Δήμος Ναυπακτίας | Ναύπακτος: 196 χρόνια ελεύθερη


...

Δήμος Ναυπακτίας

| Ναύπακτος: 196 χρόνια ελεύθερη | 

Συμμετοχή συλλόγων από όλη την Ελλάδα
Φόρος τιμής στους Σουλιώτες και στον Στρατηγό Τζαβέλλα


 |Με κάθε επισημότητα θα εορταστεί φέτος η 196η επέτειος της Απελευθέρωσης της Ναυπάκτου από τον Οθωμανικό ζυγό, στις 3 και 4 Μαΐου 2025. Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από τον Σύλλογο Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Ναυπακτίας «Έπαχτος», υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, με τη συνδιοργάνωση του Δήμου Ναυπακτίας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας-Λευκάδας.

Σάββατο 3 Μαΐου: Παρέλαση, Θεατρικό Δρώμενο και Τιμές στους Ήρωες

Οι εορτασμοί ξεκινούν το Σάββατο 3 Μαΐου με τη βραδινή παρέλαση των αρματωμένων. Στις 7:00 μ.μ. θα συγκεντρωθούν οι συμμετέχοντες στον Φλοίσβο (παραλία Ψανής), για να ξεκινήσει μία ώρα αργότερα η πομπή προς την προβλήτα του δυτικού βραχίονα του Ενετικού Λιμένος, με συνοδεία της Παπαχαραλαμπείου Δημοτικής Φιλαρμονικής.

Η παρέλαση περιλαμβάνει συμμετοχές από πολιτιστικούς και αναβιωτικούς συλλόγους της περιοχής και της χώρας, σχολεία και φιλαρμονικές, αναδεικνύοντας τη σημασία του εορτασμού σε πανελλήνια κλίμακα. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Αντώνης Μπέκος, διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Ναυπάκτου.

Στις επετειακές εκδηλώσεις συμμετέχουν: το λάβαρο του Συλλόγου Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Ναυπακτίας «Έπαχτος», ο Σύλλογος ΑμεΑ Ναυπακτίας και Δωρίδας «Αλκυόνη», καθώς και αντιπροσωπείες σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από τη Ναύπακτο, το Αντίρριο και τη Δωρίδα.

Πλαισιώνουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι: ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Σκαλιωτών Ναυπακτίας, ο Σύλλογος «Ναύπακτος: Πολιτιστικές Διαδρομές», ο Σύλλογος Φίλων Φιλαρμονικής Αντιρρίου «Ο Απόλλων», ο Σύλλογος Γυναικών Γαλατά «Η Αρμονία», ο Εκπολιτιστικός Όμιλος Θέρμου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά Τροιζηνίας, ο Σύλλογος Ποντίων Δ. Ψαθάς Νομού Αιτωλοακαρνανίας, ο Σύλλογος Γυναικών Σταμνάς «Αγία Αγάθη», ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Αγρινίου «Οι Σταυραετοί των Αγράφων» και ο Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών.

Σημαντική είναι η παρουσία και των αναβιωτικών συλλόγων: του Συλλόγου «Η Αγία Τριάδα» Καλαμάτας, του Συλλόγου Νεδουσαίων Καλαμάτας, του Συλλόγου Αναβίωσης «Παναγιώτης Καρατζάς» Πάτρας, του Συλλόγου «Στέγη Ανατολικόν» Αιτωλικού, του Σκοπευτικού Ομίλου Παραδοσιακών Όπλων Πάτρας, του Ιστορικού Συλλόγου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, του Σώματος Απόδοσης Τιμών Δήμου Ανατολικής Μάνης, του Αναβιωτικού Συλλόγου «Σάλωνα του 1821», του Ομίλου Φίλων Ιστορικής Φορεσιάς και Οπλισμού «Ο Λιάρος» Μεσολογγίου, του Αθλητικού Πολιτιστικού Παραδείσου Καλαμάτας, του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρπενησίου, του Ομίλου Διαφύλαξης Αναβίωσης της Ιστορίας του Αιτωλικού «Οι Ταξιάρχες», της Στέγης Παράδοσης «Αγία Λαύρα» Πάτρας, του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» Πύργου και του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Ο Χορός του Ζαλόγγου» από την Καμαρίνα Ζαλόγγου.

Τέλος, ιδιαίτερη τιμή αποδίδεται στη διπλή συμμετοχή του Συλλόγου Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Ναυπακτίας «Έπαχτος», ως οργανωτικού φορέα αλλά και ως ενεργού αναβιωτικού σχήματος της Ναυπάκτου.

Μετά την άφιξη της πομπής στο κάστρο του λιμανιού, θα πραγματοποιηθούν σύντομοι χαιρετισμοί από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεο, την Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ και επίτιμο μέλος του Συλλόγου, Δρ. Ολυμπία Βικάτου, τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Ντίνο Τσουκαλά, και την Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Μαρία Σαγώνα.

Θα ακολουθήσει το θεατρικό δρώμενο που παρουσιάζουν τα μέλη του Συλλόγου Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Ναυπακτίας «Έπαχτος», με τίτλο «Θεατρική προσέγγιση στιγμών του Αγώνος των Ελλήνων Οπλαρχηγών για την Απελευθέρωση της Ναυπάκτου – Άφιξη του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια».

Το κείμενο, τους διαλόγους και την αφήγηση επιμελήθηκε ο φιλόλογος και ιστορικός Γεώργιος Κουρκούτας, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια και τον συντονισμό ανέλαβε η Πρόεδρος του Συλλόγου, Μαρία Σαγώνα.

Στο δρώμενο συμμετέχουν: ο Λάμπρος Μπαμπάτσικος στον ρόλο του Ιωάννη Καποδίστρια, ο Νίκος Νούλας ως Αυγουστίνος Καποδίστριας, ο Γιάννης Μαραγιάννης ως Νικολός Τζαβέλλας και ο Λεωνίδας Δανιάς ως Κίτσος Τζαβέλλας. Τον Νότη Μπότσαρη θα ενσαρκώσει ο Γιώργος Πολιτόπουλος, ενώ τον Κιορ Ιμπραήμ πασά θα υποδυθεί ο Αποστόλης Σαγώνας. Ο Κώστας Πολύζος τον Αχμέτ, Τούρκο αξιωματούχο, ο Χρήστος Βρυώνης τον Γιαννούση Πανομάρα και ο Λάμπρος Σμπούκης τον Ιωάννη Φαρμάκη. Στον ρόλο του Μαστραπά θα εμφανιστεί ο Νεκτάριος Μπέσσας, ενώ τον Νικηταρά θα ενσαρκώσει ο Παναγιώτης Μπατσικούρας. Τέλος, τον Γενναίο Κολοκοτρώνη θα αποδώσει ο Βαγγέλης Γαϊτάναρος. Το δρώμενο αποτελεί μια ζωντανή και συγκινητική αναπαράσταση των ηρωικών στιγμών του Αγώνα για την Ελευθερία.

Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με την απονομή αναμνηστικών από τον Δήμαρχο Ναυπακτίας, κ. Βασίλη Γκίζα.

Κορύφωση των εκδηλώσεων την Κυριακή 4 Μαΐου

Την Κυριακή 4 Μαΐου, οι εορτασμοί θα συνεχιστούν με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Ιεροθέου. Θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Σουλιώτη Οπλαρχηγού Νότη Μπότσαρη, στην πλατεία του λιμένα, παρουσία επισήμων και εκπροσώπων φορέων.

Στον επίσημο λόγο της ημέρας, ο κ. Κώστας Τζαβέλλας, απόγονος 9ης γενιάς της ιστορικής οικογένειας των Τζαβελλαίων και επίτιμο μέλος του Συλλόγου, θα τιμήσει με την ομιλία του την ηρωική ιστορία της πόλης. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με τρισάγιο και κατάθεση στεφάνου στον τάφο του ευεργέτη της Ναυπάκτου, Στρατηγού Λάμπρου Τζαβέλλα, στο Κοιμητήριο του Αγίου Στεφάνου, ο οποίος ανακαινίστηκε πρόσφατα από τον Δήμο.

Η Απελευθέρωση της Ναυπάκτου το 1829 αποτελεί κορυφαίο γεγονός της ελληνικής επανάστασης, όχι μόνο λόγω της στρατηγικής σημασίας της πόλης, αλλά και λόγω της προσωπικής παρουσίας του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια. Ο ίδιος, αφού είχε στείλει ως τοποτηρητή τον αδελφό του Κόμη Αυγουστίνο, επισκέφθηκε τη Ναύπακτο και προετοίμασε την παράδοση των φρουρίων Ρίου, Μεσολογγίου και Αιτωλικού, θέτοντας τα θεμέλια για τη διαμόρφωση των πρώτων συνόρων του νέου Ελληνικού κράτους.

Οι εορτασμοί της Επετείου Απελευθέρωσης της Ναυπάκτου αποτελούν μία ζωντανή απόδειξη της ιστορικής μνήμης και της πολιτιστικής συνέχειας του τόπου, αναδεικνύοντας τη σημασία της εθνικής ενότητας και της λαϊκής συμμετοχής.

 

 

 



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *