Τρεις μεγάλοι διαγωνισμοί
για την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων,
συνολικού ύψους κοντά στα 350 εκατ. ευρώ,
έχουν προγραμματιστεί μέσα στον Ιούλιο,
αν δεν υπάρξουν νέες παρατάσεις
Για τον Σεπτέμβριο, επίσης, μετατέθηκε ο τέταρτος, ύψους 100 εκατ. ευρώ. Σχεδόν σε όλους τους διαγωνισμούς υπήρξε βροχή προσφυγών από ισχυρούς κατασκευαστικούς και άλλους ομίλους, οι οποίοι διεκδικούν τα τελευταία χρόνια τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων που κατασκευάζονται σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Το σημαντικότερο έργο είναι η μεγάλη μονάδα του Ανατολικού Τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προϋπολογισμού 240 εκατ. ευρώ, οι προσφορές για την οποία υποβάλλονται στις 25 Ιουλίου. Την ίδια ημέρα έχει προγραμματιστεί (έπειτα από τρεις παρατάσεις) η υποβολή προσφορών για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων και την επέκταση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΥ) Λάρισας, προϋπολογισμού κοντά στα 49 εκατ. ευρώ. Στις 10 Ιουλίου αναμένεται να κατατεθούν προσφορές στον διαγωνισμό για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων της Μαγνησίας, που προωθείται από τον Δήμο Βόλου, με προϋπολογισμό περί τα 43 εκατ. ευρώ.
Για τις 12 Σεπτεμβρίου μετατέθηκε η ημερομηνία κατάθεσης προσφορών στον διαγωνισμό της Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρείας Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε.) για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων της Καβάλας, προϋπολογισμού κοντά στα 100 εκατ. ευρώ.
Η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), υπό τον Θεοδ. Σκυλακάκη, καλείται να υλοποιήσει όσα συμφώνησαν οι προκάτοχοί της, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση των έργων διαχείρισης απορριμμάτων με 600 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία προβλέπει την αναβάθμιση έξι μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, ώστε να μετατραπούν σε μονάδες ανάκτησης και ανακύκλωσης (Μ.Α.Α.), και την αλλαγή των προδιαγραφών σε άλλες έντεκα μονάδες που βρίσκονται υπό κατασκευή ή έχουν αναδόχους ανά την Ελλάδα. Με τα κοινοτικά κονδύλια θα αναβαθμιστούν οι συγκεκριμένες 17 μονάδες και θα κατασκευαστούν άλλες 18 που βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία ή θα προκηρυχθούν τους επόμενους μήνες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να συνεχίσει τις χρηματοδοτήσεις ζήτησε να μετατραπούν σε Μ.Α.Α. οι τέσσερις μονάδες επεξεργασίας που λειτουργούν με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) σε Ιωάννινα (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή), Κοζάνη (Ηλέκτωρ), Σέρρες (Intrakat – Archirodon – Envitec) και Ηλεία (ΑΒΑΞ – Μεσόγειος). Αναβαθμίζονται, επίσης, οι μονάδες σε Χανιά και Αλεξανδρούπολη, που κατασκευάστηκαν ως παραδοσιακά δημόσια έργα.
Οι σημερινές μονάδες υποστηρίζουν την επεξεργασία κυρίως σύμμεικτων απορριμμάτων και μόνο ενός τμήματος των χωριστά συλλεγέντων βιοαποβλήτων. Με την αναβάθμιση σε Μ.Α.Α. θα μπορούν να δέχονται και να επεξεργάζονται κυρίως αστικά απορρίμματα που συλλέγονται χωριστά, ώστε να αυξηθεί το ποσοστό ανάκτησης και ανακύκλωσης, μέσω μηχανικής και βιολογικής επεξεργασίας.
Για να λάβει η Ελλάδα τα 600 εκατ. κοινοτικής χρηματοδότησης συμφώνησε, επίσης, να αλλάξουν οι προδιαγραφές σε μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων που προκηρύχθηκαν την τελευταία τριετία και αρκετές βρίσκονται υπό κατασκευή. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται οι τρεις μονάδες που κατασκευάζονται μέσω ΣΔΙΤ (από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία. Στον ίδιο κατάλογο βρίσκονται και οι υπό κατασκευή μονάδες σε Θήβα, Αμάρι Κρήτης, Ζάκυνθο, Τρίκαλα, Σητεία, Χίο, Ηράκλειο και Κεφαλλονιά.
Με τις νέες προδιαγραφές προωθούνται άλλες 18 μονάδες, μεταξύ των οποίων οι μεγάλες υποδομές επεξεργασίας στην Αττική που έχουν προκηρυχθεί μέσω ΣΔΙΤ, αλλά οι σχετικοί διαγωνισμοί προχωρούν με αργούς ρυθμούς. Με ΣΔΙΤ έχουν προκηρυχθεί και άλλες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, όπως σε Σαντορίνη και Κω.