6 Ιουλίου 2022

AgrinioStories 3/3: Για να μην έχουμε μεσάνυχτα

Οι κυριότερες ειδήσεις της μέρας που μόλις ξεκίνησε…
για να μην έχουμε μεσάνυχτα

***

Συνεχίζεται η προέλαση του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία και μετά το σφυροκόπημα σε «πόλεις-κλειδιά», εξαπέλυσε επίθεση στη περιοχή Ζαπορίζια και κατέλαβε τον πυρηνικό σταθμό που βρίσκεται εκεί. Έτσι, ελέγχει ακόμη ένα πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας, μετά το Τσερνόμπιλ, το οποίο έπεσε το πρώτο 24ωρο της εισβολής.

Η είδηση έγινε γνωστή από τον επικεφαλή του πυρηνικού παρατηρητηρίου του ΟΗΕ Ραφαέλ Γκρόσι, ο οποίος ανακοίνωσε το γεγονός με μια σειρά αναρτήσεων στο Twitter.

Ο ίδιος σημειώσε πως Ρώσοι διπλωμάτες στη Βιέννη ενημέρωσαν τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι το προσωπικό συνέχισε τις εργασίες του και ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας «παραμένουν κανονικά», στις πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Νότια Ουκρανία

***

Στη συνεδρίασή της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων υπό την γενική γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, εισηγήθηκε την άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. Παραμένει πάντως ως ισχυρή σύσταση η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό καθώς και σε άτομα με παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο και ανεμβολίαστα άτομα.

Η εισήγηση της Επιτροπής γίνεται αποδεκτή από την κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση ΚΥΑ, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από το Σάββατο 05.03.2022. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΚΥΑ θα περιλαμβάνει άρση των περιορισμών στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όσον αφορά την πληρότητά τους, η οποία επιστρέφει στο 100%.

***

Το φράγμα του 6% έσπασε ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο σύμφωνα με την Eurostat αποτυπώνοντας την δραματική αύξηση των τιμών σε μία ευρεία γκάμα προϊόντων με κυρίαρχο το υψηλό ενεργειακό κόστος. Ειδικότερα ο δείκτης τιμών καταναλωτή εκτινάχθηκε στο 6,3% στο υψηλότερο επίπεδο από το 1997, από 5,5% τον Ιανουάριο και 4,5% τον Δεκέμβριο.

Αντίστοιχη ήταν η πορεία και στο σύνολο της ευρωζώνης όπου ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε σε νέο ιστορικό ρεκόρ στο 5,8% από 5,1% τον Ιανουάριο. Για έναν ακόμα μήνα το υψηλό κόστος ενέργειας είναι αυτό που τροφοδοτεί την ορμή του δείκτη και σε επίπεδο ευρωζώνης. Ακολουθούν με μεγάλη διαφορά τρόφιμα, αλκοολούχα ποτά και καπνικά προϊόντα.

Να σημειωθεί ότι όταν τον Ιανουάριο ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή σύμφωνα με την Eurostat είχε άνοδο κατά 5,5% και o δείκτης σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής κατέγραψε άνοδο 6,2%. Επομένως το βλέμμα στρέφεται τώρα και στα στοιχεία που θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ στις 10 Μαρτίου.

***

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, με το προτεινόμενο νομοσχέδιο τροποποιείται το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Παράλληλα, αντιμετωπίζονται τα νέα δεδομένα λόγω αναπροσαρμογής των τιμών εκκίνησης αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων, οι οποίες εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Μεταξύ άλλων με τις προτεινόμενες διατάξεις: Μειώνεται ο φόρος ακόμη και για ακίνητα σε ζώνες στις οποίες αυξήθηκαν οι τιμές. Καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος για τα φυσικά πρόσωπα (διατηρείται για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες) και ενσωματώνεται στον κύριο φόρο. Αναμορφώνονται διάφορες στρεβλώσεις του παρελθόντος, με στόχο ένα φόρο πιο ορθολογικό και αναλογικό.

***

Ο Αμερικανός σκηνοθέτης Όλιβερ Στόουν καλεί τους followers (και όχι μόνο) που έχει στο Instagram να εξετάσουν το ευρύτερο πλαίσιο της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία εν μέσω «της υστερίας των δυτικών μέσω ενημέρωσης».

«Μέσα σε όλη την υστερία των δυτικών μέσων ενημέρωσης, ουρλιάζοντας για αιματηρή δολοφονία στον Putin, παραλείποντας βασικά γεγονότα όταν είναι ενοχλητικά, είναι πιο σημαντικό να κατανοήσουμε όλο το φάσμα του τι συμβαίνει και, πάνω απ’ όλα, να σκεφτούμε καθαρά. Με τη βοήθεια του Διαδικτύου, βρήκα μερικές χρήσιμες και ειλικρινείς αναλύσεις. Τα αναφέρω παρακάτω κατά σειρά σπουδαιότητας για μένα», έγραψε ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Όλιβερ Στόουν.

Στη συνέχεια παραθέτει τέσσερα άρθρα, τα οποία θεωρεί ως ειλικρινείς αναλύσεις της κατάστασης που επικρατεί στην Ουκρανία. Ειδικότερα, πρόκειται για κείμενα του Τόνι Κέβιν, που υπηρέτησε ως ανώτατος διπλωμάτης της Αυστραλίας στη Μόσχα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, του Τζόναθαν Στιλ, καταξιωμένου Βρετανού δημοσιογράφου και συγγραφέα, του Τζόι Λαούρια, αρχισυντάκτη του ειδησεογραφικού ιστότοπου Consortium News και της Κέιτλιν Τζόνστον, Αυστραλής ακτιβίστριας κατά του πολέμου.

***

Σύμφωνα με επιστολή που απηύθυνε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας προς τους προμηθευτές, οι επιδοτήσεις που συνεχίζονται το Μάρτιο για έβδομο συνεχόμενο μήνα, διαμορφώνονται ως εξής:

Για τους οικιακούς καταναλωτές με κυμαινόμενα τιμολόγια και για την πρώτη κατοικία, η επιδότηση είναι 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις πρώτες 155 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης (έναντι 150 kwh που ήταν το όριο το Φεβρουάριο) και για κατανάλωση από 156 έως 310 kwh, (από 300 kwh), η επιδότηση είναι 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Έτσι η συνολική επιδότηση διαμορφώνεται στα 40,03 ευρώ.

Για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο η επιδότηση παραμένει στα 170 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις πρώτες 310 κιλοβατώρες (αντί για 300) χωρίς την προϋπόθεση της πρώτης κατοικίας. Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, με κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, ανεξαρτήτως τάσης, η επιδότηση παραμένει σε 65 ευρώ/ΜWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση. Για το φυσικό αέριο η κρατική επιδότηση τον Μάρτιο παραμένει στα 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για όλους τους καταναλωτές (οικιακούς και μη, εκτός των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας).

***

Τον μηχανισμό μέσω του οποίου οι ευάλωτοι οφειλέτες θα μπορέσουν να παγώσουν κάθε διαδικασία πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας τους για 15 μήνες, μέσω κρατικής επιδότησης 70 έως 210 ευρώ, παρουσίασε ο Υπουργός Οικονομικών στο Υπουργικό Συμβούλιο. Οι ρυθμίσεις θα ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Ενδιάμεσο Πρόγραμμα Συνεισφοράς Δημοσίου για τη στήριξη ευάλωτων οφειλετών». Βάσει ευρωπαϊκής οδηγίας και του νόμου 4738/2020 για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας, προβλέπεται η ίδρυση ενός ιδιωτικού Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης πρώτης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών. Μέχρι την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας όμως, μέσω της οποίας θα επιλεγεί ο ιδιώτης που θα συστήσει τον Φορέα, ενεργοποιείται ένα ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας ευάλωτων οφειλετών.

***

Με στέρηση μισθού, κώλυμα προαγωγής ακόμη και με οριστική παύση από τα καθήκοντά τους θα κινδυνεύουν όσοι δικαστικοί λειτουργοί καθυστερούν πέραν του 6μήνου την έκδοση αποφάσεων, προβλέπεται μεταξύ άλλων στον νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (ΚΟΔΚΔΛ) του Υπουργείου Δικαιοσύνης που τίθεται σε διαβούλευση με τις Δικαστικές Ενώσεις.

Στόχος είναι, όπως σημειώνεται από το Υπουργείο, η εξάλειψη δυσλειτουργιών του συστήματος που καθυστερούν την απονομή της Δικαιοσύνης και περιορίζουν την αποτελεσματικότητά της.

 

***

Εντός Μαρτίου βγαίνουν οι προσκλήσεις για τις δύο πρώτες δράσεις 100 εκατ. ευρώ για κατάρτιση 80.000 ανέργων σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες μέσω του ΟΑΕΔ.  Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:

Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται ο σχεδιασμός του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τα προγράμματα κατάρτισης «νέας γενιάς» του ΟΑΕΔ που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς χτες εγκρίθηκαν από το Δ.Σ. του Οργανισμού οι πρώτες δράσεις.

 Μέσα στον Μάρτιο θα δημοσιευθούν οι προσκλήσεις παρόχων κατάρτισης και πιστοποίησης για δύο προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων 80.000 ανέργων σε ειδικότητες υψηλής ζήτησης, με έμφαση σε ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες, τα οποία θα οδηγούν σε πιστοποίηση μέσω ανεξάρτητων φορέων πιστοποίησης. Ο συνολικός προϋπολογισμός των δράσεων είναι της τάξης των 100 εκατ. ευρώ.

 


AgrinioStories