Δήμος Ξηρομέρου | Το Ξηρόμερο δεν μένει πίσω


.

Δήμος Ξηρομέρου

Το Ξηρόμερο δεν μένει πίσω

Ευρωπαϊκά προγράμματα για τη βελτίωση της ζωής των δημοτών


Tα ευρωπαϊκά προγράμματα δεν παρέχουν μόνο οικονομικούς πόρους ή τεχνολογία σε ένα Δήμο. Τελικό τους αποτέλεσμα πρέπει να είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών σε κοινωνικό αλλά και ατομικό επίπεδο. Στην κατεύθυνση αυτή ο Δήμος Ξηρομέρου μετείχε στην κατάθεση δύο προτάσεων που η κάθε μία με τον τρόπο της αγγίζουν τον παραπάνω στόχο:

Η πρώτη, με τίτλο: «Ξεκίνημα με τον άνθρωπο στο επίκεντρο» (HUMAN AT THE CENTER KICKSTART – HACK) έχει σαν στόχους τον έλεγχο και την αξιολόγηση του ψηφιακού μετασχηματισμού σε θεμελιώδη δικαιώματα και σε μια σειρά τομέων της καθημερινής ζωής του δημότη όπως η ψηφιακή δημοκρατία, η εκπαίδευση, η γεωργία και η κατανάλωση.

Είμαστε πραγματικά περήφανοι που ο Δήμος Ξηρομέρου είναι ο μοναδικός ΟΤΑ που μετέχει στο εταιρικό σχήμα όπου περιλαμβάνονται 10 φορείς από 6 χώρες και συμπορεύεται με οργανισμούς όπως τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο για την Τοπική Δημοκρατία, το Πανευρωπαϊκό Σχολικό Δίκτυο και τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο του Προγράμματος HORIZON.

Η δεύτερη με τίτλο: «Συμπεριληπτικές ενεργειακές κοινότητες» (Inclusive Renewable Energy Communities I-REC) έχει σα στόχο την οικονομική ανακούφιση των ευάλωτων νοικοκυριών, με την αξιοποίηση του εργαλείου των ενεργειακών κοινοτήτων.

Οι ενεργειακές κοινότητες αποτελούν βασικό στοιχείο για τη μείωση του κόστους των ενεργειακών λογαριασμών και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των ενεργειακών καταναλώσεων των πολιτών.

Οι ενεργειακές κοινότητες δημιουργήθηκαν επίσης για να διαδώσουν την ιδέα ότι η ενέργεια -στην προκειμένη περίπτωση οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας- δεν είναι απλώς ένα καταναλωτικό αγαθό, αλλά ένα κοινό αγαθό στο οποίο μπορούν να στηριχθούν νέες τοπικές δράσεις κοινωνικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Κατά συνέπεια, η βασική ιδέα πίσω από μια ενεργειακή κοινότητα είναι επίσης αυτή του εκδημοκρατισμού της ενέργειας για μια πιο συνειδητή και συνυπεύθυνη ενεργειακή ιδιότητα του πολίτη.

Ωστόσο, για τους ασθενέστερους πολίτες, υπάρχουν σημαντικά διοικητικά αλλά και οικονομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν προκειμένου να γίνουν μέρος μιας ενεργειακής κοινότητας

Το έργο Inclusive Renewable Energy Communities (I-REC) στοχεύει να ξεπεράσει και τα δύο αυτά εμπόδια σε ορισμένες πιλοτικές περιοχές, παρέχοντας:

  • α) τεχνική βοήθεια στους πολίτες ορισμένων ιδιαίτερα μειονεκτικών περιοχών με ειδικά κέντρα εξυπηρέτησης
  • β) χρηματοδοτικό πρόγραμμα στις περιφερειακές και τοπικές αρχές, καθορίζοντας ένα συγκεκριμένο πλαίσιο κινήτρων για να βοηθηθούν οι ασθενέστεροι και ευάλωτοι πολίτες να ενταχθούν σε μια ενεργειακή κοινότητα.

Ο γενικός στόχος της πρότασης I-REC είναι να αυξήσει την ενεργειακή βιωσιμότητα και την κοινωνική συνοχή σε μειονεκτούσες κοινότητες, αναπτύσσοντας υπηρεσίες υποστήριξης για την κοινότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Φορείς από Ιταλία, Ιρλανδία, Σλοβενία και Ελλάδα αθροίζουν της δυνάμεις τους υπό το συντονισμό της Ιταλικής Περιφέρειας της PUGLIA με το Δήμο μας ως μοναδική συμμετοχή από τη χώρα μας. Γιατί παρ’ όλες τις γνωστές δυσκαμψίες που αντιμετωπίζουμε δεν το βάζουμε κάτω.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *