Ελληνίς | Νόρα, του Ταουφίκ Αλζαιντί


...

Κινηματογράφος Δήμου Αγρινίου

Ελληνίς | Μάρκου Μπότσαρη 6 – Αγρίνιο | τηλ.: 26410 56754


Νόρα (Norah),
του Ταουφίκ Αλζαιντί

 | Tην Δευτέρα 23 και την Τρίτη 24  Ιουνίου 2025
στον Δημοτικό κινηματογράφο Ελληνίς

Μια σιωπηλή, στοχαστική, πολιτικά εύστοχη ταινία
που μπορεί να μην έχει την αφηγηματική ένταση
και τη σκηνοθετική τόλμη που θα την απογείωναν, αλλά διαθέτει μια αυθεντικότητα
και μια ειλικρίνεια που την καθιστούν σημαντική.
Ειδική Μνεία στο Τμήμα «Ενα Κάποιο Βλέμμα» του 77ου Φεστιβάλ των Καννών.

| Ώρα προβολής: 9:30, το βράδυ

|

 

 

Σαουδική Αραβία, 2024 Παραγωγή: Ταουφίκ Αλζαιντί
Σκηνοθεσία: Ταουφίκ Αλζαιντί | Σενάριο: Ταουφίκ Αλζαιντί
Φωτογραφία: Σον Χάρλεï Λι | Μοντάζ: Μουνίρ Σουσί
Μουσική: Ομάρ Φάντελ
Πρωταγωνιστούν: Γιακούμπ Αλφαρχάν, Αμπντουλάχ Αλσάνταν, Μαρία Μπαχράουι
Διάρκεια: 94 λεπτά | Διανομή: Ama Films

Μέσα σε ένα σιωπηλό τοπίο, όπου η καλλιτεχνική έκφραση αποτελεί απαγορευμένη πράξη, ο Σαουδάραβας Ταουφίκ Αλζαϊντί σκηνοθετεί με τη «Νόρα» μια σπάνια κινηματογραφική καταγραφή για τη δύναμη της τέχνης σε ένα κοινωνικό περιβάλλον που την καταπνίγει. Στην πρώτη του ταινία, που έκανε ιστορική εμφάνιση στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Καννών, ο Αλζαϊντί επιλέγει μια αφαιρετική, σχεδόν θεατρική προσέγγιση για να φωτίσει την εσωτερική επανάσταση δύο ανθρώπων.

Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα απομονωμένο χωριό της Σαουδικής Αραβίας τη δεκαετία του 1990, όταν κάθε μορφή τέχνης είχε απαγορευτεί δια νόμου. Ο Ναντέρ, δάσκαλος και κρυφός ζωγράφος, συναντά τη Νόρα, μια νεαρή γυναίκα με βλέμμα στραμμένο πέρα από τον ορίζοντα της καθημερινής καταπίεσης. Ανάμεσά τους αναπτύσσεται ένας δεσμός ήσυχος αλλά ουσιαστικός, μια αμοιβαία αναγνώριση που μετατρέπεται σε σιωπηρή επανάσταση απέναντι σε μια κοινωνία που καταδικάζει τη φαντασία.

Η σκηνοθεσία του Αλζαϊντί είναι εμφατικά μινιμαλιστική. Το αφιλόξενο, επιβλητικό τοπίο της ερήμου του Αλ-Ούλα λειτουργεί ως σύμβολο κοινωνικής στασιμότητας, ενώ η κάμερα παραμένει σε απόσταση, αφήνοντας τον θεατή να ανακαλύψει σταδιακά την ψυχική κατάσταση των ηρώων. Οι διάλογοι είναι λιγοστοί, αλλά πυκνοί σε νόημα. Η αφήγηση αποφεύγει τις κορυφώσεις, επιλέγοντας την ένταση της σιωπής και των βλέμμάτων αντί για θεατρικές συγκρούσεις.

Η Μαρία Μπαχράουι, στον ρόλο της Νόρα, συγκλονίζει με τη σιωπή της – χωρίς κραυγές, χωρίς κινήσεις, μόνο με βλέμματα και παύσεις μεταφέρει τον εσωτερικό της αγώνα. Ο Γιακούμπ Αλφαρχάν, ως Ναντέρ, πείθει απόλυτα ως άνδρας που έχει εγκαταλείψει τα όνειρά του αλλά ξαναβρίσκει το νόημα μέσα από τη συνάντηση με τη νεαρή γυναίκα. Η σχέση τους δεν εξελίσσεται σε ρομάντζο, αλλά σε κάτι πιο σπάνιο: μια βαθιά συναισθηματική συμμαχία.

Η «Νόρα» δεν είναι κινηματογραφικό αριστούργημα, αλλά είναι μια πράξη πολιτικής σημασίας. Σε μια χώρα που απαγόρευε τον κινηματογράφο μέχρι πριν λίγα χρόνια, η επιλογή να μιλήσει κανείς για τη δύναμη της έκφρασης δεν είναι απλώς τέχνη. Είναι αντίσταση. Και η αντίσταση αυτή αξίζει να ακουστεί.

Κάθε Κυριακή  και Τετάρτη
δύο εισιτήρια στην τιμή του ενός
Γενική είσοδος: 6 ευρώ
Μαθητικό, Φοιτητικό, Ανέργων, Πολυτέκνων, Αμεα: 4 ευρώ