Kαμία ενεργειακή πηγή στη χώρα δεν καθορίζει πλέον την τιμή της
με ελεύθερα συμβόλαια με τους καταναλωτές
- Γιάννης Α. Μυλόπουλος
Ηπρώτη αποκάλυψη των ψευδών υποσχέσεων της κυβέρνησης έγινε πέρσι το καλοκαίρι. Όταν ενώ η Ελλάδα κοιμόταν ήσυχη, το «επιτελικό κράτος» κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος μπροστά σε μια αναμενόμενη, λόγω θέρους και συνθηκών κλιματικής κρίσης, δασική πυρκαγιά. Με αποτέλεσμα να γίνουν στάχτη 1,5 εκατομμύριο στρέμματα δασικής γης.
Κι ύστερα ήρθαν τα πρώτα χιόνια στην Αθήνα για να επιβεβαιώσουν την απόσταση μεταξύ λόγων και έργων της κυβέρνησης…
Αν αυτές ήταν οι πρώτες μεγάλης έκτασης διαψεύσεις των κυβερνητικών υποσχέσεων, η διαχείριση της υγειονομικής και σήμερα της ενεργειακής κρίσης έμελλε να καταρρίψει με καταιγιστικό τρόπο την αξιοπιστία μιας κυβέρνησης που συνελήφθη και εξακολουθεί να συλλαμβάνεται συστηματικά να λέει ψέματα για να επιβιώσει πολιτικά.
Το πρώτο μεγάλο ψέμα για τη διαχείριση της πανδημίας που αποκαλύφθηκε μάλιστα on camera, ήταν η στομφώδης δήλωση του πρωθυπουργού από βήματος Βουλής, ότι δεν γνώριζε καμία μελέτη που να αποδεικνύει τη μεγάλη θνητότητα εκτός ΜΕΘ. Μέχρι που δημοσιοποιήθηκε η μελέτη που ο στενότερος συνεργάτης του, ο καθηγητής Τσιόδρας, είχε από καιρό εκπονήσει και υποβάλει και η οποία αποδείκνυε ακριβώς αυτό που ο πρωθυπουργός ισχυρίζονταν ότι δεν γνώριζε να συμβαίνει.
Η μεγάλη εικόνα πίσω από αυτό το ψέμα φάνηκε αργότερα. Όταν ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε την Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων και κατήγγειλε με στοιχεία την κυβέρνηση για αδιαφανείς αναθέσεις έργων σε ημετέρους ύψους κοντά 7 δις κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Τα ψέματα χρησιμοποιήθηκαν εντέχνως για να κρυφτεί η μεγάλη αλήθεια που έφερε την Ελλάδα να κατατάσσεται πρώτη στους θανάτους ανά πληθυσμό στην Ευρώπη και τέταρτη σε ολόκληρο τον κόσμο.
Τα ίδια συμβαίνουν και σήμερα με το προμελετημένο έγκλημα της αισχροκέρδειας των παρόχων του ηλεκτρικού ρεύματος, που και πάλι με 7 συγκεκριμένα ψέματα προσπαθεί να καλύψει η κυβέρνηση.
Ψέμα 1ον: Η ακρίβεια στις τιμές της ενέργειας οφείλεται στον πόλεμο.
Όλοι θυμούνται ότι η ακρίβεια στις τιμές της ενέργειας ξεκίνησε 6 μήνες πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οφείλεται στην αύξηση της διεθνούς ζήτησης του εισαγόμενου στην Ευρώπη φυσικού αερίου. Αιτία ήταν η ξαφνική απανθρακοποίηση στην οποία προχώρησαν πολλά κράτη, με το πρόσχημα της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συγκεκριμένα, μόλις ανέλαβε, εφάρμοσε ένα πρώιμο και μη μελετημένο ως προς τις εναλλακτικές πηγές ενέργειες πρόγραμμα αιφνίδιας απολιγνιτοποίησης της χώρας, σχεδόν μια δεκαετία πριν τον σχετικό προγραμματισμό. Η ξαφνική αύξηση της ζήτησης του εισαγόμενου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με δεδομένη τη σταθερή παροχή του, εκτίναξε τις τιμές στα ύψη. Ο πόλεμος που ακολούθησε αρκετά αργότερα ασφαλώς και επιδείνωσε την κατάσταση, με συνέπειες όμως που μένει να εμφανιστούν στο άμεσο μέλλον.
Ψέμα 2ον: Η ακρίβεια είναι διεθνές φαινόμενο.
Η ακρίβεια είναι όντως διεθνές φαινόμενο. Όμως, ενώ οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, με διάφορες επιτυχείς παρεμβάσεις των κυβερνήσεών τους περιόρισαν τις αυξητικές τάσεις, μειώνοντας τις τιμές, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που με διάφορες ψευδείς προφάσεις δεν εφάρμοσε μέτρα, με αποτέλεσμα να γίνει η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη.
Ψέμα 3ον: Η Ευρώπη δεν επιτρέπει τη λήψη μέτρων για τη μείωση των τιμών της ενέργειας.
Το ψέμα αυτό καταρρίφθηκε πρώτα από τη Γαλλία του Μακρόν, αλλά και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που επέβαλαν μονομερώς πλαφόν στην αύξηση των τιμών της ενέργειας. Κι ακόμη, το ψέμα αυτό το κατέρριψαν στη συνέχεια η Ισπανία και η Πορτογαλία που διεκδίκησαν και κέρδισαν στις Βρυξέλλες την αποσύνδεση των τιμών της ενέργειας από το φυσικό αέριο, με συνέπεια να τις μειώσουν σημαντικά.
Το ψέμα όμως αυτό το κατέρριψε από μόνη της και η ίδια η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όταν προ ημερών εξήγγειλε παρεμβάσεις στην υπόθεση της ακρίβειας εντός Μαίου, μεταξύ των οποίων και το πλαφόν στην αύξηση των τιμών χονδρικής.
Που σημαίνει ότι τόσον καιρό ενώ μπορούσε να μειώσει τις τιμές, εκείνη κωλυσιεργούσε με διάφορα ψευδή προσχήματα.
Ψέμα 4ον: Η σύνδεση της τιμής των ενεργειακών πηγών με την υψηλή τιμή του εισαγόμενου φυσικού αερίου είναι αποτέλεσμα του Χρηματιστηρίου Ενέργειας που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Τα Χρηματιστήρια Ενέργειας, τα οποία υποχρεώνουν τις φτηνού κόστους ενεργειακές πηγές του λιγνίτη, των υδροηλεκτρικών και των αιολικών πάρκων να ακολουθούν τις τιμές του πανάκριβου φυσικού αερίου, είναι πράγματι κοινή ευρωπαϊκή πολιτική που εφαρμόστηκε επί των ημερών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Όμως από όλα τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια που λειτουργούν, το μόνο στο οποίο εισήχθη το 100% της ενεργειακής κατανάλωσης ήταν το ελληνικό, επί κυβέρνησης Μητσοτάκη. Σε αντίθεση με τη Γερμανία, τη Γαλλία και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, στα Χρηματιστήρια των οποίων εισήχθη το πολύ το 29% του συνόλου των ενεργειακών πηγών.
Που σημαίνει ότι το υπόλοιπο 71% της κατανάλωσης συνεχίζει να περνά μέσα από τον ελεύθερο ανταγωνισμό της αγοράς, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι τιμές.
Ψέμα 5ον: Η ΔΕΗ ιδιωτικοποιήθηκε για να μειωθούν οι τιμές του ρεύματος, μέσω της αυτορρύθμισης της αγοράς.
Οι τιμές της ενέργειας στην Ελλάδα αυξήθηκαν, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, ακριβώς επειδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη ρύθμισε το Χρηματιστήριο κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να εμποδιστεί εντελώς ο ελεύθερος ανταγωνισμός. Αφού καμία ενεργειακή πηγή στη χώρα δεν καθορίζει πλέον την τιμή της με ελεύθερα συμβόλαια με τους καταναλωτές, αλλά αντίθετα, οι τιμές για το 100% των ενεργειακών πηγών καθορίζονται δεσμευτικά από την ακριβότερη τιμή του φυσικού αερίου.
Μύθος συνεπώς τα περί αυτορρύθμισης μιας αγοράς που ρυθμίστηκε για να κερδοσκοπούν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις παραγωγής ρεύματος, μεταξύ των οποίων και η ιδιωτική ΔΕΗ.
Ψέμα 6ον: Δεν υπάρχει αισχροκέρδεια, ούτε υπερκέρδη στην αγορά ενέργειας.
Το τεράστιο αυτό ψέμα καταρρίφθηκε εδώ και μήνες από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που φορολόγησαν τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων παροχής ρεύματος, αναδιανέμοντας τους φόρους υπέρ των καταναλωτών.
Κι ακόμη, το τεράστιο αυτό ψέμα της ελληνικής κυβέρνησης καταρρίφθηκε από την ίδια όταν ο πρωθυπουργός, μετά από πιέσεις του Αλέξη Τσίπρα, αναγνώρισε την ύπαρξη υπερκερδών και υποσχέθηκε ότι θα τα φορολογήσει.
Άλλη μια ψευδής όμως, ως ανεκπλήρωτη μέχρι σήμερα υπόσχεση του πρωθυπουργού, ο οποίος προφασιζόμενος ότι δεν είναι εύκολος ο ακριβής προσδιορισμός των υπερκερδών, καθυστερεί τη φορολόγηση. Επιτρέποντας στα ολιγοπώλια να συνεχίζουν εντωμεταξύ να κερδοσκοπούν σε βάρος των καταναλωτών.
Ψέμα 7ον: Ο διοικητής της ΔΕΗ αξίζει τα λεφτά που κερδίζει, γιατί ωφέλησε τον ελληνικό λαό, εξυγιαίνοντας τη ΔΕΗ.
Οι 360.000 ευρώ που εισπράττει ως αμοιβή ο κ. Στάσσης και τα εκατομμύρια σε μπόνους που μοιράζει στα υπόλοιπα γαλάζια golden boys που διορίστηκαν στη ΔΕΗ, τους μόνους που ωφελούν είναι οι ίδιοι. Οι οποίοι μετέτρεψαν τη δημόσια ΔΕΗ από προστάτη του δημοσίου συμφέροντος, που ρύθμιζε τις τιμές του ρεύματος υπέρ των καταναλωτών, σε κερδοσκόπο ιδιώτη που αισχροκερδεί υπέρ των μετόχων της εταιρείας.
Αν η ΔΕΗ εξακολουθούσε να είναι δημόσια επιχείρηση, όπως συμβαίνει π.χ. στη Γαλλία του Μακρόν, τότε η εξυγίανσή της πράγματι θα ενδιέφερε το δημόσιο συμφέρον. Από τη στιγμή όμως που ιδιωτικοποιήθηκε, οι μόνοι που ωφελούνται από τα υπερκέρδη της είναι οι ιδιώτες που τη διοικούν και την ελέγχουν.
Όπως γίνεται φανερό από την απαρίθμηση των 7 ενδεικτικών ψεμάτων στο ενεργειακό, η κυβέρνηση ψεύδεται για να επιβιώσει πολιτικά. Γιατί κανείς από τους ψηφοφόρους της δεν θα συνέχιζε να την υποστηρίζει, αν αποκαλύπτονταν η μεγάλη αλήθεια. Που είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν υπερασπίζεται τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, όπως οφείλει και όπως υποσχέθηκε, αλλά τα συμφέροντα μιας μικρής ολιγαρχίας του πλούτου την οποία σθεναρά υποστηρίζει και υπέρ της οποίας συστηματικά νομοθετεί.
Το κακό για την κυβέρνηση είναι ότι η αλήθεια αυτή εκ των πραγμάτων πια δεν μπορεί να κρυφτεί, με αποτέλεσμα να αποκαλύπτονται και τα ψέματα τα οποία εντέχνως την έκρυβαν.