Η σημαία του Πανεπιστημίου Αθηνών μεσίστια για τον Παναγιώτη Κοντό

Έφυγε από τη ζωή ο Αναπληρωτής Καθηγητής
και Προϊσταμένος Γραμματείας
του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Κοντός
Η σημαία του Πανεπιστημίου Αθηνών
κυματίζει μεσίστια σε ένδειξη πένθους

Διακρίθηκε για την πλούσια
και πολυδιάστατη συνολική προσφορά του
τόσο στο ΕΚΠΑ,
όσο και την Ανώτατη Eκπαίδευση γενικότερα

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου τήρησε ενός λεπτού σιγή στην είδηση του θανάτου του Παναγιώτη Κοντού.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου δήλωσε για την απώλεια του : «Με οδύνη ενημερωθήκαμε  το χαμό ενός αξιοσέβαστου και ικανού συμπατριώτη μας. Ο Παναγιώτης Κοντός προσέφερε με ανιδιοτέλεια και αξιοπρέπεια στην πατρίδα του. Ο εκλιπών δήλωνε παρών σε όλα τα κορυφαία γεγονότα του τόπου μας και δρούσε με πάθος για τις διεκδικήσεις της Αιτωλοακαρνανίας. Όλοι γνωρίζουμε ότι διακρίθηκε για τους αγώνες του ώστε να γίνει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας. Προσωπικά, δεν θα ξεχάσω την συχνή  επικοινωνία μας και την ειλικρινή αγωνία του για τα μεγάλα ζητήματα της Αιτωλοακαρνανίας. Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του».

Δήμος Ξηρομέρου: «Εμείς οι Ξηρομερίτες έχουμε άλλον ένα λόγο να αισθανόμαστε την μεγάλη απώλεια»

Με μεγάλη λύπη πληροφορηθήκαμε σήμερα την απώλεια του καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτη Κοντού, ενός σπουδαίου και φωτεινού ανθρώπου, ενός σπουδαίου ακαδημαϊκού, ενός λάτρη των Ελληνικών Γραμμάτων και ακραιφνή υποστηρικτή της Ελληνικής Παιδείας, ενός σπουδαίου Έλληνα και Αιτωλοακαρνάνα. Το πλούσιο και πολύπλευρο έργο του στην ακαδημαϊκή κοινότητα, επιστημονικό, ερευνητικό και διοικητικό, είναι η μεγάλη του παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.

Εμείς οι Ξηρομερίτες έχουμε άλλον ένα λόγο να αισθανόμαστε την μεγάλη απώλεια. Ο Παναγιώτης Κοντός ήταν ένας γνήσιος φίλος του Ξηρομέρου και ιδιαιτέρως των εν Αθήναις ετεροδημοτών, με συνεχείς συνεργασίες με τους πολιτιστικούς συλλόγους, την Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (Ο.Π.ΣΥ.Ξ) και την Παναιτωλοακαρνανική Συνομοσπονδία (ΠΑΝ.ΣΥ). Αποχαιρετούμε με θλίψη και συγκίνηση έναν φίλο του Ξηρομέρου, ένα σπουδαίο Αιτωλοακαρνάνα, έναν μεγάλο Έλληνα, που είχε την αποδοχή όλων με το χαρακτήρα, το ήθος και το έργο του. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

Συλλυπητήριο μήνυμα Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, για τον θάνατο του Καθηγητή Παναγιώτη Κοντού

Ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Σπυρίδων Β. Διαμαντόπουλος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για τον θάνατο του Μεσολογγίτη Αναπληρωτή Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτη Κοντού. Ο Παναγιώτης Κοντός υπήρξε ο πρώτος που δίδαξε στην Ελλάδα το αντικείμενο της Κοινωνιογλωσσολογίας, ενώ υπήρξε επί 40 χρόνια διδάσκων στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αφήνοντας πίσω του ένα πλούσιο συγγραφικό έργο.

Παράλληλα, υπηρέτησε επί σειρά ετών το Πανεπιστήμιο από τη θέση του Προϊσταμένου της Γραμματείας, ενώ διετέλεσε και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πνευματικού Κέντρου της πόλης μας.

Ίσως περισσότερο απ’ όλα όμως, θα θυμόμαστε τον Παναγιώτη Κοντό ως έναν προσηνή ακαδημαϊκό, ιδιαίτερα αγαπητό από τους φοιτητές του που, δίχως να εκλαϊκεύει ή να απλοποιεί το επιστημονικό του αντικείμενο, προσπαθούσε πάντα να το καταστήσει προσιτό σε όλους, εντός και εκτός Πανεπιστημίου, καθώς και για την ανιδιοτελή προσφορά του προς την Αιτωλοακαρνανία και το Μεσολόγγι.

Στην οικογένειά του, του οικείους του και τον ακαδημαϊκό κόσμο, εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια για την απώλειά του.

Συλλυπητήρια δήλωση Χριστίνας Σταρακά για τον θάνατο του Παναγιώτη Κοντού

Με αφορμή τον θάνατο του ακαδημαϊκού δασκάλου Παναγιώτη Κοντού, η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Χριστίνα Σταρακά προέβη στην εξής δήλωση: Μια μεγάλη απώλεια για την Αιτωλοακαρνανία, αλλά και τον πανεπιστημιακό και πνευματικό κόσμο της χώρας συνιστά η απώλεια του Παναγιώτη Κοντού, με τον οποίο μας συνέδεε και προσωπική φιλία.

Πρωτοπόρος, οραματιστής, ένα οξυδερκές και ανήσυχο πνεύμα, ο Μεσολογγίτης ακαδημαϊκός δάσκαλος διακρίθηκε για την πλούσια και πολυδιάστατη συνολική προσφορά του τόσο στο ΕΚΠΑ, όσο και την Ανώτατη Εκπαίδευση και την έρευνα γενικότερα. Ο Παναγιώτης Κοντός προσέφερε ταυτόχρονα πολλά στον τόπο του στο Μεσολόγγι και συνολικά στην Αιτωλοακαρνανία, απ’ όποιο μετερίζι κι αν βρέθηκε. Τόσο με τη συμβολή του στη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας. Όσο και ως πρώτος πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας αλλά και με την ενασχόληση του με την Ένωση Αιτωλοακαρνάνων Πανεπιστημιακών.

Η κορυφαία του συνεισφορά στην εκπαίδευση και η λαμπρή προσωπικότητα του θα μας μείνουν αξέχαστες. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του.

 

Ο Παναγιώτης Κοντός υπήρξε πτυχιούχος και διδάκτωρ του ΕΚΠΑ
αλλά και επί 40 χρόνια ακαδημαϊκός δάσκαλος,
που το υπηρέτησε πιστά, προσφέροντας πολύτιμη αρωγή
και σε διοικητικά θέματα, από πολλές θέσεις.
Παράλληλα, διακρίθηκε για την σπουδαία επιστημονική
και ερευνητική προσφορά του

 

Γεννήθηκε στη Γουριά Μεσολογγίου, όπου τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Αιτωλικού και ήταν πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο (Η.Π.Α.) στη Θεωρητική Γλωσσολογία (Φωνητική, Φωνολογία, Μορφολογία, Σύνταξη, Σημασιολογία και Διαλεκτολογία).

Ήταν Διδάκτωρ του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το θέμα της διδακτορικής διατριβής είναι «Φωνολογική Ανάλυση του Αιτωλικού Ιδιώματος». Με απόφαση της Φιλοσοφικής Σχολής διορίστηκε βοηθός (1966) και εν συνεχεία με ομόφωνες αποφάσεις αντίστοιχων εκλεκτορικών σωμάτων εκλέχθηκε Λέκτορας και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Φιλολογίας (Τομέας Γλωσσολογίας). Κατά τη διάρκεια της θητείας του έχει διδάξει δέκα διαφορετικά αντικείμενα στα Τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής, καθώς και στα Τμήματα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης. Έχει διδάξει επίσης σε πολλά πολλά Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών και ήταν συνιδρυτής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Διδασκαλίας της Νέας Ελληνικής ως Ξένης Γλώσσας που είναι το πρώτο που ιδρύθηκε στη χώρα μας.

Σημαντική, ως καθοριστική, ήταν η συμβολή του Παναγιώτη Κοντού σε σειρά μεγάλων έργων της Πανεπιστημιούπολης του ΕΚΠΑ (κτήριο Φιλοσοφικής, εστιατόριο, Παιδικός Σταθμός, ανάπτυξη πρασίνου, Διδασκαλείο της Ελληνικής Γλώσσας, Αρχαιολογικό Πάρκο, Κεντρική Βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής κ.ά.). Ιδιαίτερη υπήρξε η προσφορά του και η εξαιρετική ικανότητά του στη συνδικαλιστική δραστηριότητα που ανέπτυξε, κερδίζοντας επάξια την εμπιστοσύνη των συναδέλφων του, υπηρετώντας πάντα το Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Ο Παναγιώτης Κοντός διακρίθηκε από την ένταξη του στο Πανεπιστήμιο αδιάκοπα για τους αγώνες του για την αναβάθμιση της θέσης του πανεπιστημιακού δασκάλου στην ελληνική κοινωνία, ενώ ιδιαιτέρως σημαντική υπήρξε και η προσφορά του στον Κυπριακό Ελληνισμό, αναδεικνύοντας το αδιάλειπτο ενδιαφέρον του για το μαρτυρικό νησί και για τον αγώνα του κυπριακού λαού. Ήταν μέλος της επιτροπής του Πανεπιστημίου Αθηνών για την Κύπρο από την ίδρυσή της (1985).

Οι Πρυτανικές Αρχές, τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης, τα μέλη της Συγκλήτου, καθώς και σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα εκφράζουν βαθιά οδύνη για την απώλεια του Παναγιώτη Κοντού και τα θερμά συλλυπητήρια στην σύζυγό του, Επίτιμη Καθηγήτρια Δήμητρα Θεοφανοπούλου-Κοντού, και στον γιο τους, Ιωάννη Κοντό.

 

Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα
με click στο Posted in Αιτωλ/νία