Ο χειμώνας μας χτυπάει την πόρτα σιγά – σιγά…
και πολλοί σκέφτεστε πώς θα ζεστάνετε τους χώρους του σπιτιού με εναλλακτικούς τρόπους.
Κάποιες καθημερινές συνήθειες και απλά tips θα βοηθήσουν να κρατήσετε τους χώρους του σπιτιού ζεστούς.
Περάστε το χέρι σας γύρω γύρω στα κουφώματα. Όπου νιώσετε ότι υπάρχει άνοιγμα και μπαίνει κρύο στεγανοποιήστε το κενό με σιλικόνη. Η σιλικόνη δεν κοστίζει αλλά σώζει, όταν θέλουμε να κλείσουμε σημεία διαρροής νερού ή αέρα.
Όταν έχει λιακάδα τραβήξτε τις κουρτίνες να μπει ο ήλιος μέσα στο σπίτι. Θα σπάσει την υγρασία και θα ζεστάνει τον χώρο με φυσικό τρόπο. Αντίστοιχα μόλις πέσει ο ήλιος κλείστε τις κουρτίνες. Όταν υποχωρεί το φως του ήλιου η ζέστη που έφεραν οι ακτίνες φεύγει από εκεί που ήρθε… δηλαδή από τα τζάμια. Επομένως κλείστε τις κουρτίνες για να τη φυλακίσετε μέσα στο σπίτι.
Χρησιμοποιήστε «βαριές» κουρτίνες. Περίπου το 40% της θερμότητας που διαφεύγει από το σπίτι είναι από τα ακάλυπτα παράθυρα. Οι «βαριές» κουρτίνες θα τα μονώσουν και θα κρατήσουν τη ζεστασιά στο εσωτερικό.
Καλύψτε όλα τα πατώματα με μοκέτες, φλοκάτες, βαμβακερά πατάκια, μάλλινα χαλιά, ό,τι έχετε. Με αυτόν τον τρόπο η ζέστη του σπιτιού δεν θα διαφεύγει από το δάπεδο. Επιπλέον εσείς δεν θα παγώνετε αν περπατάτε ακόμα και με (παπούτσια ή παντόφλες) στα κρύα πλακάκια και μάρμαρα.
Σφραγίζετε το τζάκι σας όταν δεν το έχετε αναμμένο με το ειδικό φουσκωτό για να μην φεύγει η ζέστη από την καμινάδα. Και για να μην μπαίνει αντίστοιχα κρύος αέρας μέσα στο σπίτι από την καμινάδα. Έχει υπολογιστεί ότι η απώλεια θερμότητας του σπιτιού από την καμινάδα φτάνει το 20%. Το φουσκωτό το βρίσκετε στα είδη τζακιού και στα μαγαζιά για μαστορέματα.
Καθιερώστε τις κρύες νύχτες την ηλεκτρική κουβέρτα. Την ανάβετε για 20 λεπτά προτού πέσετε για ύπνο, μετά τη σβήνετε και ξαπλώνετε σε ζεστό και απολαυστικό κρεβάτι.
Αφήστε τον φούρνο μισάνοιχτο. Όταν τελειώσετε με το ψήσιμο του φαγητού αφήστε το καπάκι ανοιχτό για 5′-10′ για να βγει η ζέστη και να απλωθεί στον χώρο. Ειδικά αν η κουζίνα σας είναι ενωμένη με το καθιστικό, είναι μια έξυπνη εναλλακτική αφού ο φούρνος λειτουργεί σαν αερόθερμο!
Νιώθετε πως μπαίνει αέρας κάτω από τις πόρτες; Αγοράστε ή φτιάξτε αυτά τα μακρόστενα κυλινδρικά μαξιλαράκια. Διαλέξτε τα σε ωραία χρώματα για να δώσετε στυλ στη διακόσμηση του σπιτιού σας.
Κλείνετε και μονώστε από κάτω τις πόρτες σε δωμάτια που δεν χρησιμοποιείτε, ακόμη και στις μικρές αποθήκες. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πηγαίνει χαμένη η ζέστη σε χώρους όπου δεν κάθεται κανείς.
Αντιστρέψτε τη φορά κίνησης του ανεμιστήρα οροφής. Αυτοί οι ανεμιστήρες είναι έτσι σχεδιασμένοι ώστε να περιστρέφονται με τη φορά του ρολογιού και να σπρώχνουν τον δροσερό αέρα από πάνω προς τα κάτω για να δημιουργούν ρεύμα. Τον χειμώνα αντιστρέψτε τη φορά των ελίκων τους. Έτσι ο ανεμιστήρας θα παίρνει τον κρύο αέρα από κάτω και θα τον οδηγεί προς τα πάνω. Επιπλέον αν ανάψετε τη θέρμανση θα ζεσταθεί ο χώρος γρήγορα.
Προμηθευτείτε ένα σετ φανελένια σεντόνια που είναι πάλι τάση στα λευκά είδη!
Αν έχετε αυτόνομη θέρμανση εγκαταστήστε έναν προγραμματιζόμενο θερμοστάτη. Έτσι, έχει αποδειχθεί ότι θα μειώσετε έτσι κατά 10% το ετήσιο κόστος κατανάλωσης ενέργειας. Με αυτόν τον θερμοστάτη θα προγραμματίζετε τις ώρες και τη θερμοκρασία και δεν θα σπαταλάτε τζάμπα ρεύμα όταν κοιμάστε ή λείπετε.