Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 5ῃ Ιουνίου | 1934: Σύσταση ερανικής επιτροπής για το Πρωτοδικείο



Aγρινιώτικο καλαντάρι

5 Ιουνίου

1934: Σύσταση ερανικής επιτροπής για το Πρωτοδικείο


5 Ιουνίου 1934

Το ζήτημα της ίδρυσης Πρωτοδικείου στο νομού ήταν και εκείνα τα χρόνια ένα ζήτημα αιχμής ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες πόλεις του νομού, το Αγρίνιο και το Μεσολόγγι. Από το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της αγρινιώτικης εφημερίδας «Το Φως του Αγρινίου» (φύλλο της 10/6/1934) πληροφορούμαστε ότι, την Δευτέρα 4 Ιουνίου εκείνη της χρονιάς, επέστρεψε στο Αγρίνιο από την Αθήνα ο Δήμαρχος Δημήτρης Βότσης, μετά από εικοσαήμερη παραμονή στην πρωτεύουσα για το ζήτημα κυρίως του Πρωτοδικείου, καθώς και για άλλες υποθέσεις του Δήμου.

 

 

Την επομένη ημέρα της άφιξης του, 5 Ιουνίου 1934, κάλεσε στο Δημαρχείο τους εκπροσώπους των επαγγελματικών οργανώσεων της πόλης, τους οποίους ενημέρωσε για το επίμαχο ζήτημα, τονίζοντας το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξε και η κυβέρνηση και οι βουλευτές της πόλης και πρότεινε τη σύσταση μιας επιτροπής, η οποία αποφασίστηκε, να πραγματοποιήσει έναν έρανο με στόχο τη συγκέντρωση ενός μεγάλου ποσού για να καλύψει τις όποιες ανάγκες παρουσιασθούν κατά την διεκδίκηση. Στην επιτροπή αυτή μετείχαν οι πρόεδροι του Επιμελητηρίου, του Εμπορικού και καπνεμπορικού Συλλόγου  και τον εκπρόσωπο των Παπαστραταίων στην πόλη, Δ. Καββαδία.

5 Ιουνίου 1963

Στις 5 Ιουνίου 1963, το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου κλήθηκε να αποφασίσει αν θα τελέσει, υπό την αιγίδα του Δήμου, μνημόσυνο για τα θύματα των εκτελέσεων της Μεγάλης Παρασκευής του 1944 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Η σχετική αίτηση κατατέθηκε από την Τοπική Επιτροπή Συγγενών Θυμάτων και το τοπικό παράρτημα της Πανελληνίου Ενώσεως Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής «Ο Φοίνιξ», ανοίγοντας τη συζήτηση στο σώμα.

Διαβάστε περισσότερα στο link που ακολουθεί:
Η 1η απόφαση του Δ. Αγρινίου για το μνημόσυνο των «120»

 

————————————————————————————————————————————————————–
Υποσημείωση: Οι χρονολογίες που καταγράφονται πριν την 16η Φεβρουαρίου 1923 είναι σύμφωνες με την χρονολόγηση των πηγών. Για την αντιστοίχιση με τη σημερινή χρονολόγηση πρέπει στην αντίστοιχη χρονολογία να προστεθούν 13 μέρες
Φωτογραφία: Δεύτερος από δεξιά ο Δημήτρης Βότσης και πρώτος από αριστερά ο Μιλτιάδης Τζάνης,
εκδότης της εφημερίδας Το Φως του Αγρινίου σε αναμνηστική φωτογραφία στο Πάρκο Αγρινίου.
Από το αρχείο Άννας και Μόλλης Βότση Πηγή: Αγρίνιο: Δήμαρχοι και Δημαρχίες (1830 – 2007)

Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας
——————————————————————————————-
Η μνήμη είναι μια δυνατότητα για να διευρύνουμε το μέλλον
και όχι για  να το συρρικνώσουμε στο ήδη ξεπερασμένο παρελθόν