Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 7 Νοεμβρίου | 1911: Το Αγρίνιον | Της Ψιλής Παναγιάς στο Ζαπάντι


.

Aγρινιώτικο καλαντάρι

7 Νοεμβρίου

–  1911: Το Αγρίνιον – «Μία δημοσιογραφική επισκόπησις | Το πανηγύρι της Ψιλής Παναγιάς στο Ζαπάντι  –


7 Νοεμβρίου 1909

«Άγριο έγκλημα» πραγματοποιήθηκε τη νύχτα της 7ης Νοεμβρίου στο Αγρίνιο. Ο Κτηματίας Γ. Λιόντος επιστρέφοντας στο σπίτι του και βρίσκοντας την αδερφή του «συνομιλούσα ερωτικώς» μετά του Κοτρώτσου τους επιτέθηκε με λύσσα και σκότωσε στο ξύλο τον εραστή. Η αδελφή του έφυγε και σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά κατόπιν αυτοκτόνησε πέφτοντας σε ένα πηγάδι, από το οποίο ανασύρθηκε νεκρή αργότερα. (ΕΜΠΡΟΣ. Φύλ. 8.11.1909, Σελ. 5)

7 Νοεμβρίου 1911

Στις 7 Νοεμβρίου του 1911, η εφημερίδα Εμπρός, συνεχίζει με τη δημοσίευση του Β μέρος του οδοιπορικού της στο Αγρίνιο, τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς, το οποίο μπορείτε να δείτε ΕΔΩ. (Επίσης ΕΔΩ μπορείτε να δείτε το Α μέρος).

Και σε αυτό το δεύτερο μέρος θα σταθούμε σε μια φωτογραφία, η οποία δημοσιεύεται στη συγκεκριμένη έκδοση και την οποία βλέπετε παρακάτω. Όπως αποδεικνύεται, εκτός από τα δύο γνωστά πανηγύρια του νομού (του Αη Συμιού και της Αγ’-Αγάθης), που οι «αρματωσιές» είναι καθοριστικό πολιτισμικό τους στοιχείο, αρματωμένοι πανηγυριστές υπήρχαν και στο Αγρίνιο εκείνα τα χρόνια.

Τυπωμένη στο κάτω αριστερό μέρος και πάνω στη φωτογραφία είναι η φράση “Πανύγηρις Ψιλής Παναγιάς” και στη δεξιά μεριά η φράση “Ενθύμημα Αγρινίου”. Η φωτογραφία είναι παλιά καρτ ποστάλ από το αρχείο του Γ. Κ.Κουτρουμπούση

 

Φωτογραφία: Αρματωμένοι στο πανηγύρι της Ψιλής Παναγιάς
Πηγή: Αρχείο Γ. Κ.Κουτρουμπούση
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας
——————————————————————————————————-
Η μνήμη είναι
μια δυνατότητα για να διευρύνουμε το μέλλον
και όχι για  να το συρρικνώσουμε στο ήδη ξεπερασμένο παρελθόν