.
Γραβιέρα Βασιλείου
| Η ωρίμανση είναι μεγαλύτερη των τεσσάρων μηνών |
Επιτραπέζιο υποκίτρινο τυρί από φρέσκο πρόβειο γάλα πλούσιο σε ασβέστιο και πρωτείνες.
Το όνομά του είναι παραφθορά του γκρυγιέρ ή γκρουγιέρ (gruyère), του ελβετικού τυριού που προέρχεται από την ομώνυμη πόλη Γκρυγιέρ.
Και η γραβιέρα και το γκρυγιέρ είναι με παρόμοια διαδικασία ωρίμασης, ωστόσο έχουν διαφορετική γεύση και σύσταση καθώς η γραβιέρα παρασκευάζεται αποκλειστικά με πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα ενώ το γκρυγιέρ παρασκευάζεται με αγελαδινό γάλα.
Η ελληνική γραβιέρα είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές τυρί μετά την φέτα.
Συσκευασίες:
300g | 1kg | 2.5kg | 9 kg | χύμα