Η ΕΑΜική αυτοδιοίκηση στο Αγρίνιο 5ο | Κοινωνικοποίηση του «Αντωνοπούλειου»


.

Η ΕΑΜική αυτοδιοίκηση στο Αγρίνιο |

– Έρευνα – Επιμέλεια – Κείμενα: Λευτέρη Τηλιγάδα

 


Λαϊκό Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου

[ Κοινωνικοποίηση του «Αντωνοπούλειου» και άλλες αποφάσεις ]

2 και 3 Οκτωβρίου του 1944

Στις 2 και 3 Οκτωβρίου του 1944 συνεδρίασε για 3η φορά το εκλεγμένο δια βοής, πρώτο μετακατοχικό δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου. Στη συνεδρίαση εκείνη εκτός από τον Θανάση Κακογιάννη μετείχαν και τα μέλη: Κώστας Καζαντζής, Χρήστος Μπανιάς, Γιάννης Ροντήρης, Νίκος Καρμανίδης, Νίκος Πολυμερίδης και Χριστόφορος Καπελάκης.

Αφού διαβάστηκαν και επικυρώθηκαν τα πρακτικά των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων της 16ης και 25ης του Σεπτέμβρη συζητήθηκε το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης που αφορούσε στην επιβολή εράνων και στη σύνταξη του σχετικού καταλόγου για το οικονομικό έτος 1944-45.

Ο Δήμαρχος εισηγήθηκε να επιβληθεί στους κατοίκους του Δήμου ο προβλεπόμενος από το άρθρο 37 του καινούριου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο προβλεπόμενος έρανος για την άμεση λύση των οικονομικών προβλημάτων του Δήμου και να εγκριθεί για το σκοπό αυτό ο σχετικός κατάλογος που συντάχτηκε απ’ την υπηρεσία.

Το Δημοτικό συμβούλιο έκρινε άμεση την ανάγκη της οικονομικής ενίσχυσης του Δήμου και ομόφωνα αποφάσισε για το οικονομικό έτος 1944 – 1945 έρανο στους κατοίκους του Δήμου ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του καθενός για την αντιμετώπιση των επειγόντων και την άμεση λύση των οικονομικών ζητημάτων του Δήμου. Αφού διαβάστηκε ο κατάλογος όσων ήταν υποχρεωμένοι να συμβάλουν στον έρανο και αφού αυξομειώθηκαν τα ποσά ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του καθένα εγκρίθηκε η πρόταση να φορολογηθούν 229 κάτοικοι της πόλης για συνολικό ποσό εράνου 1.428.500.000.000.

Αποφασίστηκε επίσης ο κατάλογος να εκτεθεί για τρεις μέρες στο Δημαρχείο με το δικαίωμα της ένστασης και το δικαίωμα της καταβολής των ποσών σε δόσεις.

Το δεύτερο θέμα αφορούσε στη σύνταξη του καταλόγου των τελών υδροληψίας για το οποίο το συμβούλιο αποφάσισε την κατάργηση αυτών των τελών προσωρινά, όπως και την κατάργηση του τέλους των απορριμμάτων.

Στη συνέχεια ο Κακογιάννης πρότεινε να παραχωρηθούν για καλλιέργεια και για ενίσχυση των μελών του Εργατικού Κέντρου τα στρέμματα της δημοτικής καλλιεργήσιμης έκτασης στην «Κοκκάλα-Μαύρικα» καθώς και στον οικιστικό προσφυγικό συνοικισμό, με ετήσιο μίσθωμα 5% από την ποσότητα του προϊόντος που θα παραχθεί. Πρότεινε επίσης για την ενίσχυση των Δημοτικών υπαλλήλων να παραχωρηθεί, χωρίς κανένα μίσθωμα, το δημοτικό κτήμα που είναι: 1) στον παλιό Αη-Γιώργη, 2) το δημοτικό κτήμα στη θέση «Αλώνια» και 3) το δημοτικό κτήμα στη θέση «Βελή». Η καλλιέργεια σ’ αυτά τα τμήματα να γίνει συνεταιρικά και κάτω από την καθοδήγηση ειδικής τεχνικής επιτροπής. Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου εγκρίναν ομόφωνα το σύνολο της πρότασης του Δημάρχου.

Ακολούθησε η απόφαση για τη χορήγηση των συμπληρωματικών πιστώσεων και η αναμόρφωση του προϋπολογισμού 1944 – 45. Τα ποσά και τις «κινήσεις» της αναμόρφωσης, μπορείτε να τα δείτε στο τέλος του κειμένου και στο αντίστοιχο link.

Ο Θανάσης Κακογιάννης στη συνέχεια εισηγήθηκε στο Συμβούλιο το καταστατικό ενός νέου συλλόγου με την ονομασία «Σύλλογος προστασίας Παιδιού Αγρινίου Τριχωνίδας», με σκοπό την φροντίδα και την προστασία των παιδιών του Αγρινίου και έδρα το Αγρίνιο. Το δημοτικό συμβούλιο ύστερα από ανάγνωση του καταστατικού αποφάσισε την έγκρισή του.

Συζητήθηκε στη συνέχεια η αναπροσαρμογή του μισθολογίου των υπαλλήλων του Δήμου.

Αναφορικά με την προσαρμογή του μισθολογίου των υπαλλήλων του Δήμου και αποφασίστηκε εκτός από τα παραπάνω κτήματα που τους χορηγήθηκαν για καλλιέργεια να τους αποδοθεί και ανάλογη ποσότητα σε είδος, από το 10% που χορηγεί η Ε.τ.Α. (Επιμελητεία του Αντάρτη) στο Δήμο.

Ακολούθως αποφασίστηκε η διάλυση του «Αδελφάτου» του νοσοκομείου «Αγία Τριάς – Αντωνοπούλειο» και η κοινωνικοποίησή του. Για τη διοίκηση του νοσοκομείου εκλέχτηκε μία διοικούσα επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τον Θανάση Κακογιάννη ως πρόεδρο και μέλη τους γιατρούς: Γιάννη Σκιαδά, Δανέλλη και Γ. Σισμάνη, καθώς και τους πολίτες Χρήστο Τσάντα, Φώτη Καρασούλο, και Βασιλική Σβώλη

Αποφασίστηκε επίσης να προκηρυχθεί δημοπρασία για την ενοικίαση των καταστημάτων της Δημοτικής Αγοράς και η ενοικίαση να γίνει σε είδος που να αποτιμάται σε χρήμα και να καταβάλλεται στο Δήμο την καθορισμένη ημερομηνία πληρωμής του ενοικίου.

Απαγορεύτηκε επίσης η σφαγή των ζώων μέσα στην Αγορά και να ενημερωθεί για την απόφαση η Εθνική Πολιτοφυλακή.

Εξ αιτίας της έλλειψης δημοτικού μεταφορικού μέσου, αποφασίστηκε η ταφή των νεκρών να γίνεται προσωρινά στα ενοριακά νεκροταφεία έως ότου εξευρεθεί δημοτικό μεταφορικό μέσο.

Εγκρίθηκε η εισήγηση του Δημάρχου για την απόλυση των δημοτικών γιατρών, Γιάννη Μπαϊμπά[1], «εξαιτίας της αδράνειάς του στην εκτέλεση των καθηκόντων του, καθώς και του Κώστα Σαραντόπουλου «για την αδικαιολόγητη και χωρίς άδεια εγκατάλειψη της θέσεως του».

Τέλος αποφασίστηκε να προσληφθεί στη θέση της Γραμματέως κ. Ελένης (δυσανάγνωστο επώνυμο), η οποία ήταν αποσπασμένη στο Δήμο Αθηναίων, η Χρυσούλα (δυσανάγνωστο επώνυμο) με τις ίδιες αποδοχές, από 1-10-44 και μέχρι της επανόδου της πρώτης, οπότε και θα απολύονταν.

 

Διαβάστε όλη την απόφαση στο link που ακολουθεί:
agrinio_stories-apofasi-dim-simv-agrnioy-2 και 3-oktovrioy-1944

 

——————————————————————————————————-

1.Ο Γιάννης Μπαϊμπάς υπήρξε «βοηθός γιατρού» του Τάγματος Ασφαλείας Αγρινίου

——————————————————————————————————-

Φωτογραφία: Το Αντωνοπούλειο νοσοκομείο δίπλα από την Δημοτική αγορά
——————————————————————————————————-
Η μνήμη είναι
μια δυνατότητα για να διευρύνουμε το μέλλον
και όχι για  να το συρρικνώσουμε στο ήδη ξεπερασμένο παρελθόν