Η ΕΕ θα επιχειρήσει εκ νέου συμφωνία για τις ΑΠΕ

Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
θα προσπαθήσουν εκ νέου την επόμενη εβδομάδα
να περάσουν συμφωνία για τους νέους στόχους
για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)

Η συμφωνία έχει καθυστερήσει λόγω των ανησυχιών τόσο της Γαλλίας όσο και άλλων κρατών της Ένωσης, ότι ο νόμος παραγκωνίζει την πυρηνική ενέργεια. Μια ομάδα χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, διατύπωσε τον περασμένο μήνα την τελευταία στιγμή αντιρρήσεις στο νόμο της ΕΕ για πιο φιλόδοξους στόχους στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, βάζοντας στον «πάγο» μία σημαντική ρύθμιση του μπλοκ της Ένωσης, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Οι διπλωματικοί εκπρόσωποι των χωρών της ΕΕ θα προσπαθήσουν να εγκρίνουν εκ νέου τον νόμο την Τετάρτη. Σημειώνεται ότι το Παρίσι είχε επιδιώξει αλλαγές στο νόμο με στόχο την ευνοϊκότερη χρήση της πυρηνικής ενέργειας και δήλωνε ότι η τελική συμφωνία θέτει σε μειονεκτική θέση χώρες όπως η Γαλλία με μεγάλα μερίδια πυρηνικής ενέργειας. Υπενθυμίζεται ότι η πυρηνική ενέργεια είναι χαμηλών εκπομπών άνθρακα, αλλά δεν συγκαταλέγεται στις ΑΠΕ.

Ο νόμος της ΕΕ έχει σχεδιαστεί για να οδηγήσει σε ταχεία επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), όπως η αιολική και η ηλιακή. Η συμφωνία που αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης φέτος εμπεριείχε κάποιους συμβιβασμούς, συμπεριλαμβανομένων χαμηλότερων στόχων για τη βιομηχανία όσον αφορά τα ανανεώσιμα καύσιμα, σε χώρες που έχουν ήδη χρησιμοποιήσει την πυρηνική ενέργεια για να μειώσουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων. Η Γαλλία είχε δηλώσει ότι το πλαίσιο που προωθεί η Ένωση, εξακολουθεί να αποκλείει το υδρογόνο χαμηλών εκπομπών άνθρακα το οποίο παράγεται από πυρηνική ηλεκτρική ενέργεια.

Σύμφωνα με το Reuters, στην προσπάθεια να επιτευχθεί μια συμφωνία, η ΕΕ έχει εξετάσει επιλογές όπως η μία δήλωση, που θα συνοδεύει τον τελικό νόμο, η οποία θα αναγνωρίζει την πρόκληση που αυτό αποτελεί για ορισμένες χώρες. Κάτι τέτοιο θα είχε ως συνέπεια, την επαναφορά της συμφωνίας σχετικά με τον νόμο που συμφωνήθηκε από τις χώρες της ΕΕ και τους νομοθέτες νωρίτερα φέτος – ένα σενάριο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ορισμένες άλλες χώρες θέλουν να αποφύγουν.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire δήλωσε την Πέμπτη ότι η Γαλλία δεν θα εγκαταλείψει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που συνδέονται με την πυρηνική ενέργεια, σημειώνοντας ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν το δικό τους ενεργειακό μείγμα. Εν τω μεταξύ, κράτη όπως η Γερμανία και το Λουξεμβούργο – και οι δύο χώρες που τάσσονται κατά της πυρηνικής ενέργειας – καθώς και η Δανία και η Ιρλανδία έχουν παροτρύνει την ΕΕ να επιλύσει γρήγορα τη διαμάχη, προειδοποιώντας ότι η καθυστέρηση συμφωνίας θέτει σε κίνδυνο τις επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

 

 


AgrinioStories