Η απελευθέρωση του Αγρινίου
Η Λαϊκή τοπική αυτοδιοίκηση
- του Λευτέρη Τηλιγάδα
Σύμφωνα με την πρόβλεψη του άρθρου 3 του βασικού πρωτοκόλλου, όπως αυτή συμπληρώθηκε με το 1ο άρθρο του «Πρωτοκόλλου Β΄», την άσκηση της τοπικής εξουσίας στην πόλη του Αγρινίου ανέλαβαν, μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη δημοτικής αρχής οι παρακάτω: Κωνσταντίνος Καζαντζής, Νικόλαος Καρμανίδης, Νικόλαος Πολυμερίδης, Χρήστος Μπανιάς, Ιωαν. Ροντήρης, Χριστόφορος Καπελάκης και Αθανάσιος Κακογιάννης. Η συγκρότηση αυτής της επιτροπής προτάθηκε κατά τη διάρκεια της παραπάνω συγκέντρωσης στη πλατεία Μπέλλου και ψηφίσθηκε από τον Αγρινιώτικο λαό, διά βοής.
Δυο μέρες αργότερα, η επιτροπή αυτή, συνεδρίασε στο Δημαρχείο Αγρινίου και εξέλεξε ως πρόεδρό της και Δήμαρχο Αγρινίου το «σύντροφο Θανάση Κακογιάννη» καταγράφοντας με αυτή της την πράξη την πρώτη απόφαση του «Λαϊκού Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου» στην ιστορία της πόλης και του Δήμου.
Μετά την εκλογή του ο Δήμαρχος Αγρινίου και Πρόεδρος του Λαϊκού Δημοτικού Συμβουλίου (Λ.Δ.Σ.), Θανάσης Κακογιάννης πήρε το λόγο και αφού ευχαρίστησε θερμά τα μέλη του Συμβουλίου για την εκλογή του, «επρότεινε τη συγκρότηση συνοικιακών ενοριακών επιτροπών, αναλύοντας και διαφωτίζοντας το Δημοτικό Συμβούλιο πάνω στον τρόπο της συγκρότησης των επιτροπών αυτών, για τις αρμοδιότητες τους κ.λπ.». Όλα τα μέλη του Συμβουλίου επιδοκίμασαν ομόφωνα τη συγκρότηση των επιτροπών. Ο πρόεδρος πρότεινε κατόπιν, ότι οι επιτροπές αυτές πρέπει να εκλεγούν δημοκρατικά από συγκέντρωση του λαού των συνοικιών διά βοής και να παραμείνουν ως τις 29 του Οκτώβρη, που θα εκλεγούν με ψηφοφορία, όπως ορίζει ο «Κώδικας».
Ο «Κώδικας ο οποίος αναφέρεται στο σημείο αυτό, δεν είναι άλλος από τον «Κώδικα Αυτοδιοίκησης και Λαϊκής Δικαιοσύνης για την Στερεά Ελλάδα», που αποτελεί τη θεσμική εξέλιξη του «Κώδικα Ποσειδώνα», ο οποίος συγκρότησε και οργάνωσε με τις διατάξεις του το αίτημα της άμεσης δημοκρατίας στην τοπική αυτοδιοίκηση των ορεινών κοινοτήτων της ελεύθερης Ελλάδας, από τις πρώτες κιόλας μέρες της αντίστασης.
Επίλογος
Κλείνουμε στο σημείο αυτό το αφιέρωμα στην απελευθέρωση του Αγρινίου από το τάγμα των γερμανοτσολιάδων της πόλης με τη δημοσίευση της 1ης σελίδας του πρακτικού της 1ης συνεδρίασης του Λαϊκού Δημοτικού Συμβουλίου του Αγρινίου, γιατί θεωρούμε ότι είναι ένα σημαντικό ντοκουμέντο της ιστορίας της τοπικής αυτοδιοίκησης στη περιοχή μας με ημερομηνία 16-9-1944