.
Aγρινιώτικο καλαντάρι
15 Νοεμβρίου
– 1955: Ο Γ. Τολιόπουλος καταθέτει την περίφημη αναφορά του στο ΓΕΣ
1956: Φτάνει στο Αγρίνιο ο γ.γ. του Υπουργείου Πρόνοιας, Μαντέλος –
15 Νοεμβρίου 1955
Στα τέλη του 1998 η Διεύθυνση Ιστορίας του Γενικού Επιτελείου Στρατού έδωσε στη δημοσιότητα και στη δυνατότητα πολιτικής και επιστημονικής έρευνας τα αρχεία για την περίοδο της Κατοχής , του Εμφυλίου και της πρώτης μετεμφυλιακής περιόδου. Εκεί, μεταξύ άλλων σημαντικών και αξιόπιστων ιστορικών ντοκουμέντων, «διαπρέπουν», αναφορές, εκθέσεις και μαρτυρίες, αιμοσταγών ταγματασφαλιτών, αξιωματικών του εμφυλίου και πρακτόρων της εποχής, οι οποίοι επιχειρούν να διαστρεβλώσουν με αστήριχτες και ανυπόστατες κρίσεις και απόψεις γεγονότα και περιστατικά, που ακόμα και η στοιχειώδης γνώση της ιστορικής αλήθειας, αποδεικνύει το αναξιόπιστο της μαρτυρίας τους. Το γεγονός αυτό όμως, σε συνδυασμό με την ολοφάνερη προσπάθεια «ιδεολογικής ωραιοποίησης» των πράξεών τους, αναδεικνύουν το μέγεθος των εγκλημάτων τους.
Αυτά τα αρχεία, το Γ.Ε.Σ. τα απέσυρε γρήγορα, με την αιτιολόγηση ότι αρκετοί από τους πρωταγωνιστές βρίσκονταν ακόμα στη ζωή και η δημοσιοποίησή τους αναζωπύρωνε «αμαρτωλά πάθη του παρελθόντος»! Χρειάστηκαν να περάσουν οκτώ ολόκληρα χρόνια για να εκδοθούν ξανά. Ανάμεσά τους και η έκθεση του αρχιταγματασφαλίτη, ταγματάρχη τότε, Γεωργίου Τολιόπουλου, στον οποίο έχουν αποδοθεί τα παρανόμια «σφαγέας του Αγρινίου» και «Κτηνάνθρωπος», το πρώτο για την εκτέλεση των εκατόν είκοσι (120) Αιτωλοκαρνάνων και Πρεβεζάνων, που κρατούνταν στις φυλακές της Αγίας Τριάδας τον Απρίλη του ΄44, και το δεύτερο για την απάνθρωπη και κτηνώδη συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων των συλληφθέντων κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Αγρινίου.
Η αναφορά αυτή του Τολιόποιυλου φέρει τον τίτλο: «Περί της ιστορίας του Τάγματος Ασφαλείας Αγρινίου» από της 21η Φεβρουαρίου 44, ότε συνεκροτήθη, μέχρι της 14ης Σεπτεμβρίου 44, ότε διελύθη».και η ημερομηνία που κατατέθηκε στο ΓΕΣ ήταν η 15η Νοεμβρίου 1955
Ολόκληρη την αναφορά Τολιόπουλου έτσι όπως αυτή δημοσιεύτηκε στο αρχείον Αγρινίου, τεύχος 2, τον Φεβρουάριο του 2018 μπορείτε να την δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο «Περί της ιστορίας του Τάγματος Ασφαλείας Αγρινίου»
15 Νοεμβρίου 1956
Έφτασε στην πόλη ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Πρόνοιας, Μαντέλος, για να συντονίσει την προσπάθεια, που καταβάλλει το υπουργείο, έτσι ώστε το νέο Κοκάλειο Νοσοκομείο, συνολικής δυναμικότητας 60 κλινών, να λειτουργήσει σύντομα. (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Φύλ. 15.11.1956, Σελ. 6)
Φωτογραφία: Το Κοκάλειο Νοσοκομείο Αγρινίου (παλιό) την ημέρα των εγκαινίων του
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας
——————————————————————————————————-
Η μνήμη είναι μια δυνατότητα για να διευρύνουμε το μέλλον
και όχι για να το συρρικνώσουμε στο ήδη ξεπερασμένο παρελθόν