Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 3 Νοεμβρίου: 1961: Η ευημερία της Αγίας Βαρβάρας | 1963: Οι βουλευτές


.

Aγρινιώτικο καλαντάρι

3 Νοεμβρίου

–  1961: Η ευημερία της Αγίας Βαρβάρας «ετσουβάλιασε την Δημοκρατίαν»
1963: Οι βουλευτές της Αιτωλοακαρνανίας –


3 Νοεμβρίου 1961

Η στήλη «Ελευθεροστομίες», ήταν μια στήλη παραπολιτικών της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ο συντάκτης της οποίας υπέγραφε με το ψευδώνυμο: «Ελευθερόστομος» και όπως αποδεικνύεται από την ίδια τη συχνότητα που σχολιάζει «πράγματα και θάματα» της περιοχής, είχε καθημερινή πληροφόρηση για όσα συνέβαιναν στο Δήμο του Αγρινίου, αλλά και τα γύρω χωριά.

Στο φύλλο της 3 Νοεμβρίου 1960, αναφέρει ένα περιστατικό με το οποίο καυτηριάζει την πρακτική ψηφοθηρίας της ΕΡΕ στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, οι οποίες είχαν χαρακτηριστεί ως «εκλογές βίας και νοθείας».

«Προφανώς», αναφέρει, «δεν κατόρθωσε η ευημερία να αναρριχηθή εις το χωρίον Αγία Βαρβάρα του Αγρινίου. Αυτό όμως που δεν κατόρθωσε η ευημερία, το πέτυχε το φορτηγό του κυρ’ Αλέκου την παραμονή των εκλογών. Έτσι ο κυρ Αλέκος – άσσος του βολάν φόρτωνε σιταράκι από τας αποθήκας της ΑΤΕ και το μοίραζε κατ’ οίκον εις τους χωρικούς. Πλάι στον κυρ Αλέκο, τον άσσο του βολάν, ήταν και ο άσσος της φαυλοκρατίας, ο κομματικός παράγων που τους έλεγε: Ο Καραμανλής σάς θυμάται κάθε μέρα, εσείς να τον θυμάστε μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια.

Και επειδή “οι άλλοι υπόσχονται, ο Καραμανλής πραγματοποιεί”, έπαιρναν οι ευτυχείς κάτοικοι της Αγίας Βαρβάρας – μεγάλη η χάρη της – από ένα τσουβάλι σιτάρι. Και έτσι ετσουβαλιάσθη η Δημοκρατία…». (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Φύλ. 3.11.1961, Σελ. 2)

 

3 Νοεμβρίου 1963

Στην Ελλάδα εκλογές έγιναν στις 3 Νοεμβρίου 1963 από την υπηρεσιακή κυβέρνηση Σ. Μαυρομιχάλη. Ο Μαυρομιχάλης ήταν αποφασισμένος να οργανώσει εκλογές όσο το δυνατό περισσότερο αδιάβλητες. Για πρώτη φορά δεν γίνονται βάσει των εκλογικών καταλόγων του 1940, αλλά βάσει της απογραφής του 1961. Ο Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής επιστρέφει από το Παρίσι για τις εκλογές. Μετά την ήττα του αναχώρησε ξανά στο εξωτερικό, αφήνοντας την αρχηγία, του κόμματός του, στον Παναγιώτη Κανελλόπουλο.

Το εκλογικό σύστημα ευνοεί τους δύο επικεφαλής συνασπισμούς, που μαζί κερδίζουν το 90% των εδρών με κάτι περισσότερο από το 80% των ψήφων. Στην Αιτωλοακαρνανία εκλέχτηκαν οι: Αθανασιάδης-Νόβας Γεώργιος (Ένωση Κέντρου), Κακογιάννης Αθανάσιος (ΕΔΑ), Παπαδημητρίου Γεώργιος (Ένωση Κέντρου), Πετρόπουλος Κωνσταντίνος (Ένωση Κέντρου), Σταμάτης Γεώργιος (ΕΡΕ), Σταυρόπουλος Παναγιώτης (ΕΡΕ), Τρικούπης Κωνσταντίνος (ΕΡΕ), Φαρμάκης Νικόλαος (ΕΡΕ), Χούτας Στυλιανός (Ένωση Κέντρου).

 

Φωτογραφία: Η εκκλησία του χωριού Αγία Βαρβάρα σήμερα
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας
——————————————————————————————————-
Η μνήμη είναι
μια δυνατότητα για να διευρύνουμε το μέλλον
και όχι για  να το συρρικνώσουμε στο ήδη ξεπερασμένο παρελθόν