Λιτλ Ρίτσαρντ: Το σημάδι του ροκ εν ρολ

Λιτλ Ρίτσαρντ: Από τους πρώιμους αστέρες του ροκ εν ρολ.
Άφησε το σημάδι του στο τραγούδι του Πολ ΜακΚάρτνεϊ
και τη σκηνική παρουσία του Τζίμι Χέντριξ,
καθώς και σε τραγουδιστές της σόουλ όπως ο Τζέιμς Μπράουν και ο Ότις Ρέντινγκ.

Ο Λιτλ Ρίτσαρντ (Little Richard, κατά κόσμον Ρίτσαρντ Γουέιν Πένιμαν) ήταν αμερικανός μουσικός, ένας από τους πρωτοπόρους του ροκ εν ρολ, γνωστός για τις μεγάλες του επιτυχίες («Tutti Frutti», «Long Tall Sally» κ.ά.) και την ξέφρενη παρουσία του πάνω στη σκηνή. Με όρους στιλιστικούς, άσκησε τη μεγαλύτερη επίδραση από τους πρώιμους αστέρες του ροκ εν ρολ, αφήνοντας το σημάδι του στο τραγούδι του Πολ ΜακΚάρτνεϊ και τη σκηνική παρουσία του Τζίμι Χέντριξ, καθώς και σε τραγουδιστές της σόουλ όπως ο Τζέιμς Μπράουν και ο Ότις Ρέντινγκ.

 

Πολ Μακάρντεϊ: «Μπορώ να κάνω τη φωνή του Λιτλ Ρίτσαρντ
που είναι άγρια, τραχειά, δυνατή. Είναι σαν μια εμπειρία εκτός σώματος.
Πρέπει να αφήσεις στην άκρη της ευαισθησίες σου
και να βγεις από το σώμα σου, για να τραγουδήσεις έτσι»

 

Ο Λιτλ Ριτσαρντ γεννήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 1932 στο Μέικον της πολιτείας Τζόρτζια των ΗΠΑ. Γόνος πολυμελούς οικογένειας με 12 παιδιά, έμαθε μουσική στις Πεντηκοστιανές εκκλησίες του Βαθέως Αμερικανικού Νότου. Από τα εφηβικά του χρόνια εγκατέλειψε την οικογενειακή εστία κι έπαιζε ριθμ εντ μπλουζ σε πανηγύρια και νυχτερινά κέντρα. Λόγω της νεαρής του ηλικίας τον αποκαλούσαν «Little Richard», ένα παρατσούκλι που το υιοθέτησε ως καλλιτεχνικό ψευδώνυμο. Οι πρώτες ηχογραφήσεις του στις αρχές της δεκαετίας του ‘50, στο χαλαρωτικό μπλουζ ύφος του Ρόι Μπράουν, δεν έδειξαν καμία από τις υψηλές φωνητικές δυνατότητες που θα σηματοδοτούσαν το μετέπειτα τραγούδι του.

 

«Tutti Frutti»: Η πρώτη μεγάλη επιτυχία

 

Το Φεβρουάριο του 1955 έστειλε μία δοκιμαστική ηχογράφηση στη δισκογραφική εταιρεία Specialty Records, η οποία, υπό την καθοδήγηση του παραγωγού Ρόμπερτ «Μπαμπς» Μπλάκγουελ, του ανέθεσε να ηχογραφήσει μερικά τραγούδια στη Νέα Ορλεάνη.

Το κλασικό «Tutti Frutti», με την ακατανόητη προτροπή «a wop bop a loo bop, a lop bam boom!», ήταν ένα από αυτά και του χάρισε την πρώτη του μεγάλη επιτυχία στις ΗΠΑ. Επιτυχία σημείωσαν και τα επόμενα τραγούδια του «Long Tall Sally», «Rip It Up», «Ready Teddy», «Lucille», «Keep A Knockin», «Jenny Jenny» και «Good Golly Miss Molly», που περιέχονται στα άλμπουμ «Here’s Little Richard» (1957) και «Little Richard» (1958).

 

 

Τζίμι Χέντριξ «Θέλω να κάνω με την κιθάρα μου
αυτό που Λιτλ Ρίτσαρντ έκανε με τη φωνή του»

 

Προερχόμενος από το ριθμ εντ μπλουζ, ο Λιτλ Ρίτσαρντ συνέβαλε στα χρόνια του ‘50, όπως και άλλοι μαύροι καλλιτέχνες, όπως ο Τσακ Μπέρι και ο Φατς Ντόμινο, στην ανάδυση ενός νέου μουσικού είδους, του ροκ εν ρολ, που κέρδισε αμέσως τη νεολαία της εποχής και λοιδορήθηκε από τους μεγαλύτερους. Όμως, πολύ περισσότερο από τους δύο άλλους συγχρόνους του που θεωρούνταν σχετικά μετρημένοι, ο Λιτλ Ρίτσαρντ συνέβαλε στο να δοθεί στο ροκ εν ρολ ένας αέρας σκανδάλου με τα φανταχτερά πουκάμισα που κανένας άνδρας δεν φορούσε τότε, την κόμμωση μπανάνα με τα 15 εκατοστά ύψος και το λεπτό σαν μια γραμμή από κραγιόν μουστάκι.

Καθώς η επιτυχία του μεγάλωνε, ο Λιτλ Ρίτσαρντ εμφανίστηκε σε μερικές από τις πρώτες ταινίες του ροκ εντ ρολ, όπως «Don’t Knock the Rock» (1956), «The Girl Can’t Help It» (1956) και «Mr. Rock and Roll» (1957).

 

Προσωρινή απόσυρση από την μουσική

 

To 1958 αιφνιδίασε τους πάντες, δηλώνοντας ότι αποσύρεται από τη μουσική για να αφοσιωθεί στη θρησκεία. Επέστρεψε ωστόσο το 1963, για να δουλέψει στην Ευρώπη με τους Beatles και τους Rolling Stones, που ήταν και οι δύο μεγάλοι θαυμαστές της μουσικής του.

Συνέχισε να πραγματοποιεί ηχογραφήσεις και ζωντανές εμφανίσεις σε αραιά διαστήματα έως το 2013, διατηρώντας πάντα ένα καλλιτεχνικό και αισθητικό επίπεδο αντάξιο της ιστορίας του.

Ο Λιτλ Ρίτσαρντ πέθανε στις 9 Μαΐου 2020 στην πόλη Ταλαχόμα της πολιτείας Τενεσί των ΗΠΑ, σε ηλικία 87 ετών.

 

Έλτον Τζον: «Άκουσα τον Λιτλ Ρίτσαρντ
και τον Τζέρι Λι Λιούις
και αυτό ήταν. Δεν ήθελα να είμαι τίποτα άλλο».

 


AgrinioStories