Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 4 Σεπτεμβρίου | Καρεκλόχορτον

Αγρινιώτικο καλαντάρι
Σεπτεμβρίου

4 Σεπτεμβρίου 1908

Καρεκλόχορτον εις του Δημητρίου Αντωνοπούλου οινοπνευματοποιού

Στη δεύτερη σελίδα της εφημερίδας «ΣΚΡΙΠ» (φ. 4.9.1908) συναντάμε την παρακάτω διαφημιστική καταχώρηση:

 

Με την ευκαιρία αυτή να δούμε μερικές πληροφορίες, για τα όσα αναφέρει η παραπάνω διαφήμιση. Ο οινοπνευματοποιός Δημήτρης Αντωνόπουλος, ίσως να είχε το οινοπνευματοποιείο που αναφέρεται στην παραπάνω καταχώρηση στην Πάνω πλατεία (μετέπειτα πλατεία Αγοράς, πλατεία Στράτου, σημερινή Πλατεία Ειρήνης).

Λέμε ίσως, γιατί δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα (δείτε επίσης ΕΔΩ). Εκείνο που σίγουρα γνωρίζουμε, είναι ότι τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 το οινοπνευματοποιείο του Αντωνόπουλου βρισκόταν στη γωνία της Σκαλτσοδήμου. Στη Λουριώτου επίσης (ο δρόμος που κατεβαίνει σήμερα από τα ιατρεία του ΙΚΑ στην πλατεία Ειρήνης), ήταν το καρεκλάδικο του Αντρέα Χατζόπουλου.

 

O Ανδρέας Χατζόπουλος επί το έργον (Φωτογραφία agriniomemories.blogspot)

Οι καρεκλάδες ήταν τεχνίτες που επιδιόρθωναν καρέκλες, πλέκοντας τη βάση του ξύλινου πλαισίου. Για το πλέξιμο χρησιμοποιούσαν ένα ειδικό χόρτο, που το ονόμαζαν «ψαθί». Το χόρτο αυτό το μάζευαν το καλοκαίρι μέσα από τα ρέματα της πόλης και το έβαζαν στον ήλιο να στεγνώσει. Στο Αγρίνιο αρκετά μαγαζιά, αυτό το χόρτο, το εμπορεύονταν στη χονδρική τους, όπως αποδεικνύει και η προηγούμενη διαφήμιση του 1908. Αυτοί που δούλευαν πιο πολύ τα «ψαθιά», ήταν κυρίως ρομά, οι οποίοι περιδιάβαιναν την πόλη φορτωμένοι με χόρτο, και φώναζαν προκειμένου να επισκευάσουν ή να αντικαταστήσουν το χόρτο στις καρέκλες. Όταν υπήρχε πελάτης καθότανε επιτόπου και ξεκινούσε το πλέξιμο.

 

 

Φωτογραφία: Καρεκλάς με καρεκλόχορτο
(Πηγή: https://www.voltarakia.gr/)
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *