Σε μετωπική σύγκρουση οδηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ
τέσσερις μέρες πριν την έναρξη του Συνεδρίου του,
καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης
επιμένει για το ερωτηματολόγιο,
σηκώνοντας το γάντι που του έριξε η Όλγα Γεροβασίλη,
την ίδια στιγμή που δημιουργείται
στο παρασκήνιο μέτωπο για την ανατροπή του
του Βασίλη Σκουρή
Όπως όλα δείχνουν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να δεχθεί το αίτημα για σύγκληση των κομματικών οργάνων, καθώς αναγνωρίζει μόνο τη βάση του κόμματος και την αδιαμεσολάβητη σχέση που έχει μαζί της.
Όσοι ζητούν τη σύγκληση των οργάνων, έχοντας ουσιαστικά ως στόχο την ανατροπή του και την αντικατάστασή του πριν τις ευρωεκλογές, είναι σαφές πως θα χρησιμοποιήσουν το άρθρο του Καταστατικού που προβλέπει υποχρεωτική σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής κατόπιν αιτήματος με 25% των μελών της. Με δεδομένο ότι η Κεντρική Επιτροπή διαθέτει 300 μέλη για την έκτακτη σύνοδο απαιτούνται 75 υπογραφές. Για τη σύγκλιση της Πολιτικής Γραμματείας απαιτείται επίσης να υπογράψει το 1/4 των μελών της. (Άρθρο 16 παρ. 7)
Για να τεθεί θέμα μομφής για τον Πρόεδρο απαιτείται απόφαση της ΚΕ με το 50%+1 των μελών της και μετά προσφυγή σε έκτακτο Συνέδριο που θα αποφασίσει αν θα εγκρίνει την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής ή όχι (Άρθρο 20, παρ. 4 του Καταστατικού). Από τη στιγμή που ο Στ. Κασσελάκης δεν συγκαλεί την ΚΕ είναι σαφές πως όσοι επιδιώκουν την πρόκληση άμεσων εξελίξεων όσο αφορά στην αλλαγή ηγεσίας θα πρέπει να συγκεντρώσουν τις υπογραφές που προβλέπονται από το Καταστατικό.
Οι εξελίξεις, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να δρομολογηθούν πριν το Συνέδριο της ερχόμενης Παρασκευής, άρα καθίσταται σαφές πως ο χρόνος για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου δεν επαρκεί. Θα δεχθεί όμως η Κουμουνδούρου την αναβολή του Συνεδρίου ή θα επιχειρήσει μέσω της διεξαγωγής του πριν την Κεντρική Επιτροπή να προκαταλάβει τις εξελίξεις;
Για το συσχετισμό στην Κεντρική επιτροπή υπάρχουν πρόσωπα-κλειδιά, καθώς διαθέτουν ισχυρή οργανωτική δύναμη και επιρροή. Μεταξύ αυτών ο Νίκος Παππάς και ο Παύλος Πολάκης…
Τα δύο στρατόπεδα
Μέσα σε αυτό το εξαιρετικά συγκρουσιακό κλίμα ήδη έχουν αρχίσει να αποκρυσταλλώνονται οι εσωτερικές ισορροπίες και τα δύο αντιπαρατιθέμενα στρατόπεδα, ενώ δεν έχουν ακόμα ανοίξει τα χαρτιά τους όλα τα στελέχη.
Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι τη συγγραφή του παρόντος, Νίκος Παππάς, Γιώργος Τσίπρας (εκ των στενότερων συνεργατών Κασσελάκη μέχρι σήμερα) και Παύλος Πολάκης – ο οποίος μέχρι χθες όδευε προς «ξήλωμα» από υπερσυντονιστής λόγω της αποχής του από την ψηφοφορία στο γάμο ομοφύλων – δεν έχουν πάρει θέση στην σοβούσα εσωκομματική σύγκρουση. Δεν είναι ωστόσο καθόλου σίγουρο πως τις επόμενες ημέρες θα διατηρήσουν στάση «κυανόκρανου», καθώς οι εξελίξεις τις επόμενες ημέρες ως το Συνέδριο θα είναι καταιγιστικές και θα πιέσουν όλους να πάρουν θέση.
Στη γραμμή της Όλγας Γεροβασίλη, η οποία στη δήλωσή της κάνει διόλου τυχαία αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα – φαίνεται να κινούνται τόσο ο Αλέκος Φλαμπουράρης όσο και οι Χρήστος Σπίρτζης και Κατερίνα Νοτοπούλου που με δημόσιες δηλώσεις τους μέμφονται την ηγεσία για το «ερωτηματολόγιο – δημοσκόπηση» ενόψει του Συνεδρίου. Στο ίδιο μήκος κύματος φέρονται να κινούνται και στελέχη όπως οι Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Κώστας Ζαχαριάδης.
Από την άλλη πλευρά η σφοδρή επίθεση της διεθύντριας της ΚΟ Θεοδώρας Τζάκρη στην Όλγα Γεροβασίλη και τον Χρήστο Σπίρτζη επιβεβαιώνει πως τάσσεται εμφατικά στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη. Το ίδιο και η βουλευτής Πειραιά Νίνα Κασσιμάτη, το μέλλον της οποίας ως σήμερα ήταν αβέβεαιο εξαιτίας της στάσης της στην ψήφο για το γάμο ομοφύλων.
Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα
με click στο Posted in Ειδήσεις