Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 10ῃ Απριλίου | 1944: Το μπλόκο του Παναιτωλίου


...

Aγρινιώτικο καλαντάρι

 | 10 Απριλίου |

1824: Η κηδεία του Μπάϋρον | 1897: Οι αξιωματικοί του Τάγματος
στο Αγρίνιο | 1944: Το μπλόκο του Παναιτωλίου


 | 10 Απριλίου 1824

Τελέσθηκε στις 10(22)* Απριλίου του 1824 η κηδεία του Λόρδου Βύρωνα. Δεξιά και αριστερά του δρόμου από τον οποίο πέρασε η πομπή, είχαν παραταχθεί δύο σειρές στρατιωτών, με τις κάνες των όπλων τους στραμμένες προς τη γη, λέει ο Διονύσιος Κόκκινος στο 3ο τόμο της ιστορίας του. Πίσω από αυτές τις δύο σειρές βρέθηκε ολόκληρος ο πληθυσμός της πόλης. Μετά το τέλος της νεκρώσιμης ακολουθίας, ο Σπύρος Τρικούπης, απήγγειλε τον επικήδειο. Ο νεκρός παρέμεινε στην εκκλησία μαζί με το απόσπασμα μέχρι το βράδυ της επόμενης και ο Άγιος Νικόλαος ήταν γεμάτος με πλήθη που προσέρχονταν για να τιμήσουν και να κλάψουν το Μπάϋρον

Το νεκρό σώμα του Μπάϋρον μεταφέρθηκε στις 20 Απριλίου (2 Μαΐου)* Απριλίου στη Ζάκυνθο, με πλοίο που είχε σταλεί από το Ιόνιο νησί ειδικά γι’ αυτή τη μεταφορά. Στη Ζάκυνθο επίσης βρισκόταν αγκυροβολημένο εκείνες τις μέρες το πλοίο Φλωρίς, το οποίο είχε μεταφέρει την πρώτη δόση του δανείου από την Αγγλία. Με αυτό το πλοίο το νεκρό σώμα του Μπάϋρον επέστρεψε στην Αγγλία και θάφτηκε τον τάφο των προγόνων του στην πόλη Χάνκελ.

(*Μέσα σε παρένθεση αναγράφεται η ημερομηνία η οποία συμφωνεί με το Γρηγοριανό σύστημα χρονολόγησης, που ισχύει σήμερα)

 

10 Απριλίου 1897

Στις 8 Απριλίου του ημερολογίου του Αρχείου καταγράψαμε την είδηση της ίδρυσης του 12 Ευζωνικού Τάγματος στο Αγρίνιο. Δύο μέρες μετά στο φύλλο της 10ης Απριλίου της ίδιας χρονιάς ανακοινώθηκαν και τα ονόματα των αξιωματικών που θα έφταναν στο Αγρίνιο για την διοίκησή του. Διοικητής του Τάγματος ορίστηκε ο Ταγματάρχης, Θανάσης Αλεξόπουλος.  Μαζί του ορίστηκαν οι αξιωματικοί: ο Αλέξανδρος Λυμπερόπουλος (Υπολοχαγός), ο Χρήστος Τριανταφυλλόπουλος (Υπολοχαγός)  και ο Γεώργιος Βέϊμος (Ανθυπολοχαγός).

10 Απριλίου 1944

Γύρω στις 12:00 το μεσημέρι της Μ. Δευτέρας του 1944, δύο γερμανικές φάλαγγες φτάνουν στην περιφέρεια του Παναιτωλίου, η πρώτη από την οδική αρτηρία Αγρινίου – Μεσολογγίου και η δεύτερη από την οδική αρτηρία Αγρινίου – Θέρμου. Σκοπός της αποστολής τους είναι ο αποκλεισμός του Παναιτωλίου και η επιβολή αντιποίνων στους κατοίκους του, για την επίθεση που δέχθηκε την προηγούμενη μέρα στη βορειοανατολική όχθη της Ερμίτσας μία περίπολος.

Διαβάστε περισσότερα στο link που ακολουθεί:
Μεγάλη Δευτέρα του 1944 | Το μπλόκο του Παναιτωλίου

 

Φωτογραφία ανάρτησης: Το καμένο σπίτι του Νικολόπουλου στο Παναιτώλιο
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας
——————————————————————————————————-
Η μνήμη είναι μια δυνατότητα για να διευρύνουμε το μέλλον
και όχι για  να το συρρικνώσουμε στο ήδη ξεπερασμένο παρελθόν