Άνω Βασιλική – Μια πεζοπορική διαδρομή

Άνω Βασιλική – Μια πεζοπορική διαδρομή
στο «Άγιο όρος» της Αιτωλίας

 

  • Επιμέλεια Λ. Τηλιγάδας

Η Άνω Βασιλική είναι πεδινό χωριό της Ναυπακτίας στην περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας σε υψόμετρο 140 μέτρα. Έχει πληθυσμό 98 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011 και αποτελεί την Τοπική Κοινότητα Άνω Βασιλικής που ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Χαλκείας του Δήμου Ναυπακτίας. Η κοινότητα είναι χαρακτηρισμένη ως αγροτικός ημιορεινός οικισμός, με έκταση 7,741 χμ² (2011).

Γεωγραφία – Ιστορία

Η Άνω Βασιλική είναι κτισμένη στους βορειοανατολικούς πρόποδες του όρους Βαράσοβα. Βρίσκεται κοντά στην Ιόνιο Οδό, ανάμεσα στη διαδρομή Αντίρριο – Μεσολόγγι, από το απέχει 19 χλμ. και σε απόσταση 26 χλμ. δυτικά της Ναυπάκτου. Οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού προήλθαν από το παλιό βυζαντινό χωριό Παλιοχώρι. Όταν αυτό άρχισε να εγκαταλείπεται άλλοι μετοίκησαν προς την παραλία (Κάτω Βασιλική) και άλλοι προς τα μεσόγεια (Άνω Βασιλική) κοντά στο δρόμο Ναύπακτος – Μεσολόγγι.

Αξιοθέατα

Αξιοθέατα της Άνω Βασιλικής είναι το ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας στη θέση “Παλιοχώρι” όπου βρίσκονται ερείπια του βυζαντινού χωριού Μαυρομάτι για το οποίο αναφέρεται ότι τα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας κατοικούσαν 15 οικογένειες, ενώ το 1844 είχε 142 κατοίκους. Στο χωριό υπήρχε μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου που καταστράφηκε από τους Τούρκους. Άλλα αξιοθέατα είναι η πηγή Μουτσάρα, το σπήλαιο των Αγίων Πατέρων, η Παναγούλα και η ίδια η Βαράσοβα. Από την Άνω Βασιλική ξεκινούν ορειβατικές – πεζοπορικές διαδρομές προς το βουνό και τον Γαλατά.

Διάσχιση Βαράσοβας:
Άνω Βασιλική – Γαλατάς
με τον Ορειβατικό Σύλλογο Πύργου

Η Βαράσοβα έχει χαρακτηριστεί ως το Άγιο όρος της Αιτωλίας από το γεγονός ότι από τον 9ο έως τον 12ο αιώνα υπήρξε γνωστό κέντρο μοναχισμού με 72 ασκηταριά.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν αναδεικνύουν την διαδρομή, καθώς και την πανέμορφη θέα που απολαμβάνουν τα μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Πύργου σε μια ανάβαση τους στο σημείο.

 

Η διαδρομή

 

Η διαδρομή κινείται πάνω σε υποτυπώδη μονοπάτια χωρίς σήμανση (γελαδόστρατα) σημειώνουν τα μέλη του συλλόγου και ο χρόνος από την σημείο εκκίνησης μέχρι το σημείο τερματισμού ήταν 9 ώρες, οποίος όπως, αναφέρουν ήταν υπερβολικός γιατί η διαδρομή έγινε από πολυπληθή ομάδα. «Υπολογίστε ένα 5ωρο με άνεση», υπογραμμίζουν .

 

‘Ανω Βασιλική-Γαλατάς (διάσχιση)

 

Στο ασκηταριό

 

Στο ασκηταριό

 

Στο ασκηταριό

 

Στο πηγάδι. φωτο: Γιάννης Βασιλόπουλος

 

Στο πηγάδι. φωτο: Γιάννης Βασιλόπουλος

 

Αγιος Πέτρος

 

Από τον Άγιο Πέτρο , η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου κι ο Εύηνος. Στο Βάθος ο Αίνος της Κεφαλονιάς.

 

Κατεβαίνοντας προς Άγιο Πέτρο. Κάτω δεξιά ο Γαλατάς.

 

ορειβατικός σύλλογος Πύργου

 

Ο κάμπος του Γαλατά και το Κρυονέρι

 

Ο κάμπος του Γαλατά

 

Το Κρυονέρι

 

Κατεβαίνοντας για Γαλατά. φωτο: Γιάννης Βασιλόπουλος

 

Η χαράδρα του Αγ. Νικολάου . Στο βάθος η γέφυρα Ρίου-Αντιρίου και το Παναχαϊκό. φωτο: Γιάννης Βασιλόπουλος

 

 

Πηγή

AgrinioStories