.
Aγρινιώτικο καλαντάρι
21 Δεκεμβρίου
– 1908: Πλάτανος – Η συγκοινωνία μας μετά της Τριχωνίδος
1949: Παρεδόθη ο συμμορίτης Ευστάθιος Ζήτσος –
21 Δεκεμβρίου 1908
Άξιοι κάθε επαίνου είναι όλοι οι κάτοικοι του Πλατάνου, οι οποίοι πάνω στην απελπισία τους για την αδιαφορία του κράτους αποφάσισαν με τον ιδρώτα τους να κατασκευάσουν το δρόμο από τον Πλάτανο ως τη γέφυρα της Αρτοτίβας, αναφέρει τηλεγράφημα με ημερομηνία 21 Δεκεμβρίου, το οποίο η εφημερίδα ΣΚΡΙΠ δημοσίευσε στις 25.12.1908 (σελ. 6) και υπογράφει ο Δημήτρης Ι. Καραμήτσος.
Και συνεχίζει: τέτοια βασανιστήρια μόνο επί τουρκοκρατίας υπέφεραν οι άνθρωποι από τα περίφημα καλντερίμια! Πλησιάζει να ανεβεί στον Ταΰγετο ο σιδηρόδρομος, και εμείς εδώ στερούμαστε ακόμα ενός βατού δρόμου.
«Ένα και μόνο συνιστούμε στην πρωτοστατούσα υπέρ της συγκοινωνίας του τόπου μας ευγενή κοινωνία μας»: ομόφωνα να συνεργαστεί και με τους κατοίκους της γειτονικής Τριχωνίας, για το σπουδαιότερο για παραγκωνισμένο τόπο μας ζήτημα της κατασκευής των 10 km του δρόμου από το Κεφαλόβρυσο έως την γέφυρα της Αρτοτίβας, έτσι ώστε να συγκοινωνήσουμε με την Τριχωνίδα και μετά με όλη την Ελλάδα. Η παραπάνω οδός μεγάλα συμφέροντα θα εξυπηρετήσει. Είναι άξιο μεγάλης προσοχής το\ ζήτημα αυτό της κοινωνίας, γιατί βρίσκονται τόσοι δήμοι με χιλιάδες κατοίκους να στερούνται παντελούς συγκοινωνίας.
Δείτε όλο το κείμενο, καθώς και άλλα κοινωνικά της περιοχής στο απόκομμα που ακολουθεί:
21 Δεκεμβρίου 1949
«Κατά πληροφορίας εξ Αγρινίου, εις την επαρχίαν Ξηρομέρου, παρεδόθη εις απόσπασμα Χωροφυλακής ο επικεκηρυγμένος συμμορίτης Ευστάθιος Ζήτσος, ο οποίος εκρύπτετο εις την περιοχήν του χωριού Μαχαιρά. Ούτως παρέδωσε και τον οπλισμόν του». (ΕΜΠΡΟΣ, φύλ. 22/12/1949, Σελ. 6)
Φωτογραφία: Το γεφύρι της Αρτοτίβας
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας
——————————————————————————————————-
Η μνήμη είναι μια δυνατότητα για να διευρύνουμε το μέλλον
και όχι για να το συρρικνώσουμε στο ήδη ξεπερασμένο παρελθόν