.
Aγρινιώτικο καλαντάρι
11 Δεκεμβρίου
– 1947: Οι Ιταλοί αγοράζουν εκλεκτά καπνά Αγρινίου | 1952: Η Νινή Ζαχά στο Αγρίνιο –
11 Δεκεμβρίου 1947
Από την πρώτη εβδομάδα του Δεκέμβρη εκείνης της χρονιάς ο Ιταλός αντιπρόσωπος του Μονοπωλίου Καπνού της χώρας του, Αντόνιο Φοντολάν, βρισκόταν στο Αγρίνιο προκειμένου να προβεί στην αγορά μιας μεγάλης ποσότητας μυρωδάτου καπνού από χονδρέμπορους της πόλης. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΜΠΡΟΣ, ο Φοντολάν, προχώρησε στην αγορά διακοσίων χιλιάδων (200.000) οκάδων καπνών και διαπραγματευόταν διακόσιες χιλιάδες ακόμα οκάδες, στο «κλείσιμο» των οποίων θα προχωρούσε γρήγορα. Με την αγορά αυτή το καπνεμπόριο ανακουφίσθηκε αισθητά από τη σημαντική μείωση των αποθεμάτων της παλιάς σοδειάς, αν πάρει κανείς υπόψη του, ότι η συνολική ποσότητα των αδιάθετων καπνών εξωτερικής κατανάλωσης έφτανε τις οκτακόσιες χιλιάδες (800.000) οκάδες. (ΕΜΠΡΟΣ, φύλ. 11/12/1947, Σελ. 4)
11 Δεκεμβρίου 1952
Μία μουσική μπουάτ με επικεφαλής την Νινή Ζαχά και ένα σύνολο καλλιτεχνών από την Αθήνα ξεκινούσε παραστάσεις εκείνη τη μέρα στο Αγρίνιο (ΕΜΠΡΟΣ, φύλ. 11/12/1952, Σελ. 5)
Νινή Ζαχά: Ελληνίδα τραγουδίστρια και συνθέτρια, από τις μεγάλες προσωπικότητες της ελαφράς μουσικής στη χώρα μας. Η Ουρανία Ζαχαροπούλου, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε το 1931 στη Θεσσαλονίκη και ήταν κόρη του πιανίστας και συνθέτη Κώστα Ζαχαρόπούλου. Παιδί – θαύμα στο χώρο του τραγουδιού, εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στο πάλκο σε ηλικία έξι ετών κι έγινε πανελληνίως γνωστή στα οκτώ της χρόνια, όταν τραγουδούσε στην περίφημη Μάνδρα του Αττίκ.
Στην πολύχρονη καριέρα της ερμήνευσε πολλά τραγούδια (δικά της και ξένα), με εντελώς προσωπικό στυλ, που έμεινε ανεπανάληπτο. Κυριάρχησε στο χώρο του λεγόμενου ελαφρού τραγουδιού τις δεκαετίες του ’40, του ’50 και του ’60. Στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Τραγουδιού της Βαρκελώνης (1963) το τραγούδι της «Μαρία-Μαρία», σε στίχους της Δανάης, κατέκτησε την 5η θέση, ενώ ένα χρόνο αργότερα το τραγούδι της «Στην Πάλμα», ερμηνευμένο από την ίδια και τον Τζίμη Μακούλη, κέρδισε το Γ’ βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Πάλμα (Μαγιόρκα).
Άλλα πασίγνωστα τραγούδια της είναι τα: «Κοντά στο τζάκι πάλι θα ’μαστε αλήθεια», «Χίλια χρόνια μαζί», «Ήρθε το καλοκαίρι», «Ένας ταχυδρόμος μόνη πια χαρά μου», «Φύγε λοιπόν», «Μία προσευχή», «Στων ματιών της τις θάλασσες», «Αύριο», «Ένα φλερτ ήταν αυτό και τίποτ’ άλλο», «Mα εγώ αγαπώ μία», «Μη μ’ αγγίζεις, μη», «Δεν είν’ έτσι η αγάπη», «Πού είσαστε φίλοι», «Κάνε μου λιγάκι ‘Μμμ’» «Πρέπει να υπάρχει κάποιος τρόπος» και «Μου λείπεις εσύ».
Δικά της τραγούδια έχουν ερμηνεύσει η Αλέκα Κανελλίδου (στενή φίλη και συνεργάτιδά της), ο Γιάννης Πάριος, η Τζένη Βάνου, ο Γιάννης Πουλόπουλος, η Μαρινέλλα, ο Τόλης Βοσκόπουλος, η Λίτσα Διαμάντη και ο Γιώργος Μαρίνος. Δίσκοι στους οποίους συμμετέχει ερμηνεύοντας τραγούδια άλλων συνθετών είναι, μεταξύ άλλων: «Ξαναζώντας στη Μάντρα του» (1965), «Η Αθήνα τραγουδά Χατζιδάκι» (1968), «Η Νινή Ζαχά στα ωραιότερα τραγούδια του Αττίκ» (1969) και «Μίμης Πλέσσας: Τι να πρωτοθυμηθώ» (1985).
Τα τελευταία χρόνια της ζωής η Νινή Ζαχά ζούσε αποτραβηγμένη και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Πέθανε στις 15 Απριλίου 2013, σε ηλικία 82 ετών.
Φωτογραφία: Νινή Ζαχά
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας
——————————————————————————————————-
Η μνήμη είναι μια δυνατότητα για να διευρύνουμε το μέλλον
και όχι για να το συρρικνώσουμε στο ήδη ξεπερασμένο παρελθόν