Καλεντάρι – Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 18 Αυγούστου…

Καλεντάρι της 18ης Αυγούστου:
(Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας)

1928: «Μεγαλειώδης συγκέντρωση στο Αγρίνι»
Χιλιάδες καταπιεσμένοι διαδηλώνουν την εμπιστοσύνη τους
προς το Ενιαίο Μέτωπο και το Κομμουνιστικό Κόμμα

18 Αυγούστου 1928

 

Στο φύλλο της 18ης Αυγούστου του 1928 ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ έχει ένα πρωτοσέλιδο δημοσίευμα με τίτλο: «Μεγαλειώδης συγκέντρωση στο Αγρίνι – Χιλιάδες καταπιεσμένοι διαδηλώνουν την εμπιστοσύνη τους προς το Ενιαίο Μέτωπο και το Κομμουνιστικό Κόμμα».

Την περασμένη Κυριακή, αναφέρει το δημοσίευμα, το Αγρίνι ξύπνησε πλημμυρισμένο με σφυροδρέπανα και αφίσες με το σύνθημα «Ψηφίστε το Ενιαίο Μέτωπο εργατών, αγροτών και προσφύγων». Το εκλογικό κέντρο είχε γεμίσει με κόσμο. Επειδή η αστυνομία δεν επέτρεψε την προεκλογική συγκέντρωση του «Μετώπου» σε δημόσιο χώρο, αυτή προγραμματίστηκε στο εσωτερικό του εκλογικού κέντρου, το οποίο όμως δεν μπορούσε να χωρέσει τον κόσμο που είχε μαζευτεί. Ο αστυνόμος που έφθασε για να κάνει τις «δέουσες συστάσεις», αποχώρησε από το πλήθος του κόσμου που φώναζε, χωρίς να καταφέρει να πει τίποτα.

Ο υποψήφιος με το Ενιαίο Μέτωπο, Σιδέρης, πήρε το λόγο και αναφέρθηκε στα σημεία του εκλογικού προγράμματος του κόμματος και ανέλυσε την ίσαμε σήμερα πολιτική των αστικών κομμάτων και κάλεσε όλους του εκμεταλλευόμενους σε ένα Ενιαίο Μέτωπο πάλης και αγώνα. Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο αντιπρόσωπος του κομμουνιστικού κόμματος, ο οποίος ανέλυσε τον ηγετικό ρόλο του κόμματος και κάλεσε τους φτωχούς να μπουν στις γραμμές του Ενιαίου μετώπου. (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 18/8/1928)

 

 

 

Φωτογραφία ανάρτησης: Πλατεία Μπέλλου της δεκαετία του 1930


AgrinioStories