Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 17ῃ Ιουνίου | 1961: Απαλλαγή με βούλευμα για το φόνο Ματσούκα



Aγρινιώτικο καλαντάρι

17 Ιουνίου

1961: Χαλαζόπτωση και μεγάλη καταστροφή στην καλλιέργεια
Απαγορεύθηκε σε καθηγητή να αναλάβει υπηρεσία
Απαλλαγή με βούλευμα για το φόνο Ματσούκα


17 Ιουνίου 1961

Χαλαζόπτωση και μεγάλη καταστροφή στην καλλιέργεια

Καταρρακτώδης βροχή έπεσε το μεσημέρι στην περιοχή της Τριχωνίας με αποτέλεσμα να προκληθεί μεγάλη καταστροφή στην καλλιέργεια. Ιδιαίτερα στην περιοχή του Πετροχωρίου σημειώθηκε και έντονη χαλαζόπτωση, η οποία κατέστρεψε την αγροτική παραγωγή της περιοχής κατά 50 – 80% σε έκταση 400 στρεμμάτων αμπελιών, 100 στρεμμάτων κηπευτικών, 200 στρεμμάτων αραβοσίτου. Καταστράφηκε επιπλέον η παραγωγή 50.000 ελαιόδεντρων.

 

Απαγορεύθηκε σε καθηγητή να αναλάβει υπηρεσία

Ο καθηγητής Χρ. Παπαλάμπρος επανήλθε στο Αγρίνιο με τη λήξη της δεκαπενθήμερης άδειάς του και παρουσιάστηκε στο Γυμνάσιο Θηλέων για να αναλάβει υπηρεσία. Ο γυμνασιάρχης όμως Πάστρας, έδειξε στον καθηγητή την απόφαση του υπουργού   με την οποία είχε τεθεί στη διάθεση του υπουργείου και του απαγόρευσε την παραμονή του στο σχολείο.

Μετά από αυτό υπήρξε ένα μικρό επεισόδιο το οποίο αναφέρθηκε στο Υπουργείο.

Αργά το απόγευμα στο τμήμα Ασφαλείας του Αγρινίου ήρθε τηλεγραφική διαταγή του υπουργού παιδείας με την οποία απαγορεύθηκε στον καθηγητή να αναλάβει υπηρεσία και διατάχθηκε να παρουσιαστεί στο Υπουργείο. Όπως ανακοίνωσε στη συνέχεια ο Παπαλάμπρος αποδέχτηκε την αποχή του από τα μαθήματα, υποστήριξε όμως ότι είναι άκυρη η απόφαση, γιατί δεν είχε διατυπωθεί ακόμα το πόρισμα των ανακρίσεων και ως εκ τούτου αρνείται να απομακρυνθεί από το Αγρίνιο.

 

Απαλλαγή με βούλευμα για το φόνο Ματσούκα

Με βούλευμα του Πλημμελειοδικείου Μεσολογγίου απαλλάχθηκαν από την κατηγορία του φόνου Ματσούκα, που διαπράχθηκε πριν από τρεις μήνες και κάτω από τις πιο φρικτές περιστάσεις στα Καλύβια Αγρινίου, οι Ζαπαντιώτης, Τάγκαλος, Πρόκος και Ζορμπάς, οι οποίοι κρατούνταν προφυλακισμένοι στις φυλακές.

Τελικά παρά τις προσπάθειες η δικαιοσύνη δεν μπόρεσε να ανακαλύψει τον δράστη του φρικτού αυτού εγκλήματος το οποίο προκάλεσε τόση φρίκη στις κοινωνίας του Αγρινίου και του Μεσολογγίου.

 

————————————————————————————————————————————————————–
Υποσημείωση: Οι χρονολογίες που καταγράφονται πριν την 16η Φεβρουαρίου 1923 είναι σύμφωνες με την χρονολόγηση των πηγών. Για την αντιστοίχιση με τη σημερινή χρονολόγηση πρέπει στην αντίστοιχη χρονολογία να προστεθούν 13 μέρες
Φωτογραφία: Αεροφωτογραφία του Μεσολογγίου
Αποοδελτίωση- Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας
——————————————————————————————-
Η μνήμη είναι μια δυνατότητα για να διευρύνουμε το μέλλον
και όχι για  να το συρρικνώσουμε στο ήδη ξεπερασμένο παρελθόν