.
Aγρινιώτικο καλαντάρι
19 Δεκεμβρίου
– 1928: Ζημιές στην οδό Αγρινίου – Μεσολογγίου από βροχές | Έκθεση ζωγραφικής Γεωργιάδη –
19 Δεκεμβρίου 1928
Από τις συνεχόμενες βροχές, η οδός Αγρινίου – Μεσολογγίου καταστράφηκε σε εκείνα τα σημεία, όπως αναφέρει ο συντάκτης του ΕΜΠΡΟΣ, που είχε ήδη προβλήματα. Η αθλιότητα αυτού του δρόμου ήταν βέβαια γνωστή και στο νομομηχανικό και στο μηχανικό της Τριχωνίδας. Καταστράφηκε επίσης και η γέφυρα της διώρυγας που συνδέει τις δύο λίμνες και υπήρχε φόβος να υπάρξουν θύματα.
Η πόλη του Αγρινίου επίσης είχε ήδη ηλεκτροφωτιστεί και τον επόμενο μήνα Ιανουάριο του 1929 στους δρόμους θα τοποθετούνταν πινακίδες με τα ονόματά τους. Στα καλλιτεχνικά της πόλης κυριαρχούσε η έκθεση ζωγραφικής του Γεωργιάδη, τα εγκαίνια της οποίας δεν ήταν απλά και μόνο ένα καλλιτεχνικό γεγονός, αλλά και κοσμικό. (ΕΜΠΡΟΣ, φύλ. 20/12/1928, Σελ. 4)
Ο Ανδρέας Γεωργιάδης γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1891, και πέθανε το 1951 στο ίδιο μέρος. Με τη ζωγραφική άρχισε να ασχολείται από 13 χρονών και να φιλοτεχνεί πορτρέτα και αγιογραφίες, όπως το πορτρέτο τού ήρωα Παναγιώτου και κατόπιν τις αγιογραφίες τού ναού τής Σκουτεσιάδας. Ο δήμος Αγρινίου τον τίμησε δίνοντας το όνομά του σε δρόμο της πόλης.
Φωτογραφία: Ανδρέας Γεωργιάδης
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας
——————————————————————————————————-
Η μνήμη είναι μια δυνατότητα για να διευρύνουμε το μέλλον
και όχι για να το συρρικνώσουμε στο ήδη ξεπερασμένο παρελθόν