Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 20 Απριλίου

Αγρινιώτικο καλαντάρι Απριλίου

20 Απριλίου 1911

Μεταστάθμευση μοίρας πυροβολικού στο Αγρίνιο

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ (20 Απριλίου 1911) μία ολόκληρη μοίρα πυροβολικού από τρεις πυροβολαρχίες και ανάλογο αριθμό αλόγων πρόκειται να μετασταθμεύσει στο Αγρίνιο. Εάν επρόκειτο για ένα μόνιμο μέτρο, αναφέρει o Π. Καλαποθάκης στο μονόστηλο δημοσίευμα του, δεν θα μπορούσε κανείς να πει τίποτα, αλλά για να τοποθετηθεί στο Αγρίνιο μοίρα πυροβολικού συνεχίζει χρειάζονται στρατώνες, στάβλοι, αποθήκες και στρατιωτικά κτίρια, τα οποία δεν υπάρχουν. Εκτός, εάν τη λήψη αυτού του μέτρου την επιβάλλουν λόγοι πολιτικοί, σημειώνει.

Και συνεχίζει: Δυστυχώς η λογική αυτή, όσο κι αν είναι επιθυμητή δεν συμβαδίζει ούτε υπέρ της στρατιωτικής ενότητας, ούτε υπέρ της υγείας των αλόγων, ούτε υπέρ της καλής διατηρήσεως των πυροβόλων. Και θα ομολογήσει ο υπουργός των στρατιωτικών ότι τοποθετήσεις τριών πυροβολαρχιών σε αραιά μεταξύ τους οικήματα θα έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη συνεχούς επίβλεψης, γεγονός που δεν συμφωνεί με τις άλλες εξαγγελίες για τη στρατιωτική οργάνωση.

Εάν υπάρχει υπηρεσιακή ανάγκη να σταθμεύσει μόνιμα στο Αγρίνιο μοίρα πυροβολικού, οφείλει η κυβέρνηση να πάρει κάθε μέτρο το οποίο επιβάλλεται σε μια τέτοια περίσταση και να δημιουργήσει στρατώνες. Πρέπει με άλλα λόγια να προβεί σε εγκαταστάσεις, οι οποίες δεν υπάρχουν σήμερα. Χωρίς αυτές η μεταστάθμευση αυτή, μάλλον περισσότερα κακά θα φέρει, καταλήγει το δημοσίευμα του ΕΜΠΡΟΣ

20 Απριλίου 1960

«Επιβολή αυστηροτάτων ποινών εις τους συλλαμβανομένους κατόχους χαλκουνιών»

Τη Μεγάλη Παρασκευή του 1960 (20 Απριλίου) έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια του «χαλκουνοπόλεμου» ο εικοσάχρονος Γιώργος Μακροκώστας. Στις 20 Απριλίου της ίδιας χρονιάς, η εφημερίδα Μακεδονία, δημοσίευσε την είδηση ότι ο εισαγγελέας του Αγρινίου κ. Ρενιέρης προήδρευσε σε σύσκεψη στην οποία αποφασίσθηκε «η επιβολή αυστηροτάτων ποινών εις τους συλλαμβανομένους κατόχους χαλκουνιών». Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας δημοσιεύτηκε ότι ο εισαγγελέας θα απαγγείλει αυτεπάγγελτα κατηγορία για ανθρωποκτονία από αμέλεια εναντίον όλων όσων έριξαν χαλκούνια τη Μεγάλη Παρασκευή και θα αναζητηθεί ο κάτοχος του χαλκουνιού που επέφερε τον θάνατο στον Μακρυκώστα.

 

Εισαγγελέας Ρενιέρης (Από το Βιβλίο του Γρηγόρη Μπακόλα «Η δίκη των καπνοπαραγωγών Ξηρομέρου – Βάλτου στο Αγρίνιο το 1962»)

20 Απριλίου 1978

Απεργία εργαζομένων στις εργατικές κατοικίες του Ρουπακιά Αγρινίου

«Συνεχίζεται για πέμπτη μέρα η καθολική απεργία των εργαζομένων στο εργοτάξιο του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας στην περιοχή Ρουπακιάς Αγρινίου, μετά την επίμονη άρνηση της εργοδοσίας να κόλληση τα ένσημα και τα δωρόσημα τους από τον περασμένο Οκτώβρη», αναφέρει ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ της 20ης Απριλίου 1978.

«Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν εκτός από το φάσμα της πείνας και την έλλειψη στοιχειώδους ασφάλισης, καθώς και το ενδεχόμενο να μην πάρουν και αυτό το δώρο του Πάσχα. Ας σημειωθεί ότι στο εργοτάξιο δουλεύουν εργάτες από άλλες περιοχές της χώρας (Μακεδονία, Κέρκυρα, Ευρυτανία), που διαμένουν με τις οικογένειές τους στο Αγρίνιο και που φτάνουν σε σημείο να μην μπορούν να πληρώσουν το νοίκι του σπιτιού τους, γιατί, όπως μας είπαν, η εργοδοσία τους κατακρατεί εκβιαστικά δεδουλευμένα ημερομίσθια.

Εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ-Σ δήλωσε στον ανταποκριτή του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, ότι όλος ο οικοδομικός κόσμος της πόλης είναι ανάστατος και ότι πρόκειται να συγκληθούν έκτακτα διοικητικά συμβούλια όλων των οικοδομικών σωματείων για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Εξάλλου οι εργάτες οικοδόμοι έβαλαν το ερώτημα, γιατί αφού ο εργοδότης τους είναι το κράτος δεν λύνει το πρόβλημα αμέσως και αφήνει να τους εμπαίζουν οι αρμόδιοι; Οι εργαζόμενοι του εργοταξίου του ΟΕΚ είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν ενωμένοι τον αγώνα, έως ότου ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημά τους.»

Φωτογραφία ανάρτησης: Εργατικές κατοικίες του Ρουπακιά σήμερα
Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα
με click πάνω στην κάρτα που ακολουθεί
ή στο Posted in Ημερολόγιο Αγρινίου