Αγρίνιο – Πάμε Ψηλά | Πολλαπλά εκτεθειμένη η Δημοτική Αρχή


.

Αγρίνιο – Πάμε Ψηλά

Πολλαπλά εκτεθειμένη η Δημοτική Αρχή

Αποκαλυπτική η έκθεση των Ορκωτών Λογιστών


Εξόχως αποκαλυπτική υπήρξε η σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, όπου η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «Αγρίνιο – Πάμε Ψηλά» έθεσε για μια ακόμη φορά σημαντικά θέματα, αναδεικνύοντας πλέον την πλήρη «παραίτηση» της Δημοτικής Αρχής.
Κριτική για τις πλημμύρες

Στο στάδιο των ερωτήσεων-ανακοινώσεων, η παράταξη του Κ. Πιστιόλα ζήτησε ενημέρωση για τις πρόσφατες πλημμύρες και τα όσα συνέβησαν τόσο στην πόλη όσο και σε Δημοτικές Ενότητες, φέρνοντας τη Δημοτική Αρχή στη δύσκολη θέση να δικαιολογήσει τα όσα απίστευτα συνέβησαν ακόμη και σε δρόμους λίαν προσφάτως ανακατασκευασμένους, για τους οποίους σε προηγούμενες συνεδριάσεις, όταν γινόταν οι σχετικές επισημάνσεις αφού τα σημάδια ήταν ορατά, έβλεπε αντί του κινδύνου πλημμυρών…μικροπολιτική!

Η κριτική, βεβαίως, επεκτάθηκε στους ελλιπέστατους καθαρισμούς των φρεατίων, αλλά και στην απουσία έργων θωράκισης έναντι των διαρκώς αυξανόμενων, λόγω της κλιματικής κρίσης, κινδύνων, σε αντίθεση με έργα βιτρίνας και πολυδάπανες εκδηλώσεις. Με έμφαση τονίστηκε μάλιστα ότι τα σημάδια είναι εδώ και πρέπει να υπάρξει σωστός σχεδιασμός για το μέλλον.

Η άποψη ότι «με το Θεό και τη φύση δεν μπορούμε να τα βάλουμε» και πως «αντέξαμε αυτή τη φορά, ελπίζουμε να αντέξουμε και τις επόμενες», δεν είναι αποδεκτή!

Αποκάλυψη για τις αυξήσεις της ΔΕΥΑ

Επαναφέροντας το θέμα της ΔΕΥΑ και επιμένοντας στο πάγιο αίτημα της παράταξης για ανάκληση των αυξήσεων που η δημοτική πλειοψηφία επέβαλε, ο Κώστας Πιστιόλας, επικαλούμενος την ίδια την έκθεση των Ορκωτών Λογιστών, κατέρριψε το ψευδεπίγραφο επιχείρημα της Δημοτικής Αρχής περί αναγκαιότητας, εξηγώντας ότι καμία ανάγκη δεν υπήρχε, αλλά συνειδητή επιλογή.

Σύμφωνα με την έκθεση των Ορκωτών Λογιστών για την χρήση 2023 που υπογράφηκε με ημερομηνία03/12/2024 και στάλθηκε στην ΔΕΥΑ Αγρινίου για να έρθει προς έγκριση στο Διοικητικό Συμβούλιο προκύπτουν ζητήματα, για το πώς η ΔΕΥΑ Αγρινίου με τα παρακάτω δεδομένα από την Έκθεση των Ορκωτών προχώρησε στις αυξήσεις του 2024.

1.Ταμειακά Διαθέσιμα                                  31/12/2023                      31/12/2022

1.591.511,90                   1.640.450,53

2.Ηλεκτρικό ρεύμα παραγωγής                 31/12/2023                      31/12/2022

2.738.672,62                    3.320.788,01

Προκύπτει μείωση στην κατανάλωση ρεύματος κατά  582.115,39 ευρώ

3.Κύκλος εργασιών                          31/12/2023                      31/12/2022

                                                                6.025.180,04                   5.952.000,71  

Στον κύκλο εργασιών είχαμε αύξηση κατά 73.179,73 ευρώ

4.Αποθέματα ανταλλακτικών και Α΄ ύλες     31/12/2023                    31/12/2022

                                                                                      225.564,73                     206.680,16

Οι αγορές ανταλλακτικών και Α΄ υλών σε σχέση με τον κύκλο εργασιών που συμμετέχουν στα έξοδα είναι κοντά στον 4%.

Άρα  οι αυξήσεις έως 180% σε ορισμένα, ανταλλακτικά και Α΄ ύλες ( χλώριο ) που έγιναν δεν επηρεάζουν τα τελικά αποτελέσματα που θα δικαιολογήσουν τις αυξήσεις στο νερό.

5.Εμπορικές απαιτήσεις– πελάτες          31/12/2023                    31/12/2022

                                                                              4.351939,56                  3.623.746,67        

Σύμφωνα με την Έκθεση των Ορκωτών τις μεγαλύτερες οφειλές προς την ΔΕΥΑ Αγρινίου τις έχει ο Δήμος Αγρινίου που είναι σε  χρήματα που αν πλήρωνε ο Δήμος Αγρινίου στην ΔΕΥΑ Αγρινίου δεν θα χρειαζόταν να γίνει καμία αύξηση στο νερό.

Από τα παραπάνω προκύπτει σαφώς ότι με δημιουργική λογιστική και επικοινωνιακά τεχνάσματα η Δημοτική Αρχή έπαιξε το παιχνίδι της εξαπάτησης των δημοτών: πρώτα με την προεκλογική αποσιώπηση των πραγματικών της προθέσεων, έπειτα με την αδικαιολόγητη επιβολή εξωφρενικών αυξήσεων και ξανά με την υπόσχεση διορθωτικών παρεμβάσεων, κατά την προηγούμενη συνεδρίαση και υπό το βάρος των αντιδράσεων των ίδιων των παρισταμένων δημοτών, οι οποίες διορθώσεις δεν έγιναν ποτέ.

Αναμένουμε, λοιπόν, τη συζήτηση του θέματος που θα εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη τον επόμενο μήνα, με αναλυτική παρουσίαση όλων των στοιχείων, σύμφωνα με την νέα υπόσχεση του δημάρχου.

Συζήτηση για τον Συμπαραστάτη

Στη συζήτηση για τη λογοδοσία, η παράταξη «Αγρίνιο – Πάμε Ψηλά» επανάφερε το θέμα της απουσίας Συμπαραστάτη του Δημότη. Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για θεσμική παράλειψη της Δημοτικής Αρχής, η οποία καίτοι είχε προ μηνών υποσχεθεί ότι «θα το δει», κατά τη σύνηθη πρακτική αδιαφόρησε, εκτιμώντας ότι το θέμα θα ξεχαστεί.

Στην πραγματικότητα, γνωρίζοντας τα πολλά και σοβαρά ζητήματα κακοδιοίκησης που η ίδια έχει δημιουργήσει και συντηρεί, η Δημοτική Αρχή όλα αυτά τα χρόνια προσπάθησε να αποφύγει μια πιθανή, έως βέβαιη ετήσια Έκθεση του Συμπαραστάτη του Δημότη, που θα την άφηνε εκτεθειμένη.

Στόχος του Συμπαραστάτη είναι να καταστήσει τις διαδικασίες που αφορούν τον δημότη πιο απλές, να βοηθήσει τον δημότη να διαχειριστεί το ζήτημά του αποφεύγοντας την ψυχοφθόρα και πολυέξοδη συχνά προσφυγή στους ελεγκτικούς μηχανισμούς ή στη δικαιοσύνη. Να σταθεί δίπλα του προκειμένου να λυθούν τα προβλήματά του σε σχέση με το Δήμο. Προβλήματα που κατά κανόνα προέρχονται από την κακοδιοίκηση. Αυτό μπορεί να σημαίνει διοικητικές παρατυπίες, άδικη μεταχείριση, αθέμιτες διακρίσεις, κατάχρηση εξουσίας, παράλειψη οφειλόμενης απάντησης, άρνηση παροχής πληροφοριών, αδικαιολόγητη καθυστέρηση.

Από τη σημερινή συζήτηση, με δεδομένη την εκ νέου σαφή δέσμευση, αυτή τη φορά με συναινετική πρόταση ως προς το πρόσωπο του Συμπαραστάτη, ώστε να υπάρξει η αυξημένη πλειοψηφία που απαιτείται, προκύπτει ότι η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί πλέον να υπεκφεύγει.

Το θέμα θα επανέλθει όταν θα κατατεθεί πλέον η συγκεκριμένη πρόταση ως προς το πρόσωπο, ώστε οι δημότες να αποκτήσουν αυτό το «θεσμικό αποκούμπι», όπως η παράταξη «Αγρίνιο – Πάμε Ψηλά» έχει εξ αρχής επιδιώξει.


Αυτοδιοικητική φαντασίωση,
αλλά χωρίς όραμα το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Αγρινίου

 Κώστας Πιστιόλας: Το Τεχνικό Πρόγραμμα μοιάζει με μια μεγάλη φούσκα, πασπαλισμένη με χριστουγεννιάτικη χρυσόσκονη, που πλέον, όμως, δεν θαμπώνει κανέναν  – Αν όσα παρουσιάζει η δημοτική αρχή στα τεχνικά προγράμματα που καταθέτει όλα αυτά τα χρόνια υλοποιούταν, το Αγρίνιο θα είχε ξεπεράσει σε ανάπτυξη και αυτό ακόμη το Πριγκιπάτο του Μονακό».

Πέρυσι τα εκατομμύρια του Τεχνικού Προγράμματος ήταν 83. Ένα χρόνο πριν ήταν 99 και το 2021 ήταν 107 εκατομμύρια ευρώ. Αν κανείς υπολογίσει όλα όσα έχουν μεγαλοπρεπώς παρουσιαστεί κατά την τελευταία δεκαετία ως μια υπόσχεση που με πανομοιότυπο τρόπο επαναλαμβάνεται χωρίς ποτέ να εκπληρώνεται, όπως ακριβώς η σημερινή δημοτική αρχή δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τις προσδοκίες των δημοτών, εύκολα μπορεί να αντιληφθεί την πραγματικότητα: δεν πρόκειται για προγραμματισμό έργων που έχουν σχεδιαστεί και δρομολογηθεί για τη νέα χρονιά, αλλά για συρραφή και επανάληψη ανεκτέλεστων έργων, που μεταφέρονται από τη μια χρονιά στην άλλη και περιφέρονται ως έκθεμα μουσειακού πλέον χαρακτήρα, αφού πολλά από αυτά εκτός του ότι θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί από ετών, ανήκουν πλέον στο παρελθόν και δεν δύνανται να απαντήσουν στις προκλήσεις του αύριο για το Αγρίνιο.

Όσο για τα χωριά μας, αυτά είναι εντελώς αφημένο στην τύχη τους. Και τίποτα δεν έχουν να περιμένουν οι κάτοικοι των Δημοτικών Ενοτήτων ούτε και το 2025, καθώς το Τεχνικό Πρόγραμμα που κατέθεσε η Δημοτική Αρχή δείχνει να αγνοεί την ύπαρξή τους, κάτι που θα συμβάλει στην ακόμη μεγαλύτερη όξυνση των ενδοδημοτικών ανισοτήτων.

Η παράταξη «Αγρίνιο – Πάμε Ψηλά» στη σημερινή διαδικασία του Δημοτικού Συμβουλίου, επικαλούμενη μια σειρά από συγκεκριμένα παραδείγματα ανέδειξε το τυπικόν της διαδικασίας που ακολουθεί η δημοτική αρχή, η οποία και, όπως με έμφαση σημείωσε ο Κώστας Πιστιόλας, αντιλαμβάνεται το τεχνικό πρόγραμμα ως λογιστική διαδικασία ανωνύμου εταιρείας και όχι ως αυτοδιοικητικό εργαλείο ανάπτυξης.

Ο κ. Πιστιόλας διευκρίνισε ότι κανείς δεν διαφωνεί με τα εγγεγραμμένα έργα, τονίζοντας, όμως, ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα στερείται οράματος και στερεί κάθε προοπτική, αφού κατά κύριο λόγο αφορά σε συνεχιζόμενα έργα με ελάχιστη ή μηδενική ακόμη απορροφητικότητα. Διερωτήθηκε μάλιστα, αν το όραμα για το Αγρίνιο είναι λίγη άσφαλτος και κάποιες πλάκες, αν η φιλοδοξία της δημοτικής αρχής αντικατοπτρίζεται στην εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το Πάρκο, αν ο στρατηγικός σχεδιασμός του Δήμου εξαντλείται στις απευθείας αναθέσεις, μέχρι και των εορταστικών του εκδηλώσεων.

Για μια ακόμη χρονιά, η ενδοχώρα μένει στο περιθώριο, ο πρωτογενής τομέας παραγκωνίζεται, οι τουριστικές προοπτικές αγνοούνται, ο υδάτινος πλούτος μας δεν λαμβάνεται υπόψιν, τα λοιπά συγκριτικά μας πλεονεκτήματα δεν αναδεικνύονται με έργα και δράσεις που θα μπορούσαν να βγάλουν επιτέλους το Αγρίνιο απ’ την αφάνεια.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η πραγματικότητα που σήμερα χαρακτηρίζει την πόλη, αυτή της εγκατάλειψης από τους νέους ανθρώπους, κάτι που με έμφαση επεσήμανε ο κ. Πιστιόλας, για να εισπράξει σχόλια απαξιωτικά, που δεν αναιρούν, όμως, τα πραγματικά δεδομένα.

 

————————————————————
Οι ανακοινώσεις  που δημοσιεύουμε στη στήλη αυτή εκφράζουν τους συντάκτες τους,
χωρίς να συμπίπτουν απαραίτητα με τις απόψεις μας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *