Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 9 Ιουνίου

Αγρινιώτικο καλαντάρι Ιουνίου

09 Ιουνίου 1899

«Ψήφισμα ορισμού του Αγρινίου ως έδρα διοίκησης»

Στις 9 Ιουνίου του 1899 με την είδηση ότι η Κυβέρνηση επιμένει στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τη διοικητική διαίρεση του Κράτους με το οποίο το Αγρίνιο δεν οριζόταν ως έδρα διοίκησης, το «Εμπρός» δημοσιεύει ένα τηλεγράφημα-ψήφισμα μετά από πάνδημο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη ημέρα στην πόλη.
Στο ψήφισμα ο λαός της πόλης του Αγρινίου διαμαρτύρεται έντονα σε κάθε διοικητική μεταρρύθμιση που στερεί από την Αιτωλική πόλη την έδρα διοίκησης της ευρύτερης περιοχής και ζητάει από το Βασιλιά, την Κυβέρνηση και τη Βουλή να παρέμβουν για να ορισθεί το Αγρίνιο η δεύτερη έδρα διοίκησης του Νομού της Αιτωλοακαρνανίας.
Ταυτόχρονα, αναθέτει στους βουλευτές της Τριχωνίας να υποστηρίξουν με κάθε θυσία «καθυποτάσσοντες πάντα έτερον λόγον και συμμορφούμενοι με γενικόν φρόνημα της επαρχίας των, όπως μη υποστή πόλις Αγρινίου μελετώμενον καίριο αδίκημα ανακόπτον πρόοδον αυτού, οφειλομένη μέχρι τούδε εις τας ιδίας του αποκλειστικώς δυνάμεις.
Με το ψήφισμα επίσης ο Αγρινιώτικος λαός ευχαριστεί το βουλευτή Αθανάσιο Τυπάλδο Μπασιά, για τη δίκαιη και υπέρ του Αγρινίου συ-νηγορία του, τον παρακαλεί να συνεχίσει τη στήριξή του και τέλος «εκλιπαρεί» τον Αθηναϊκό τύπο να στηρίξει «τις δίκαιες αξιώσεις του».
Το τηλεγράφημα υπογράφουν οι: Ιωαν. Θεοφανίδης, Επαμ. Παπαγιάννης, Θεόδ. Καρακίτσος, Ιω. Ακρίδας, Ν. Σαραντόπουλος, Κ. Αλεξίου, Ιω. Καββαδίας. (Σκριπ 10/6/1899)

Φωτογραφία ανάρτησης: Η προτομή Ανδρέα Παναγόπουλου στο Συντριβάνι
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας