Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 12 Σεπτεμβρίου | Επίθεση του ΕΛΑΣ στο Δοκίμι

Αγρινιώτικο καλαντάρι Σεπτεμβρίου

12 Σεπτεμβρίου 1944

Επίθεση τμήματος του ΕΛΑΣ στο Δοκίμι

«Τα εντεταγμένα τμήματα του Ε.Λ.Α.Σ.», αναφέρει ο Τολιόπουλος, «ενώνονται ολοέν αποκόπτοντα τας διαβάσεις εντός του Αγρινίου εις μακράν ακτίνα».

Διαβάστε περισσότερα στο link που ακολουθεί:
Από 11 έως 14 Σεπτεμβρίου 1944:
«Το Τάγμα ευρίσκετο εις μειονεκτικήν κατάστασιν»

12 Σεπτεμβρίου 1975

Η Ν.Ε. του ΚΚΕ και το Ν.Σ. της ΚΝΕ Αιτωλ/νίας:
Άμεση και ουσιαστική αποχώρηση από το ΝΑΤΟ

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΚΚΕ και το Νομαρχιακό Συμβούλιο της ΚΝΕ, του νομού εξέδωσαν διαμαρτυρία με την οποία καταγγέλλουν μεταξύ άλλων τα κάτωθι: «Η Ν.Ε. του ΚΚΕ και το Ν.Σ. της ΚΝΕ Αιτωλοακαρνανίας εκφράζοντας τα αισθήματα του λαού της Αιτωλοακαρνανίας αξιώνει την άμεση και ουσιαστική αποχώρηση από το ΝΑΤΟ, τη διάλυση των αμερικανονατοϊκών βάσεων, την ακύρωση των υποδουλωτικών συμφωνιών με τις ΗΠΑ, τη χάραξη ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής».  (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 13.9.1975 σελ. 7)

Αξίζει να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι η Ελλάδα στις 13.9.1975 δεν ήταν τυπικά μέλος της Βορειοατλαντικής συμμαχίας αφού ήδη είχε αποσυρθεί από το στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας στις 14 Αυγούστου του 1974, με απόφαση της οικουμενικής κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, σημαντική αντίδραση της ελληνικής πλευράς στην τουρκική στρατιωτική εισβολή στην Κύπρο. Για το λόγο αυτό η ανακοίνωση κάνει λόγο για «ουσιαστική αποχώρηση». Να σημειώσουμε επίσης ότι, παρά το σύνθημα εκείνων των πρώτων χρόνων της μεταπολίτευσης, «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», με το οποίο το σύνολο των κεντροαριστερών και αριστερών, κοινοβουλευτικών και εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων της χώρας χαρακτήριζε αυτούς τους δύο οργανισμούς, η Ελλάδα ξαναμπήκε στο ΝΑΤΟ. Η επανένταξή της πραγματοποιήθηκε στις 19 Οκτωβρίου του 1980, από την κυβέρνηση του Γεωργίου Ράλλη.

 

 

Φωτογραφία: Ταγματασφαλίτες σε χωριό
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας