Η επιστροφή στο λιγνίτη φαίνεται ως η μόνη, προς το παρόν, λύση
για την μείωση της ανάγκης του φυσικού αερίου
- Θοδωρής Παναγούλης
Την εξάντληση κάθε δυνατότητας αξιοποίησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, έτσι ώστε να μειωθούν οι ανάγκες της χώρας σε φυσικό αέριο αποφάσισαν μεταξύ άλλων τα κυβερνητικά στελέχη κατά τη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό το πρωθυπουργό για τα θέματα ενεργειακής τροφοδοσίας και ασφάλειας. Ειδικότερα αποφασίστηκε ο διπλασιασμός της λιγνιτικής παραγωγής για το επόμενο 12μηνο από 5 σε 10 Τεραβατωρες, αλλά και να γίνουν επενδύσεις από τη ΔΕΗ σε παλιά και νέα λιγνιτωρυχεία.
Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε από την Επιτροπή Διαχείρισης Ενεργειακών Κρίσεων του ΥΠΕΝ, για τα εναλλακτικά σενάρια που έχει επεξεργαστεί η Επιτροπή σε περίπτωση μειωμένης διάθεσης ή και πλήρους διακοπής ρωσικού φυσικού αερίου το φθινόπωρο και τον χειμώνα προς την Ευρώπη προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Παρουσιάστηκαν όλα τα δεδομένα παραγωγής, εισαγωγών, εξαγωγών και αποθήκευσης και διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πιο ευνοϊκή θέση συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ.Στη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία μετείχε και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, έγινε, επίσης, εκτίμηση για την πορεία των διεθνών τιμών καυσίμων και η επίπτωση στις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας.
Ούτως ή άλλως πάντως, η επιχείρηση «επιστροφή του λιγνίτη» βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη. Εξι μονάδες είναι σε πλήρη λειτουργία τον Ιούνιο, κοντά στα δύο εκατομμύρια τόνοι καυσίμου στις «αυλές» τους και η συμμετοχή του λιγνίτη με 34% στο ενεργειακό μείγμα της ΔΕΗ τον περασμένο μήνα ήταν 34% έναντι 19,9% το Μάιο. Η διάρκεια της περιόδου κατά την οποία ο λιγνίτης θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή εξαρτάται από τη διάρκεια της κρίσης, το δεδομένο πάντως είναι ότι από Οκτώβριο-Νοέμβριο παίρνει μπροστά η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5.
Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, αποθέματα λιγνίτη υπάρχουν, όπως υπάχει και επάρκεια προσωπικού. Ο κίνδυνος βλαβών είναι υπαρκτό πρόβλημα, καθώς, αν τον χειμώνα απαιτηθεί η συνεχής λειτουργία των μονάδων, λόγω κλεισίματος της στρόφιγγας από τη Ρωσία, η «κόπωση» μπορεί να επιφέρει ζημιές που θα τις θέσουν εκτός λειτουργίας για κρίσιμους μήνες. Τον Μάιο, οι μονάδες είχαν μείνει σχεδόν όλες σβηστές, προκειμένου να εξοικονομηθεί λιγνίτης, ωστόσο τον Ιούνιο πήραν μπροστά οι έξι εκ των επτά. Κατά τα λοιπά, στο ενδεχόμενο πλήρους διακοπής της ροής ρωσικού φυσικού αερίου, η τροφοδοσία της χώρας θα αυξηθεί μέσω των υπόλοιπων συμβάσεων αερίων αγωγού (κυρίως μέσω του αγωγού ΤΑΡ) και με υγροποιημένο φυσικό αέριο από τη Ρεβυθούσα όπου έχει ληφθεί μέριμνα να υπάρχουν υψηλά αποθέματα.
Πέραν αυτών οι γραμμές άμυνας της χώρας που μπορούν να υποκαταστήσουν την ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο, περιλαμβάνουν τη χρήση πετρελαίου ντήζελ αντί για φυσικό αέριο στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, ισχύος 1,7 γιγαβάτ που έχουν δυνατότητα λειτουργίας με εναλλακτικό καύσιμο. Εξάλλου βρίσκεται ήδη στη Ρεβυθούσα η νέα πλωτή δεξαμενή υγροποιημένου φυσικού αερίου που αυξάνει τη χωρητικότητα αποθήκευσης του σταθμού, σε περισσότερα από 380.000 κυβικά μέτρα (από 225.000 που είναι τώρα). Η προσθήκη της δεξαμενής αυξάνει επίσης την ευελιξία της αλυσίδας εφοδιασμού με ΥΦΑ.
Σε σχέση με το LNG βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση στο ενδεχόμενο διακοπής της παροχής ρωσικού αερίου είναι να υπάρχει η αναγκαία προσφορά, καθώς η παγκόσμια παραγωγή του προϊόντος είναι λιγότερη σε σχέση με τη ζήτηση.