Δημιουργία μικρού μήκους ταινίας – ντοκιμαντέρ
από τους μαθητές του Ενιαίου Ειδικού
Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου Αγρινίου
«ενCINEσθηση 2023»
Τη δημιουργία μικρού μήκους ταινίας ντοκιμαντέρ περιβαλλοντικού περιεχομένου υλοποίησαν μαθητές και μαθήτριες του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου Αγρινίου, υπό την καθοδήγηση της κινηματογραφίστριας Διονυσίας Κοπανά, με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών του σχολείου Σοφίας Μήτσου-Φιλόλογου, Ελένης Γούργαρης-Γεωπόνου, και του Μάριου Δημάκη, Διευθυντή του σχολείου, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «ενCINEσθηση 2023» του Νεανικού Πλάνου και με την υποστήριξη του Δήμου Αγρινίου.
Η κινηματογραφίστρια Διονυσία Κοπανά επισκέφτηκε το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Αγρινίου την εβδομάδα από 2 έως και 5 Οκτωβρίου, και με την βοήθεια των εκπαιδευτικών υλοποίησε δράσεις που συνδυάζουν την ψυχαγωγία με την κινηματογραφική παιδεία, με άξονα την συμπερίληψη.
Το κινηματογραφικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Νεανικού Πλάνου «ενCINEσθηση 2023» τελεί υπό την αιγίδα και τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, και επισκέπτεται το Αγρίνιο με την υποστήριξη του Δήμου Αγρινίου.
Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τις εντυπώσεις της εκπαιδευτικού του σχολείου Σοφίας Μήτσου-Φιλόλογου από το συμπεριληπτικό κινηματογραφικό εργαστήριο:
«Την εβδομάδα από 02 έως 05 Οκτωβρίου διενεργήθηκε στο ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. Αγρινίου βιωματικό κινηματογραφικό εργαστήριο. Πρόκειται για τη δράση «ενCINEσθηση 2023» του Νεανικού Πλάνου και του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους υπό την καθοδήγηση της κινηματογραφίστριας κ. Διονυσίας Κοπανά.
Το ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. είναι επαγγελματικό σχολείο και διαθέτει τρεις τομείς: 1.Πληροφορικής 2. Διοίκησης και Οικονομίας 3. Γεωπονίας Τροφίμων και Περιβάλλοντος. Προσπαθήσαμε να προβάλλουμε την καθημερινότητα των μαθητών μας στο σχολικό περιβάλλον αλλά και πιο συγκεκριμένα στο μάθημα της Γεωπονίας, καθώς το σχολείο βρίσκεται σε μια αγροτική περιοχή.
Για μια εβδομάδα η κάμερα της κ. Διονυσίας Κοπανά ήταν τα μάτια μας. Μέσα από αυτή προσπαθήσαμε να δείξουμε πως βλέπουμε το σχολείο, τους μαθητές μας, τη σχέση μας με αυτούς και τις σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ τους, την προσπάθεια κοινωνικοποίησης τους. Ταυτόχρονα δείξαμε και τους τρόπους με τους οποίους το σχολείο μας προσπαθεί να διασυνδεθεί με την τοπική κοινωνία παρόλο που είναι χτισμένο μακριά της, αλλά και την αγωνία μας ως εκπαιδευτικοί να πλάσουμε χαρακτήρες και να προσδώσουμε στους μαθητές μας δεξιότητες ικανές να τους καταστήσουν αυτόνομες μονάδες στην επαγγελματική και κοινωνική τους ζωή!
Οι μαθητές μας ήρθαν σε επαφή με τις θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις που διέπουν την τέχνη του κινηματογράφου με την διδασκαλία και την καθοδήγηση της κ. Διονυσίας Κοπανά, η οποία εκτός από φιλική και προσηνής μαζί τους υπήρξε κατατοπιστική και υπομονετική. Έφερε τους μαθητές σε επαφή με την κάμερα και τον ήχο και με την άνεση και ηρεμία που εξέπεμπε τους μετέτρεψε για λίγο σε μικρούς σκηνοθέτες.
Ευχαριστούμε την κ. Διονυσία Κοπανά που αγάπησε το σχολείο αλλά και την πόλη μας! Άοκνη και διψώντας για εξερεύνηση περπάτησε και φωτογράφησε κάθε γωνιά της πόλης μας καταγράφοντας ομορφιές που ακόμη κι εμείς ως μόνιμοι κάτοικοι της αγνοούμε! Νιώθουμε πως στο πρόσωπο της έχουμε αποκτήσει μια πολύτιμη φίλη! Την ευχαριστούμε τέλος που μετέτρεψε σε τέχνη την καθημερινότητα μας! Άλλωστε ο Πάμπλο Πικάσο είπε κάποτε πως «Η τέχνη ξεπλένει από την ψυχή τη σκόνη της καθημερινότητας».
AgrinioStories