Aγρινιώτικο καλαντάρι
7 Ιουλίου
1943: η Δημάδη ενημερώνει για μετακίνηση κατοχικών στρατευμάτων στο Θέρμο
1957: Οι φιλελεύθεροι καταδικάζουν τη μετακίνηση Σταμάτη στην ΕΡΕ
7 Ιουλίου 1943
Στις 7 Ιουλίου 1943, έφτασε από την οργάνωση του ΕΑΜ Αγρινίου στο αρχηγείο του 2ου Τάγματος του 2/39 Συντάγματος του ΕΛΑΣ (ΕΛΑΣ Τριχωνίδας), που είχε έδρα τον Άγιο Βλάση, το παρακάτω σήμα: «Πληροφορία εξακριβωμένη: εντός των ημερών τμήμα του κατοχικού στρατού θα μεταβεί στο Θέρμο για εγκατάσταση στρατιωτικής βάσεως. Παρακαλούμε όπως καταβληθεί κάθε προσπάθεια για ματαίωσή της».
Η «διαρροή» αυτή προερχόταν από τη διερμηνέα των Γερμανών στο Αγρίνιο, Μαρία Δημάδη και έπρεπε πάση θυσία, να αποτραπούν τα σχέδια των κατακτητών, καθώς η εγκατάσταση του κατοχικού στρατού στο Θέρμο θα σήμαινε την αποκοπή του Αρχηγείου του ΕΛΑΣ του νομού Αιτωλοακαρνανίας, που βρισκόταν στον Δρυμώνα, από τις βάσεις ανεφοδιασμού του που δεν ήταν άλλα από τα πλούσια καμποχώρια του Αγρινίου. Το γερμανοκρατούμενο Θέρμο θα παρεμβαλλόταν στην καρδιά των ανταρτών της περιοχής, κόβοντας στα δύο την ορεινή Τριχωνίδα και δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στη συνοχή των αντάρτικων ομάδων του Παναιτωλικού με εκείνες της Μακρυνείας και της Ναυπάκτου.
7 Ιουλίου 1957: Οι φιλελεύθεροι καταδικάζουν τη μετακίνηση Σταμάτη στην ΕΡΕ
Με τηλεγράφημα προς το κόμμα των Φιλελευθέρων του Γ. Παπανδρέου, το οποίο συμμετείχε στο εκλογικό μέτωπο «Δημοκρατική Ένωση», περισσότεροι από διακόσιοι επιστήμονες και επαγγελματίες του Αγρινίου καταδικάζουν ανεπιφύλακτα τη «μετακίνηση» του βουλευτή Γιώργου Σταμάτη στην ΕΡΕ και δηλώνουν την προσήλωσή τους στο κόμμα των Φιλελευθέρων. (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 9/7/1957)
————————————————————————————————————————————————————–
Υποσημείωση: Οι χρονολογίες που καταγράφονται πριν την 16η Φεβρουαρίου 1923 είναι σύμφωνες με την χρονολόγηση των πηγών. Για την αντιστοίχιση με τη σημερινή χρονολόγηση πρέπει στην αντίστοιχη χρονολογία να προστεθούν 13 μέρες
Φωτογραφία: Η Μαρία Δημάδη στο εσωτερικό του σπιτιού της
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας
——————————————————————————————-
Η μνήμη είναι μια δυνατότητα για να διευρύνουμε το μέλλον
και όχι για να το συρρικνώσουμε στο ήδη ξεπερασμένο παρελθόν