Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 1η Μαΐου

Αγρινιώτικο καλαντάρι Μαΐου

1 Μαΐου 1901

«Προετοιμασίαι εν Αγρινίω δια την υποδοχήν του Διαδόχου»

«Πυρετώδης εργασία καταβάλλεται προς όσον οίον τε τελειότερον ευπρεπισμόν της πόλεως επί τη υποδοχή της Α.Μ. του Διαδόχου, ο οποίος ως γνωστόν εν τω δρομολογίω Του περιέλαβε και την πόλιν του Αγρινίου», αναφέρει η εφημερίδα «Σκριπ» (2/5/1901). Ο διάδοχος, Κωνσταντίνος ο 1ος, ο οποίος ήταν ο πρωτότοκος γιος του Γεωργίου του 1ου, θα έφθανε στο Αγρίνιο από την Άρτα την επομένη ημέρα, 2 Μαΐου, και όπως ήταν φυσικό, το μεγαλύτερο κέντρο της Αιτωλίας, προετοιμαζόταν κατάλληλα προς τούτο.

Οι κεντρικότεροι δρόμοι της πόλης είχαν στολιστεί με σημαίες, μυρτιές και ανθοσυνθέσεις, κατασκευάστηκαν αψίδες, στολίστηκαν ιδιαιτέρως τα καταστήματα και κατασκευάστηκαν πολλοί τεχνητοί κήποι «αντίκρυ του Μεγάρου χήρας Παπαφώτη», στο οποίο θα έμενε ο διάδοχος και το οποίο είχε επίσης χρησιμοποιηθεί ως κατοικία του Βασιλιά και της Βασίλισσας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, ο διάδοχος θα έφτανε στην πόλη στις 4:00 το απόγευμα και ο Γιώργος Μπαϊμπάς, Δήμαρχος Αγρινίου, θα τον υποδεχόταν στην είσοδο της πόλης με σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο και όλες τις αρχές του τόπου. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο το πρόγευμα που θα δινόταν στη θέση Γιαννιού, πέρα από τα όρια του Δήμου, θα περιελάμβανε μπακλαβά και «εξαισία γαλακτόπητα διά την οποία φημίζεται το Αγρίνιον». (Σκρίπ, 2/5/1901)

 

 

1 Μαΐου 1923

«Η 1η εργατική πρωτομαγιά στο Αγρίνιο ήταν μεγαλοπρεπής»

Η πρώτη εργατική Πρωτομαγιά στο Αγρίνιο πραγματοποιήθηκε την 1η Μαίου του 1923. Μοναδική πηγή αυτής μας της καταγραφής είναι το φύλλο του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, που κυκλοφόρησε την Κυριακή 6/5/1923, από το οποίο μαθαίνουμε ότι η πρώτη εργατική πρωτομαγιά στην πόλη ξεκίνησε στις 8:00΄ το πρωί με συγκέντρωση στην  κεντρική πλατεία και τελείωσε στις 6:00΄το απόγευμα μετά από πορεία στο κεντρικό δρόμο της πόλης και εκδρομή στον παλιό Άγιο Χριστόφορο. (Δείτε περισσότερα ΕΔΩ)

Φωτογραφία ανάρτησης: Από τον γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς
που οργάνωσαν οι καπνεργάτες του Αγρινίου το 1926
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας
Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα
με click πάνω στην κάρτα που ακολουθεί
ή στο Posted in Ημερολόγιο Αγρινίου