Aγρινιώτικο καλαντάρι
27 Ιουνίου
1898: Σύλληψη ληστοφυγόδικου στο κάτω Μποτίνο Μακρυνείας
1900: «Νέον χρησιμώτατον βιβλίον Γαλακτομίας και Τυροκομίας»
1965: Τριάντα οκτώ Αθίγγανοι τραυματίαι στα Καλύβια
27 Ιουνίου 1898
Με τηλεγράφημα που στάλθηκε από το Αγρίνιο ενημερώθηκε το υπουργείο Εσωτερικών ότι ο κατηγορούμενος για διάφορες ληστείες, ληστοφυγόδικος Γιώργος Γκόκυρας ή Ραυτόπουλος με καταγωγή από την Αράχωβα Ναυπακτίας, συνελήφθει από τον λοχία Ζήγκα και τον ενωμοτάρχη Αλεξανδρόπουλο στο Κάτω Μποτίνο της Μακρυνείας.
Η αστυνομική αρχή της περιοχής, αναφέρει το ΣΚΡΙΠ (28/6/1898), πραγματοποιώντας έρευνα σε διάφορα μέρη ανακάλυψε διάφορα κλοπιμαία είδη του συγκεκριμένου ληστοφυγόδικου.
27 Ιουνίου 1900
Ο γεωπόνος Ιων. Λιάμπεης, που την εποχή εκείνη ήταν προϊστάμενος του Αγροκηπίου του Αγρινίου με εξειδίκευση στα τυροκομικά προϊόντα, εξέδωσε ένα χρήσιμο εγχειρίδιο με τίτλο: «Γαλακτοκομίας-Τυροκομίας», το οποίο περιλάμβανε ύλη για τις ποιότητες του γάλακτος, για τους τρόπους συντήρησής του, μεταφοράς του καθώς και για τις μεθόδους παρασκευής και συντήρησης του βουτύρου και διαφόρων ειδών τυριού.
27 Ιουνίου 1965
Στον καταυλισμό των τσιγγάνων στα Καλύβια σημειώθηκε σύρραξη στην οποία μετείχαν 60 άτομα περίπου. Σ’ αυτή ο Χρ. Βασιλ. τραυματίσθηκε ελαφρά με περίστροφο από τον Αγ. Καλ., ενώ 37 άτομα ακόμα τραυματίστηκαν ελαφρά με ρόπαλο. Αφορμή της συμπλοκής ήταν ο έρωτας του θύματος με την αδελφή του δράστη, Ελένη Καλ., ετών 22. (Ελευθερία 27/6/1965)
————————————————————————————————————————————————————–
Υποσημείωση: Οι χρονολογίες που καταγράφονται πριν την 16η Φεβρουαρίου 1923 είναι σύμφωνες με την χρονολόγηση των πηγών. Για την αντιστοίχιση με τη σημερινή χρονολόγηση πρέπει στην αντίστοιχη χρονολογία να προστεθούν 13 μέρες
Φωτογραφία: Καταυλισμός τσιγγάνων
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας
——————————————————————————————-
Η μνήμη είναι μια δυνατότητα για να διευρύνουμε το μέλλον
και όχι για να το συρρικνώσουμε στο ήδη ξεπερασμένο παρελθόν