Καλεντάρι – Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 15η Μαΐου

Καλεντάρι της 15ης Μαΐου:
(Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας)

1911: Συλλαλητήριο κατά της τοκογλυφίας
1932: Τραγική αυτοκτονία καπνεμπόρου εις το Αγρίνιον

15 Μαΐου 1911

Συλλαλητήριο κατά της τοκογλυφίας πραγματοποιήθηκε εκείνη τη μέρα στο Αγρίνιο. Από τη συγκέντρωση αυτή προήλθε ένα ψήφισμα στο οποίο αφού γίνεται αναφορά στην «φιλόστοργη κυβέρνηση», υποβάλει την ευχή στη συζήτηση για το νομοσχέδιο περί τοκογλυφίας να ληφθούν υπόψη τα αιτήματα τα οποία έχουν υποβληθεί αρμοδίως και παρακαλεί να ψηφισθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για «να σώση τον τυραννούμενον υπό τοκογλύφων πληθυσμόν και εμπεδώση την γεωργικήν πίστιν και την πρόοδον, αφού οι τοκογλύφοι ήρχισαν ήδη εκβιάζοντες δι’ εκτελέσεων την είσπραξιν αθεμίτων τόκων».

Ικετεύει το όριο του συμβατικού τόκου να μειωθεί στο 8% «τηρουμένης ούτω κατά προσέγγισιν της αναλογίας με την επίδοσιν της ακινήτου περιουσίας εις πρόσοδον κατά μέσον όρον υπερβαίνουσαν τα τέσσερα επί τοις εκατό ετησίως και λυθώσιν ούτω αι πέδαι με τας οποίας έδεσαν οι μέχρι σήμερον κυβερνήσαντες θεράποντες των πλουτοπαραγωγικών τάξεων. Τέλος «παρακαλεί τους βουλευτάς Αιτωλοακαρνανίας όπως υποστηρίξωσιν τα αιτήματά των καταλλήλως».

Το ψήφισμα υπογράφει «διορισθείσα επιτροπή», την οποία αποτελούσαν οι: Αλ. Στάϊκος, πολιτευτής, Δ. Τσακανίκας, πολιτευτής, Δ. Μπουκογιάννης, ιατρός, Νικ. Τζάνης, δικηγόρος, Δ. Τζωρτζόπουλος, δικηγόρος, Μιλ, Μάλπης, δικηγόρος, Γ. Πανταζής, δικηγόρος, Ι. Καραμάνης, κτηματίας, Ν. Χαλκιώτης, ιατρός, Δ. Αντωνίου, έμπορος, Β. Ανδρικόπουλος, κτηματίας, Ι. Σακογιάννης, έμπορος, Αλ. Σβόλης, γεωργός, Γ. Μποκόρος, γεωργός. (Εμπρός, 15/5/1911)

 

15 Μαΐου 1932

Μέσα στη λέσχη του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης «ξετυλίχτηκε» μία συγκινητική τραγωδία ενός ατυχούς εμπόρου. Ο καπνεμπορος Διονύσιος Έξαρχος αυτοκτόνησε σε μία από τις αίθουσες της Λέσχης, αφού χτυπήθηκε με σφαίρα περιστρόφου στον κρόταφο. Όσοι  έμποροι βρίσκονταν εκείνη την ώρα μέσα στη λέσχη έντρομοι από τον πυροβολισμό έτρεξαν από τις άλλες αίθουσες και βρήκαν στο δάπεδο τον ατυχή συνάδελφο τους να κολυμπά μέσα στο αίμα του. Εξαιτίας της ακατάσχετης αιμορραγίας Μετά από μερικά λεπτά επήλθε ο θάνατος του. Μέσα στις τσέπες του βρέθηκε μακροσκελής επιστολή η οποία απευθύνονται στις εφημερίδες. (Δείτε περισσότερα στο link που ακολουθεί: Η αυτοκτονία του εμπόρου Διονύση Έξαρχου στο Αγρίνιο

 

Φωτογραφία ανάρτησης: Διονύσιος Έξαρχος, από μια αναμνηστική φωτογραφία των πρώτων μελών του ΔΣ του Παναιτωλικού

AgrinioStories