Μια διαλογική αυτοδιοικητική συζήτηση…
για πολλά γέλια και για πολλά κλάματα μαζί
- του Λευτέρη Τηλιγάδα
Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, της Δευτέρας 21 Φεβρουαρίου 2022, στο οποίο, παρεμπίπτοντος, κανείς δημοσιογράφος δεν ήταν στη διαζώσης συνεδρίασή του, ακούστηκαν τόσα πολλά εξωφρενικά και ευτράπελα και από την πλευρά της δημοτικής αρχής και από την πλευρά της αντιπολίτευσης, που πραγματικά απορώ για το πόσο ασφαλείς νοιώθουν στον μικρόκοσμό τους όλοι τους. Τόσο εξωφρενικά και τόσο ευτράπελα, που μόνο περήφανος δεν μπορεί να νοιώθει κανείς, για όσα συμβαίνουν σε αυτόν τον οργανισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης που ονομάζεται Δήμος Αγρινίου και αποφασίζει για τα τοπικά ζητήματα που ενδιαφέρουν, απασχολούν και καλούνται σύμφωνα με τις αποφάσεις του, να πληρώσουν 100.000 περίπου δημότες σε αυτή εδώ την ξεχασμένη από «θεούς και δαιμόνους» περιοχή της ελληνικής επικράτειας.
Το θέμα αφορούσε μία αύξηση που έγινε στο τέλος αποχέτευσης της ΔΕΥΑ από 23% σε 60% και για το οποίο, η Λαϊκή Συσπείρωση, είχε εκδώσει ανακοίνωση από τις 6 Φεβρουαρίου (Δείτε ΕΔΩ). Σε αυτή εκτός των άλλων «φωτογράφιζε» και τα μέλη της παράταξης «Αγρίνιο Μπορείς» που συμμετείχαν στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ για την συναίνεσή τους στην αύξηση.
Στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, ο κ. Παπανικολάου, έφερε το θέμα για να συζητηθεί εκτός ημερησίας διάταξης και αυτό που έγινε στη συνεδρίαση ήταν για πολλά γέλια, αν όχι και για πολλά κλάματα. Μάλλον και για να το πω καλύτερα: κωμωδία και δράμα μαζί.
Εξωφρενικό 1ο: Είναι εξωφρενικό τα μέλη ενός Διοικητικού Συμβουλίου μιας επιχείρησης κοινής ωφελείας, όπως το Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Αγρινίου, να μην γνωρίζουν ή να γνωρίζουν και να σιωπούν το γεγονός ότι, δεν κρατούνται πρακτικά αυτών των συνεδριάσεων, την ώρα μάλιστα που αποφασίζουν για έργα, τα οποία πρέπει να γίνουν ή να μην γίνουν, για αυξήσεις σε τέλη που πρέπει να μπουν ή να μην μπουν. Γίνεται μάλιστα τραγικά εξωφρενικό, όταν το γεγονός αυτό αφορά και το σύνολο των μελών της αντιπολίτευσης, τα οποία είτε δεν αντιλήφθηκαν είτε το ήξεραν, αλλά ουδέποτε το κατήγγειλαν στους Δημότες, να το κάνουν «θέμα» μόνο για να καλύψουν αβελτηρίες ή αβλεψίες τους, σε αύξηση τελών… που δεν κατάλαβαν πως την ψήφισαν. Να μην μιλήσω για τις δικαιολογίες, που αναφέρθηκαν εκ μέρους τους.
Εξωφρενικό 2ο: Είναι εξωφρενικό για τα μέλη μιας Οικονομικής Επιτροπής ενός Δήμου να ζητούν τα πρακτικά μιας συνεδρίασης, στην οποία συμμετείχαν και η απάντηση την οποία εισπράττουν να είναι ότι πρέπει να κάνουν αίτηση για να τα παραλάβουν, αφού αυτά δίνονται «μόνο εφόσον υπάρχει νόμιμο συμφέρον». Και γίνεται τραγικά εξωφρενικό, όταν το γεγονός αυτό δημοσιοποιείται σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ο Πρόεδρος του οργάνου και όλα τα μέλη του οργάνου «ποιούν την νήσσα», είτε γιατί η δημοσιοποίηση αυτή δεν είναι διαδικαστικά ορθή είτε έχουν μάθει να σιωπούν, όταν προκύπτουν αντιπαραθέσεις, που δεν τις έχουν προκαλέσει οι ίδιοι.
Εξωφρενικό 3ο: Είναι εξωφρενικό ο Δήμαρχος ενός τεράστιου δήμου με προϋπολογισμό δεκάδων έως εκατοντάδων εκατομμυρίων, να επιχειρεί να δικαιολογήσει την απουσία πρακτικών ενός διοικητικού συμβουλίου, μιας εξόχως σημαντικής δημοτικής επιχείρησης κοινής ωφελείας, όπως η ΔΕΥΑ Αγρινίου, λέγοντας τη φράση: «Ένα τόσο δα μαγνητοφωνάκι είναι, δημοσιογραφικό. Το έχω δει». Και γίνεται τραγικά εξωφρενικό όταν το γεγονός αυτό φαίνεται να το γνωρίζει και δεν προβαίνει σε καμιά ενέργεια για να απαλείψει αυτό το έλλειμμα.
Όλα αυτά, αλλά και τα πιο εξωφρενικά ακόμα, μπορείτε να τα δείτε στην ακόμα πιο εξωφρενική τους διάσταση στο βίντεο που ακολουθεί στα χρονικά διάστημα από 10:40 έως 19:20 και από 42:00 έως 1:00:00
Στο «δια ταύτα»: Το θέμα της αύξησης στο τέλος της αποχέτευσης μετά από ψηφοφορία που έγινε δεν συζητήθηκε, αφού η πλειοψηφία (τα παρόντα μέλων των παρατάξεων Παπαναστασίου, Καζαντζή και Καραμητσόπουλου συναίνεσαν) στο να μην συζητηθεί.
Παρόλα αυτά, εάν η αντιπολίτευση θεωρεί ότι η αύξηση αυτή κακώς μπήκε, έχει τρόπο να το συζητήση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο Κανονισμός της λειτουργίας του οργάνου είναι σαφής: «Άρθρο 3 – Σύγκληση του ∆ηµοτικού Συµβουλίου. 1. Το ∆ηµοτικό Συµβούλιο συνεδριάζει ύστερα από πρόσκληση του προέδρου […] δ) όποτε το ζητήσει το ένα τρίτο (1/3) τουλάχιστον του συνολικού αριθµού των µελών του συµβουλίου ή το σύνολο των συµβούλων της µειοψηφίας.»
Διαθέτει σήμερα η μειοψηφία, 15 δημοτικούς συμβούλους που να θεωρούν ότι κακώς μπήκε η αύξηση στο τέλος αποχέτευσης και που θέλουν να συζητηθεί το θέμα. Εάν τους διαθέτει, «ιδού η Ρόδος»… Ειδάλως θα μείνει μόνο «το πήδημα»
Υ.Γ.1. Κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, το πώς γίνονται οι συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων των δημοτικών επιχειρήσεων δεν «αφορά» μόνο, «τις συνεδριάσεις» αυτών των οργάνων, όπως χαρακτηριστικά είπατε στο Δημοτικό Συμβούλιο, μας αφορά όλους ή μάλλον για να ακριβολογώ, όλους τους άλλους… «τη εξαιρέσει υμών»… Γιατί εσάς, εξ όσων μπορώ να αντιληφθώ, από τα λεγόμενά σας, σας αφορούν μόνο οι διαδικασίες… Πάει να πει: «το τυρί, κουμπάρε». Και το τυρί, εν προκειμένω, είναι το «καπέλο» 37% στην αποχέτευση που μπήκε, με την ολιγωρία των μελών της αντιπολίτευσης που συμμετέχουν στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑ.