Αγρίνιο: «Όλο μέλι – μέλι και από τηγανίτα…»

Αγρίνιο: «Όλο μέλι – μέλι και από τηγανίτα τίποτα»
έλεγε η γιαγιά μου, όταν τα λόγια δεν οδηγούσαν πουθενά

  • του Λευτέρη Τηλιγάδα

Παρακολούθησα προχθές, από απόσταση, τη «διαζώσης συνεδρίαση» του δημοτικού συμβουλίου και θαύμασα κι εγώ τη δουλειά της ομάδας εργασίας του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας (και μπράβο στα παιδιά) που αφορούσε τις «προδιαγραφές ομοιογένειας και παρεμβάσεων κοινόχρηστων χώρων αστικού ιστού Δήμου Αγρινίου».

Διαπίστωση: Δεν μας έφτανε που μέχρι προχθές «τα είχαμε χύμα», χωρίς να κάνουμε τίποτα για να τα συμμαζέψουμε, από χθες τα έχουμε και «τσουβαλάτα», και επιστημονικώς τεκμηριωμένα. Είτε «χύμα» όμως είτε επιστημονικώς τεκμηριωμένα τα έχουμε, δεν μας κόβω και πολύ πρόθυμους να αλλάξουμε συμπεριφορές και μεθόδους, για να βάλουμε την «αταξία» του δημόσιου χώρου της πόλης σε «τάξη».

Δεν χαρακτηρίζω αυτό το μπάχαλο «αναρχία», όπως ο κ. Παπαναστασίου, γιατί ο Δήμος και «αρχή» έχει… και μέση και «τέλος». Και κάθε φορά που η «αρχή» οδηγείται στο «τέλος» παρακάμπτωντας τις αποφάσεις (μέση), οδηγείτε σε «αταξία»…  Όχι σε«αναρχία» κ. Δήμαρχε, γιατί η «αναρχία» είναι πολύ σοβαρή και ρομαντική υπόθεση… 

Στο δημόσιο χώρο της πόλης του Αγρινίου λοιπόν, η «αταξία» των στοιχείων που τον απαρτίζουν δεν είναι ούτε άγνωστο ούτε σημερινό πρόβλημα. Είναι και γνωστό και «εξ ανέκαθεν». Το γνωρίζουν όλες οι δημοτικές αρχές, που έχουν ασκήσει κατά καιρούς την τοπική τους εξουσία και πάντα, όποτε και αν επιχειρήθηκε ένα κάποιο συμμάζεμά της, προσέκρουσε πάνω στα μικρά συμφέροντα, όλων όσων κατά καιρούς εκμεταλλεύτηκαν αυτό τον χώρο έναντι μιας κάποιας αποζημίωσης ή μη, ψηφοθηρικής ή άλλης.

Το ότι υπάρχουν στοές που έχουν καταληφθεί από τραπεζοκαθίσματα είναι οφθαλμοφανές. Το ότι τα δέντρα, που φυτεύονται, ξεραίνονται ή κόβονται ή γίνονται βάση για γλάστρες, για να μην εμποδίζουν τις καρέκλες τα φτυάρια τα πανέρια και τους γκασμάδες να απλώνονται… κι αυτό είναι οφθαλμοφανές… Δεν χρειάζεται καμιά ιδιαίτερη επιστημονική τεκμηρίωση. Το γεγονός μάλιστα ότι τις προδιαγραφές της «ομοιογένειας» δεν τις σέβονται ούτε καν οι δημοτικές επιχειρήσεις…. κι αυτό είναι κάτι παραπάνω από οφθαλμοφανές, όπως μπορείτε να δείτε και στην κορυφαία φωτογραφία αυτού του δημοσιεύματος.

Και για να λυθεί κάθε απορία που ενδεχομένως προκύψει, να πούμε ότι, την ανομοιογένεια στις πλάκες τις πλατείας που βλέπετε παραπάνω, τη δημιούργησε η πρόσφατη εργολαβία της ΔΕΥΑ, όταν έψαχνε γύρω τριγύρω στην πλατεία μπας και βρει τη διαρροή του νερού, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της επιχείρησης ή το «πετρέλαιο» σύμφωνα με την ανάρτηση του κ. Τραπεζιώτη.

Το συνεργείο έκανε τη δουλειά του… και όταν τελείωσε μας άφησε παρακαταθήκη το «μπαλωμά» του: «Ω ξειν, αγγέλλειν Αγρινίοις ότι τήδε κείμεθα τοις κείνων χρήμασι τρεφόμενοι»

Δυστυχώς, αυτή είναι η αλήθεια.

Σε τάξη τον δημόσιο χώρο της πόλης δεν θα τον βάλει λοιπόν, ούτε το ελαφάκι, ούτε τα ψηφιακά παγκάκια, ούτε οι μεταμοντέρνες λιάστρες της επιλογής της δημοτικής αρχής. Σε τάξη το δημόσιο χώρο θα τον βάλει η εφαρμογή του «Κανονισμού Κοινοχρήστων Χώρων», που ψήφισε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Αλήθεια! Μπορεί κάποιος από τη δημοτική αρχή να μου λύσει μια απορία;

Πως είναι δυνατόν να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην εφαρμογή των αποφάσεων. Από τη μια, τις αυξήσεις που ψήφισε το διοικητικό συμβούλιο μια δημοτικής επιχείρησης να τις επιβάλει η δημοτική αρχή χωρίς τη συναίνεση όλων, κι από την άλλη τον «Κανονισμού Κοινοχρήστων Χώρων» που ψήφισε το δημοτικό συμβούλιο, η ίδια δημοτική αρχή, να μην τον επιβάλει και να ζητάει τη συναίνεση των άλλων παρατάξεων για να τον εφαρμόσει;

Ποιός κυβερνάει επιτέλους αυτόν τον τόπο; Ο Δήμαρχος ή η συναίνεση;

Κουίζ: Η φωτογραφία που βλέπετε παρακάτω είναι μια παλιότερη φωτογραφία της ανατολικής πλευράς της πλατείας από την google. Σ΄αυτήν βλέπουμε έναν Αγρινιώτη με μπλε μπλουζάκι και σακούλα στα χέρια να κατευθύνεται προς την οδό Σούλου. Στα δεξιά του (όπως βλέπουμε τη φωτογραφία) υπάρχει μια κόκκινη κουκίδα, η οποία βρίσκεται ανάμεσα σε δύο δέντρα, τα οποία με τη σειρά τους οριοθετούν μια ευθεία με ακόμα περισσότερα δέντρα.

Μπορείτε να μας πείτε, πόσα δέντρα από αυτή τη σειρά είναι υπαρκτά σήμερα ή τι απέγιναν εκείνα που λείπουν;

 

 

 

Η ερώτηση για να απαντηθεί απαιτεί παρατήρηση στο πεδίο. Στην επόμενη βόλτα σας στην πλατεία, (ειδικά αν είστε μέλη της δημοτικής αρχής), ρίξτε μια ματιά και θα βοηθηθείτε αρκετά στο να το λύσετε. Περιμένουμε τις απαντήσεις σας στο email: info@aginiostories.gr ή κάτω από την ανάρτηση. (Δεχόμαστε και φωτογραφίες).

 


AgrinioStories