Δημ. Συμβούλιο Αγρινίου – Μια γνωμοδότηση ΑΠΕ

Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου:
Δεν διαβάζουν, δεν ακούν, αλλά γνωμοδοτούν

Αρκετές φορές θα έχετε ακούσει από τα στόματα διάφορων παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης για την απαξίωση που η κεντρική διοίκηση έχει επιφυλάξει για την τοπική αυτοδιοίκηση, είτε με την ψήφιση ρυθμίσεων που απαξιώνουν τη λειτουργία των οργάνων της είτε με το πλήθος των αρμοδιοτήτων που της «φορτώνουν», χωρίς ταυτόχρονα να τους έχουν εξασφαλίσει και τους πόρους για τη χρηματοδότηση τους. Τα παραδείγματα εδώ είναι πάμπολλα, και δυστυχώς, ούτε καν είδηση δεν αποτελεί η για άλλη μια φορά δημόσια καταγραφή τους.

Να σταματήσουμε στο πρώτο παραπάνω «είτε». Το γεγονός ότι οι τοπικές κοινωνίες (δημοτικά και τοπικά κοινοτικά συμβούλια) δεν μπορούν να αποφασίσουν, αλλά απλά να γνωμοδοτήσουν, για το αν ένα μεγάλο, μεσαίο ή μικρό ενεργειακό έργο, που καταλαμβάνει δημόσιο χώρο της περιοχής τους, βλάπτει ή δεν βλάπτει το περιβάλλον, όπως θα δείτε και παρακάτω, δεν ενοχλεί κανένα. Αυτή την απαξίωση των αυτοδιοικητικών οργάνων την έχουν αποδεχθεί όλοι, και δεν μιλάει κανείς. Αλλά και να μιλήσει, τι να πει; Τι να πει και τι να αφήσει, όταν οι ίδιοι αντί να αξιώνουν την απόφαση απαξιώνουν κι αυτή τη γνώμη τους ακόμα.

Είναι αδιαμφισβήτητη η βεβαιότητα στη συνείδηση μας, ότι τα μέλη αυτών των οργάνων γνωμοδοτούν χωρίς καν να γνωρίζουν το αντικείμενο, για το οποίο γνωμοδοτούν, ακόμα και όταν αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Τα παραδείγματα είναι αρκετά, μα θα σταθούμε στο τελευταίο, με την ελπίδα ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι κοινοτικοί σύμβουλοι που τους αφορά θα κατανοήσουν ότι οι συνεδριάσεις στις οποίες μετέχουν είναι δημόσιες και ό,τι γίνεται σε αυτές μαθαίνεται.

Το γεγονός

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του Αγρινίου (27 Απριλίου 2022) ήρθε ως θέμα προς συζήτηση η «Έκφραση γνώμης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου: “ΑΣΠΗΕ για την επέκταση της ισχύος κατά επιπλέον 33,6ΜW στις θέσεις ΑΜΠΕΛΑΚΙ, ΠΕΤΑΛΟΣΤΕΡΝΑ, ΣΟΥΦΛΙ ΚΑΙ ΜΑΣΟΥΡΑ των Δήμων Αμφιλοχίας, Αγρινίου και Ξηρομέρου, Νομού Αιτωλοακαρνανίας του αδειοδοτημένου ΑΣΠΗΕ ισχύος 48MW στη (θέση) ΠΕΤΑΛΑΣ της εταιρείας SPIDER ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.”». Σίγουρα ούτε η πρώτη «Μελέτη» που ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου για τέτοιου είδους επενδύσεις είναι, ούτε η τελευταία. Θα έρθουν κι άλλες. Για το λόγο αυτό καλό θα είναι να μην επαναληφθούν οι πρακτικές και οι άγνοιες που παρουσιάστηκαν σε αυτή τη συνεδρίαση, ούτε επί της διαδικασίας, ούτε επί της ουσίας.

Επί της διαδικασίας

Οι δημοτικοί σύμβουλοι του Αγρινίου που κλήθηκαν να γνωμοδοτήσουν για την παραπάνω μελέτη, είχαν στην κατοχή τους τα παρακάτω έγγραφα:

 

Με αυτά τα έγγραφα σε γνώση τους συμμετείχαν στην συζήτηση που μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο και το οποίο αποτελεί απόσπασμα από τη ζωντανή μετάδοση της συζήτησης που έγινε εκείνη τη μέρα από τη Διεύθυνση Πληροφορικής του Δήμου Αγρινίου.

 

 

Απορίες και διαπιστώσεις

Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου κλήθηκαν να διαβάσουν μια μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και να διατυπώσουν τη γνώμη τους γι’ αυτή. Πώς μπορεί όμως να γνωμοδοτήσει κάποιος για μια μελέτη, όταν δεν την έχει διαβάσει;

Την κύρια ευθύνη αυτής της άγνοιας την έχουν οι ίδιοι οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι παρατάξεις τους, που δεν μπήκαν στον κόπο να πάρουν ένα τηλέφωνο και να ενημερώσουν το προεδρείο του οργάνου, ότι η διαδιακασία της ενημέρωσής τους για το θέμα που θα συζητηθεί είναι χωρίς αποτέλεσμα. Όσοι το προσπάθησαν, το προσπάθησαν ανεπιτυχώς… και τέλος. Κανείς δεν απαίτησε πριν τη συνεδρίαση, να του αποσταλεί η «Μελέτη» εντύπως. Το να περιμένεις τη συνεδρίαση για να καταγγείλεις το δικό σου έλλειμα, ρίχνοντας το φταίξιμο σε τρίυους, είναι σίγουρα μια επιλογή, αλλά, κατά την αντίληψη μας, δεν είναι η ορθή.

Όσοι ψήφισαν «ΟΧΙ», ψήφισαν «ΟΧΙ» για λόγους πολιτικούς και όχι επί της συγκεκριμένης μελέτης, αφού ούτε αυτοί την είχαν διαβάσει, σύμφωνα με τα όσα είπαν στις τοποθετήσεις τους. Τεκμηρίωσαν όμως αυτή τους την άρνηση, όχι απλά και μόνο πάνω στις σφαιρικές τους τοποθετήσεις για την ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα, αλλά στην έλλειψη συγκεκριμένης μελέτης που να καθορίζει τη «φέρουσα ικανότητα» της περιοχής μας για την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Καμία υπηρεσία, για να το πούμε πιο απλά, δεν έχει απαντήσει στο ερώτημα: Πόσες ανεμογεννήτριες χωράνε πού;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι εξαιρετικά σημαντική, αλλά προς το παρόν, ούτε το υπουργείο ούτε καμία άλλη αρμόδια ή εποπτευόμενη από το υπουργείο υπηρεσία έχει απαντήσει. Οι μόνοι που διεκδικούν την απάντησή του, θεσμικά τουλάχιστον, είναι τα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας.

Αρκετές φορές ακούσαμε τον κ. Δημητρογιάννη να υποστηρίζει και στο δημόσιο λόγο του, αλλά και με τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις, που η παραπάνω Επιτροπή, στην οποία επιτροπή, έχει εκδώσει.

Το σημαντικότερο «ΟΧΙ» όμως ήταν αυτό του κ. Φαρμάκη, ο οποίος εκτός από το αίτημα της «φέρουσας ικανότητας» (χρονική στιγμή στο παραπάνω βίντεο: από 3΄:50΄΄ έως 4΄:10΄΄) αναφέρθηκε στο δικαίωμα των μικρών καταναλωτών στην αυτοπαραγωγή (χρονική στιγμή στο παραπάνω βίντεο: από 13΄:52΄΄ έως 17΄:00΄΄).

Όσοι ψήφισαν «ΝΑΙ», δηλώνοντας ότι, δεν μπόρεσαν να βρουν και να διαβάσουν την μελέτη (κατά την εκτίμηση μας κανείς από τους παρευρισκόμενους δημοτικούς συμβούλους δεν την είχε διαβάσει), δεν ευτελίζουν από μόνοι τους τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου;

Να δεχτούμε ότι και η δική τους θετική ψήφος ήταν «πολιτική», επειδή οι ίδιοι, «πολιτικά», είναι υπέρ της ανάπτυξης των ΑΠΕ στη χώρα. Αλήθεια, δεν ήταν στην αίθουσα; Δεν άκουσαν τα επιχειρήματα όσων ψήφισαν «ΟΧΙ»; Θεωρούν ότι αυτά είναι «ανυπόστατα»; Με ποιο αντίλογο εξέφρασαν αυτή τους την άποψη και τεκμηρίωσαν την συναίνεσή τους;

Τα ερωτήματα που γεννάει αυτή τους η στάση είναι πολλά. Γιατί, δεν είναι μόνο που δεν διαβάζουν, είναι και που δεν ακούν.

Όσοι ψήφισαν «ΛΕΥΚΟ», θα πρέπει κάποια στιγμή να αποφασίσουν με «ποιον είναι;». Δε γίνεται να είσαι «και με τον χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα» και μάλιστα χωρίς να γνωρίζεις καν, ποιος λόγος φέρνει και τον έναν και τον άλλον μπροστά στην πόρτα σου.

Επειδή όμως, αυτά που όφειλαν να γνωρίζουν οι δημοτικοί σύμβουλοι, έτσι ώστε να είναι σε θέση να γνωμοδοτήσουν για το συγκεκριμένο θέμα με σοβαρότητα, είναι πολλά, θα μας επιτρέψετε να ασχοληθούμε και τις επόμενες μέρες με αυτό το θέμα και να μιλήσουμε για την ουσία, όσων ειπώθηκαν ή δεν ειπώθηκαν για το θέμα στη συγκεκριμένη συνεδρίαση.  Επιθυμία μας είναι να υπογραμμίσουμε, ότι αν θέλουμε να υπερασπιστούμε την αυτοδιοίκηση και τα όργανά της, οφείλουμε αρχικά να είμαστε σοβαροί. Αν αυτό δεν γίνεται σε τόσο σοβαρά ζητήματα, όπως αυτή η αχαλίνωτη εξάπλωση των «ασύμμετρων» επενδυτικών «απειλών» που «φοράνε» τον «μανδύα» της προστασίας του περιβάλλοντος… για να τον ξεσκίσουν, φανταστείτε, τι γίνεται με τα υπόλοιπα!

 


AgrinioStories