Μια απάντηση στο όνομα του Μάνου Χατζιδάκι

Γνώρισα τον Μάνο Χατζιδάκι το 1974,
πρωτοετής φοιτητής Νομικής του ΕΚΠΑ

  • Γιώργος Μητρόπουλος 

Ο στενός συνεργάτης του σπουδαίου συνθέτη στο Τρίτο Πρόγραμμα, φίλος και συνοδοιπόρος του επί χρόνια και βέβαια σπουδαίος ραδιοφωνικός παραγωγός, μας έστειλε ένα σχόλιο και μια ιστορία που απαντά σε όσα είπε ο συνήγορος του Δημήτρη Λιγνάδη, προχθές, στο δικαστήριο Ο μεν κατηγορούμενος δικάζεται για βιασμό και κακοποίηση ανηλίκων και όχι γιατί έκανε παρέα με ανήλικους νέους. Από την άλλη μεριά, ο Μάνος Χατζιδάκις όχι μόνο δεν παραπέμφθηκε ποτέ, αλλά ούτε καν σαν φήμη δεν ενεπλάκη το όνομά του σε τέτοιου είδους πράξεις

Γνώρισα τον Μάνο Χατζιδάκι το 1974, πρωτοετής φοιτητής Νομικής του ΕΚΠΑ και, για τα επόμενα χρόνια μέχρι τον θάνατό του, υπήρξα φίλος και στενός συνεργάτης του στο Τρίτο Πρόγραμμα και σε άλλες δράσεις και εγχειρήματα πολιτισμού που οργάνωσε ο ίδιος. Για τουλάχιστον 15 χρόνια είχα εκ των πραγμάτων καθημερινή συνάφεια μαζί του, κάτι άλλωστε που γνωρίζει πάρα πολύς κόσμος στον τόπο.

Από χθες το μεσημέρι δέχτηκα πλήθος μηνυμάτων από γνωστούς και φίλους για τη χυδαία αναφορά του ονόματός του από τον συνήγορο υπεράσπισης του κατηγορούμενου για βιασμό και κακοποίηση ανηλίκων Δημήτρη Λιγνάδη κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

    • «Την μάρτυρα υπεράσπισης εξετάζει τώρα ο συνήγορος υπεράσπισης Αλέξης Κούγιας.
    • Κούγιας: Γνωρίζετε ότι [ο κατηγορούμενος] απολύθηκε από τον Ιασμο; Εχετε κανένα στοιχείο; Ο κατηγορούμενος δεν έχει απολυθεί ποτέ και πουθενά. Είναι ασυνήθιστες οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις στον κόσμο του θεάτρου και της τέχνης;
    • Χ.Κ.: Οχι, είναι σύνηθες, υπάρχει πολύ στον χώρο του θεάτρου.
    • Κούγιας: Οταν πήγε στην ανακρίτρια είπε ότι τον έχουν ερωτευτεί οι πιο ωραίοι άντρες και γυναίκες. Το έκρυψε ποτέ αυτό;
    • Χ.Κ.: Δεν κάναμε τέτοιες συζητήσεις.
    • Κούγιας: Εκρυψε ποτέ ο μεγαλύτερος Ελληνας συνθέτης Μάνος Χατζιδάκις ότι η παρέα του ήταν παιδιά 15-16-17-18 χρόνων;
    • Χ.Κ.: Οχι, όχι».

Η αναφορά του κυρίου Κούγια αφορά τις προσωπικές επιλογές κάθε ανθρώπου σε περιοχές που συνθέτουν τον σκληρό πυρήνα της προσωπικότητάς του – αν είναι χριστιανός ή βουδιστής, ομοφυλόφιλος ή στρέιτ, ενάρετος ή καθίκι.

Ο Μάνος Χατζιδάκις έζησε τη ζωή του στο φως της μέρας. Το ότι δεν έκρυψε κάτι από τις επιλογές του προφανώς δεν έχει να κάνει με την ηλικία των ανθρώπων της παρέας του, το ότι κατά τον Κούγια «δεν έκρυψε ότι η παρέα του ήταν παιδιά 15-16-17-18 χρόνων» (αλήθεια ποιος δηλώνει την ηλικία των συνδαιτυμόνων του;) είναι ένα υπερασπιστικό εφεύρημα της δομημένης υπερασπιστικής γραμμής που ξετυλίγει ένας έμπειρος λειτουργός(;) της δικαιοσύνης και δεν είναι το κρίσιμο σημείο της αναφοράς του.

Αυτό που είναι το κρίσιμο σημείο πίσω από τις λέξεις είναι το λογικό άλμα σύνδεσης και εξίσωσης του Μάνου Χατζιδάκι, που έχει φύγει εδώ και 28 χρόνια, με τον κατηγορούμενο και φερόμενο ως βιαστή ανηλίκων, αφού με την προηγούμενη ερώτηση έχει δημιουργήσει και τον τόπο σύνδεσης που είναι ο χώρος του θεάτρου και της τέχνης. Μέσω αυτής της αναφοράς στοχεύει στο θυμικό του σώματος των ενόρκων και της ίδιας της έδρας του δικαστηρίου με σκοπό τη δημιουργία συνειρμών, πράξη που συνιστά εξόφθαλμη σκοπούμενη εξύβριση νεκρού (Ποινικός Κώδικας, Αρθρο 365, Προσβολή Μνήμης Νεκρού).

Κι αυτό διότι ο μεν κατηγορούμενος δικάζεται για βιασμό και κακοποίηση ανηλίκων και όχι γιατί έκανε παρέα με ανήλικους νέους.

Από την άλλη μεριά, ο Μάνος Χατζιδάκις όχι μόνο δεν παραπέμφθηκε ποτέ, αλλά ούτε καν σαν φήμη δεν ενεπλάκη το όνομά του σε τέτοιου είδους πράξεις.

Κι αν αυτή η επίκληση του ονόματος του Μάνου Χατζιδάκι από τον Αλέξη Κούγια, πέρα από παράπτωμα της προσβολής μνήμης νεκρού, είναι βάναυση, χυδαία και γελοία, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μάνος Χατζιδάκις γίνεται αποδέκτης ακραία χυδαίων συμπεριφορών. Ολοι θυμούνται τον ολομέτωπο πόλεμο του αυριανισμού στο πρόσωπό του τη δεκαετία του 1980.

Προσωπικά θυμάμαι τον καιρό του Τρίτου Προγράμματος τον πόλεμο που εξαπέλυσε εναντίον του ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος με πρόεδρο κάποιον ονόματι Κατσάμπα.

Τότε, λοιπόν, ένας 45άρης μαντράχαλος από τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, Αλεξανδράτος, βγήκε και δήλωσε πως όταν ήταν 25 χρόνων τον αποπλάνησε ο Μ.Χ. Ο Μάνος έγινε έξαλλος με αυτό το χυδαίο ψέμα. Δυο μέρες μετά κατέφτασε στο στέκι του, στον «Μαγεμένο Αυλό», ο τουμπίστας Γιάννης Ζουγανέλης και του είπε: «Δεν φταίει ο Αλεξανδράτος, και σου ζητάει συγγνώμη, αλλά τον πίεσε να κάνει αυτή τη δήλωση ο έφορος της ορχήστρας Τσιλιμπάρης».

Την επόμενη μέρα μερικοί άνθρωποι του Τρίτου είχαμε σύσκεψη με τον Χατζιδάκι στο γραφείο του. Κάποια στιγμή ζητάει συγγνώμη, διακόπτει τη σύσκεψη και τηλεφωνεί στο studio C, όπου είχε πρόβα η Συμφωνική, και τον ακούμε να λέει: «Στείλε μου, σε παρακαλώ, στο γραφείο μου τον Αλεξανδράτο και τον Τσιλιμπάρη, αμέσως».

Οντως μετά από 2-3 λεπτά χτυπάει η πόρτα και εμφανίζονται οι μουσικοί.

  • «Μας ζητήσατε;» ρωτάει ο έφορος.
  • «Μάλιστα, σας ζήτησα», απαντάει ο Μάνος.
  • «Και τι μας θέλετε;»
  • Κι ο Μάνος έξαλλος: «Να σας πετάξω έξω! Εξω από το γραφείο μου, γαϊδούρια!»

 

Μάνος Χατζιδάκις-Γιώργος Μητρόπουλος (από το προσωπικό αρχείο του τελευταίου)


AgrinioStories | ΕφΣυν