ΔΗμοκρατική ΠΑνεπιστημονική Κίνηση – ΑΕΙ
| Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά δεν θα ξεκινήσει ως συνήθως! |
Η ΔΗΠΑΚ – ΑΕΙ καλεί σε αγωνιστική κινητοποίηση ενόψει μιας χρονιάς-ορόσημο
για την τύχη της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης
Καταγγελία για ιδιωτικοποίηση, καταστολή και διαγραφές φοιτητών |
Μια «νέα κανονικότητα» που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καταγγέλλουν πανεπιστημιακοί από όλη τη χώρα, οι οποίοι συναντήθηκαν την Τετάρτη 16 Ιουλίου με πρωτοβουλία της ΔΗΠΑΚ-ΑΕΙ. Με αιχμή τον νόμο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, τις επικείμενες διαγραφές φοιτητών, τις πειθαρχικές διώξεις και τις συνταγματικές ανατροπές που φέρνει το νέο κυβερνητικό νομοσχέδιο-εξπρές, εκπρόσωποι συλλόγων ΔΕΠ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της δημόσιας, δωρεάν, δημοκρατικής εκπαίδευσης. Σε κλίμα αγωνίας αλλά και μαχητικής αποφασιστικότητας εξέδωσαν ανακοίνωση, με την οποία καλούν σε προετοιμασία κινητοποιήσεων από τον Σεπτέμβριο, με στόχο τη συνολική ανατροπή των νέων μέτρων που –όπως λένε– «μετατρέπουν τα ΑΕΙ σε φρούρια σιωπής και εμπορίου».
Διαβάστε όλη την ανακοίνωση της ΔΗΠΑΚ-ΑΕΙ
«Την Τετάρτη 16/7/2025, με πρωτοβουλία της ΔΗΠΑΚ-ΑΕΙ, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη Πανεπιστημιακών εκλεγμένων σε ΔΣ συλλόγων ΔΕΠ, με συμμετοχές πανελλαδικής κάλυψης. Συζητήθηκαν αναλυτικά οι εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΕ) της χώρας μας και στο Πανεπιστημιακό κίνημα. Αναπτύχθηκαν προβληματισμοί, για την έρευνα και τις κατευθύνσεις της, για τους νέους ερευνητές, για την υποβάθμιση των προπτυχιακών σπουδών και την επιτάχυνση της εμπορευματοποίησης τους, για τα μισθολογικά του ΔΕΠ και τα οικονομικά των ΑΕΙ, για τη συρρίκνωση της δημοκρατίας στα Πανεπιστήμια. Εκτιμήθηκε πως ο νόμος για τα μη-κρατικά ΑΕΙ και η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που τον έκρινε συνταγματικό, καθώς και το ν/σ που κατέθεσε η κυβέρνηση και αφορά στην «αναβάθμιση» των πειθαρχικών διατάξεων, την τροποποίηση του ποινικού κώδικα για ΔΕΠ και φοιτητές καθώς και τις μαζικές διαγραφές φοιτητών από τα δημόσια ΑΕΙ, και ο οποίος θα ψηφιστεί με διαδικασίες «fast track» τον Αύγουστο, δημιουργούν νέα δεδομένα που απαιτούν άμεση αγωνιστική παρέμβαση του Πανεπιστημιακού κινήματος.
Το ν/σ της κυβέρνησης εντείνει τους κοινωνικούς φραγμούς στην ΑΕ, επιχειρεί να επιβάλει σιγή νεκροταφείου στα ΑΕΙ της χώρας, επαναφέρει το αναχρονιστικό δόγμα «ένοχοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου» για όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα, ΔΕΠ, φοιτητές, εργαζομένους. Επιχειρεί να θωρακίσει τις πολιτικές και τα μέτρα της πολεμικής οικονομίας που προετοιμάζεται πανευρωπαϊκά, τις κοινωνικές αντιδράσεις που γεννά η επιθετική αποψίλωση κοινωνικών κατακτήσεων που κερδήθηκαν με τους αγώνες των λαών, οι ακραίες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
- Η εμμονή της κυβέρνησης για μαζικές διαγραφές φοιτητών και τη θέσπιση ανώτατων ορίων φοίτησης, παρά τη διακηρυγμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη διαφωνία των ακαδημαϊκών και συνδικαλιστικών οργάνων του ΣΥΝΟΛΟΥ της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, συνιστά ακραία παρέμβαση σε ακαδημαϊκά θέματα με ισχυρά άδικο ταξικό πρόσημο.
- Οι νέες διατάξεις για το πειθαρχικό δίκαιο, που προστίθενται στο ν. Κεραμέως, και η μεταβολή του ποινικού κώδικά για ΔΕΠ και φοιτητές, είναι ακραίες: ταυτίζουν τη συνδικαλιστική και πολιτική δράση με εγκληματικές πράξεις, ποινικοποιούν την ελεύθερη έκφραση γνώμης, μετατρέπουν τα ΑΕΙ σε στρατόπεδα με ακραία μέτρα παρακολούθησης και επιτήρησης, καταργούν στην πράξη το χαρακτήρα του δημόσιου λειτουργού στο ΔΕΠ.
- Πως αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί, για παράδειγμα, η διάταξη: «Όποιος παροτρύνει, υποκινεί, ενθαρρύνει ή διευκολύνει, με οποιονδήποτε τρόπο και ιδίως μέσω διαδικτύου ή δημόσιας δήλωσης, πράξεις διατάραξης της ακαδημαϊκής λειτουργίας ή βίας ή …, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών και χρηματική ποινή»
- Ο νόμος για τα μη-κρατικά ΑΕΙ και η παράκαμψη του άρθρου 16 με τη βούλα του ΣτΕ αφορούν πρωτίστως στα Δημόσια Πανεπιστήμια και στην πλήρηακαδημαϊκή μετάπτωση της λειτουργίας τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Όχημα σε αυτή την κατεύθυνση αποτελούν τα ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών (ΠΠΣ) και τα παραρτήματα των Δημόσιων ΑΕΙ εκτός Ελλάδας.
- Τα ξενόγλωσσα ΠΠΣ ιδρύονται σωρηδόν στα δημόσια ΑΕΙ. Στο ΑΠΘ για παράδειγμα η διοίκηση δρομολογεί 12 νέα, πλέον της Ιατρικής. Η παράλληλη λειτουργία τους με τα υπάρχοντα ελληνόφωνα ΠΠΣ, με τους ίδιους ήδη ανεπαρκείς πόρους – ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές – οδηγεί αποδεδειγμένα στην υποβάθμιση των δωρεάν ΠΠΣ και στην απο-προτεραιοποίηση τους.
- Το μοντέλο που δρομολογεί η διοίκηση του ΕΚΠΑ, ξενόγλωσσων ΠΠΣ εντός του ΑΕΙ από κοινού με πανεπιστήμια του εξωτερικού, ανοίγει διάπλατα την (αντισυνταγματική, αλλά σύννομη πλέον) επιβολή διδάκτρων στις προπτυχιακές σπουδές στα Δημόσια ΑΕΙ της χώρας!
- Η δρομολόγηση πανεπιστημιακών τίτλων από τρίχρονες σπουδές έχει ξεκινήσει με όχημα την αδειοδότηση των ιδιωτικών μη-κρατικών πανεπιστημίων που ξεκινούν τη λειτουργία τους από τον Σεπτέμβριο, καθώς και σχετικούς τίτλους σπουδών που χορηγούν παραρτήματα των δημόσιων ελληνικών ΑΕΙ στο εξωτερικό.
Αυτό που πραγματικά λιμνάζει στα δημόσια ΑΕΙ της χώρας μας δεν είναι οι φοιτητές αλλά η κρατική αδιαφορία για την υποστήριξή τους και η υπονόμευση του Δημόσιου-Δωρεάν-Κοινωνικού τους χαρακτήρα που κλιμακώνεται διαρκώς από όλες τις κυβερνήσεις της τελευταίας 20ετίας. Ενδεικτικές λιμνάζουσες καταστάσεις:
- Η αποκατάσταση του μισθολογίου των μελών ΔΕΠ, η επαναφορά του 13ου-14ου μισθού, η ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων στο μισθό, τα κουτσουρεμένα εφάπαξ και οι συνταξιοδοτικές αποδοχές. Η προώθηση της ετεροαπασχόλησης και της επιχειρηματικής δράσης των Πανεπιστημιακών, ως αντίδοτο στις μισθολογικές περικοπές.
- Η υποστελέχωση των ΑΕΙ σε ΔΕΠ, διοικητικό, και τεχνικό προσωπικό, με δραματικές συνέπειες στην εντατικοποίηση της εργασίας, την εξαφάνιση επιστημονικών αντικειμένων, την υποβάθμιση των σπουδών, την υποκατάσταση του ΔΕΠ από προσωπικό με εφήμερες, επισφαλείς και κακοπληρωμένες εργασιακές συνθήκες.
- Η αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα και τα σχετικά δικαιώματα, οι δαπάνες για τη φοιτητική μέριμνα, η ανυπαρξία προστασίας και ενίσχυσης των φοιτητών μας, ο εμπαιγμός των νέων ερευνητών και των διδακτόρων μας, και η χρηματοδότηση της έρευνας.
- Η ανυπαρξία πόρων για την αναβάθμιση/ανανέωση/συντήρηση του εργαστηριακού εξοπλισμού για βασικές εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες, Οι κτιριολογικοί έλεγχοι, και οι διαρκώς υποβαθμιζόμενες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στα Πανεπιστήμια και τις φοιτητικές εστίες.
Δεν πάει άλλο! Η κατάσταση αυτή πρέπει να ανατραπεί! Το πανεπιστημιακό κίνημα να βγει στο
προσκήνιο, με σύγχρονο διεκδικητικό πλαίσιο και κινητοποιήσεις. Άμεσα, με την έναρξη της νέας
ακαδημαϊκής χρονιάς. Οι σύλλογοι ΔΕΠ να έρθουν στο προσκήνιο. Να φροντίσουμε όλοι μας για αυτό.
- Η πλειοψηφία της ΠΟΣΔΕΠ και οι παρατάξεις της πλειοψηφίας (ΑΣΚΕΥ, ΚΙΠΑΝ-ΑΡΜΕ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ) έχουν κεφαλαιώδεις ευθύνες για την εγκατάλειψή κλάδου. Την υποταγή του σε ανέξοδους διαλόγους και δικαστικές διαμάχες. Την υπονόμευση της οικοδόμησης συμμαχιών με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και το φοιτητικό κίνημα.
- Οι προτεραιότητες των διοικήσεων των ΑΕΙ και το «άτυπο» όργανό τους, η Σύνοδος των Πρυτάνεων, είναι προσανατολισμένες στους όρους της πλήρους μετάπτωσης των ΑΕΙ σε εμπορικές επιχειρήσεις. Σε αυτές τις συνθήκες, καλούμε τους συλλόγους ΔΕΠ καθώς και κινήσεις και πρωτοβουλίες συναδέλφων μας σε κάθε ΑΕΙ της χώρας:
- Να προετοιμάσουν και να ορίσουν ανοιχτές συνεδριάσεις των ΔΣ και Γενικές συνελεύσεις που να έχουν ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου.
- Να διατρανώσουν πως δεν αποδέχονται και δεν θα εφαρμόσουν οριζόντιες διαγραφές φοιτητών και τα ανώτατα όρια φοίτησης.
- Να απαιτήσουν την απόσυρση του νόμου για τα πειθαρχικά και τη μεταβολή του ποινικού κώδικα, διαφορετικά θα έχουν την τύχη της «Πανεπιστημιακής Αστυνομίας» του ν. Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη.
- Να εισηγηθούν προειδοποιητική απεργία με το τέλος της Εξεταστικής του Σεπτεμβρίου με προοπτική κλιμάκωσης με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς. Αιχμές της απεργίας τα οικονομικά του κλάδου, η ενίσχυση και η υπεράσπιση αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν ανώτατης εκπαίδευσης.
- Να προχωρήσουν σε συντονισμό και οικοδόμηση συμμαχιών και κοινής δράσης με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και φοιτητές. Να απαιτήσουν κάλυψη των κινητοποιήσεων από την ΠΟΣΔΕΠ.
Μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά! Στη συνολική επίθεση να απαντήσουμε με το μοναδικό μας όπλο, τους αγώνες μας. Και να κερδίσουμε! Απέναντι στην εκπαίδευση για την κερδοφορία των επιχειρήσεων και των πολεμικών σχεδιασμών να αντιπαραθέσουμε την εκπαίδευση και την επιστήμη στην υπηρεσία στων σύγχρονων κοινωνικών αναγκών.
ΔΗΠΑΚ-ΑΕΙ, 16-7-2025
Δυνατή ΔΗΠΑΚ σημαίνει δυνατοί σύλλογοι!»
————————————————————
Οι ανακοινώσεις που δημοσιεύουμε στη στήλη αυτή
προωθούν δράσεις και απόψεις των συντακτών τους,
χωρίς να συμπίπτουν απαραίτητα με τις απόψεις και τις επιλογές μας