Χαιρέτα μου τον πλάτανο

«Χαιρέτα μου τον πλάτανο»…
κι όποιος κατάλαβε… κατάλαβε.

  • γράφει ο provocatorας

Ό,τι και να λέμε ό,τι και να κάνουμε η χαιρετούρα ήταν, είναι και θα είναι σήμα κατατεθέν των εκλογών.  Δεν υπάρχει υποψήφιος που να μην έχει επιδοθεί σε αυτή την τόσο ευγενική κίνηση των άνω άκρων από καταβολής ανθρώπου. Δείγματα υπάρχουν πολλά, διαφορετικής έντασης και ομορφιάς κάθε φορά, ανάλογα πάντα με τη συγκυρία

Δείτε  μερικές από τις πιο πρόσφατες χαιρετούρες στις αυτοδιοικητικές εκλογές του δήμου Αγρινίου:

 

Χαιρετούρα αναγνωριστική (Διατηρείτε η απόσταση αλλά υπάρχει μια συγκατάβαση, η οποία εκδηλώνεται με το συγκρατημένο χαμόγελο στα πρόσωπα. δίνεται συνήθως μεταξύ ανθρώπων που συναντιούνται πρώτη φορά)

 

Χαιρετούρα μέσα στην καλή χαρά  (Ξεχειλίζει η αγάπη, η στοργή και… τα ευκόλως εννούμενα που παραλείπονται)

 

 

Χαιρετούρα επικονωνιακή (Δυναμική εκδοχή της χαιρετούρας η οποία επιχειρεί να επικοινωνήσει τον δυναμισμό των μερών, χωρίς το ένα κοιτάζει το άλλο)

 

Σύμφωνα με μια εκδοχή η χειραψία προέρχεται από την εποχή των ιπποτών, όπου συμβόλιζε την ειρηνική διάθεση.

Την εποχή εκείνη, οι άνθρωποι συχνά είχαν κρυμμένα όπλα στα χέρια τους. Η χειραψία, λοιπόν, ήταν ένας τρόπος για να δείξει κανείς σε αυτόν που είχε απέναντι του ότι δεν οπλοφορεί και ταυτόχρονα να βεβαιωθεί ότι ούτε κι εκείνος είχε κρυμμένο κάποιο όπλο. Μάλιστα γινόταν πάντοτε με το δεξί χέρι, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων ήταν δεξιόχειρες και αν κρατούσαν κάποιο όπλο θα το είχαν στο δεξί τους χέρι.

Είναι άλλο πράγμα όμως η χειραψία και άλλο η χαιρετούρα. Η χειραψία αποτελεί όπως είπαμε και παραπάνω μία ευγενική χειρονομία για να δείξει  ο ένας στον άλλον ότι δεν οπλοφορεί. Κατά την προεκλογική περίοδο όμως η λέξη αποκτά άλλο νόημα.  Η χαιρετούρα είναι ένας χαιρετισμός με πολύ ζωηρές και επιδεικτικά θερμές εκδηλώσεις όπως είναι το δυνατό σφίξιμο των χεριών τα πλατιά χαμόγελα κ.ο.κ.,την οποία την χαρακτηρίζει η μικρή διάρκεια και τίποτ’ άλλο.

Η χαιρετούρα συνοδεύεται πάντα από την ανάλογη φωτογραφία. Η ύπαρξη φωτογράφου που θα φωτογραφίσει τον χαιρετισμό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, γιατί χαιρετούρα που δεν φωτογραφίζεται δεν είναι χαιρετούρα. Η χαιρετούρα δίνεται μεταξύ υποψηφίων και ψηφοφόρων οι οποίοι και πριν και μετά από αυτή θα παραμείνουν ξένοι. Κάθε ψηφοφόρος που χαιρετίζει με αυτόν τον τρόπο κάποιον υποψήφιο γνωρίζει πολύ καλά ότι η μόνη επικοινωνία που μπορεί να έχει με τον απέναντί του είναι στιγμιαία, αφού αμέσως μετά από μερικά δευτερόλεπτα, ο υποψήφιος δεν θα θυμάται ούτε καν τη μορφή του ψηφοφόρου.

Η άρνηση αυτού του τύπου του χαιρετισμού αποτελεί ένδειξη αξιοπρέπειας και όχι αγένειας. Για να μην του δώσετε όμως και το δικαίωμα για να σας χαρακτηρίσουν αγενείς την ώρα που κάποιος υποψήφιος σας δώσει την παλάμη του για χαιρετούρα ιδιαίτερα στα χωριά της περιφέρειας σηκώστε το χέρι σας και δείξετ προς το κέντρο του χωριού, ανεξάρτητα από το αν εκεί υπάρχει κάποιος πλάτανος ή όχι και προτρέψτε τον να σας χαιρετήσει τον πλάτανο: «Χαιρέτα μου τον πλάτανο»,  πείτε του.. κι όποιος κατάλαβε… κατάλαβε.

 


Θα μπορούσε να ήταν και σενάριο επιστημονικής πολιτικής φαντασίας,
αν δεν υπήρχε η πραγματικότητα

AgrinioStories