Αγρινιώτικο καλαντάρι Ιουλίου
14 Ιουλίου 1943
Η Μάχη του Μακρυνόρους
Από την 7η Ιουλίου 1943, τα ανταρτικά τμήματα των ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ Βάλτου υπό τον οπλαρχηγό και ιατρό, Στυλιανό Χούτα, έφθασαν στην περιοχή και αναπτύχθηκαν στα υψώματα του Μακρυνόρους. Άρχισαν να καταστρέφουν τις τηλεφωνικές και τηλεγραφικές γραμμές, ενώ, τη νύχτα της 9ης Ιουλίου, συνεργείο καταστροφών με επικεφαλής τον ταγματάρχη της βρετανικής αποστολής, Θέμη Μαρίνο, και τους Υπολοχαγό Γ. Μούτσο, Ανθ/γό Σωτ. Ματαντό, ανατίναξε όλες τις γέφυρες από το Μακρυνόρος ως την Άρτα και συγκεκριμένα τις γέφυρες Αννίνου, Κομποτίου, Αγ. Νικολάου και Ζούτου.
Έως τη νύχτα της 13ης Ιουλίου, ουδεμία εχθρική κίνηση είχε παρατηρηθεί. Τότε, η μεραρχία “Μπρένερο” εμφανίστηκε με 680 οχήματα και 7.000 Ιταλούς και Γερμανούς στρατιώτες, με στρατηγό τον Άλντο Πριντσίβαλε. Σύνδεσμος πληροφοριών ήταν ο πρόεδρος πολιτικής επιτροπής του ΕΔΕΣ, Τσιρογιάννης Σπυρίδων, ο οποίος βρισκόταν στην Αμφιλοχία και ενημέρωνε με σχετικές αναφορές τις δυνάμεις του Μακρυνόρους. Το Αρχηγείο του Βάλτου στο Μακρυνόρος αντέταξε 450 άνδρες και αξιωματικούς, 12 οπλοπολυβόλα, 4 αρματικά τυφέκια, δύο νάρκες κατά οχημάτων και ένα γερμανικό πυροβόλο. Ο Διοικητής της Ιταλικής φρουράς Αμφιλοχίας ενημέρωσε τον Στρατηγό και επικεφαλής της αυτοκινητοπομπής, Άλντο Πριντσίβαλε, ότι το Μακρυνόρος κατεχόταν από αντάρτες, αλλά εκείνος έκρινε ότι η διαδρομή θα ήταν σχετικά εύκολη.
Στις 14 έως 15 Ιουλίου, στο χωριό Κατάφουρκο Αιτωλοακαρνανίας, είχε ετοιμαστεί η πρώτη ενέδρα των ανταρτών. Στην εμπροσθοφυλακή της πομπής πορεύονταν ομάδες μοτοσυκλετιστών που δέχθηκαν τα πρώτα πυρά και καταστράφηκε ένα άρμα μάχης από νάρκη. Ιταλικό πεζικό με αρχηγό τον Τ/ρχη Felice Arthuro προσπάθησε να επιτεθεί επί του όρους αλλά υπέστη βαριές απώλειες. Στις 16 Ιουλίου, στο χωριό Ανοιξιάτικο, οι Ιταλοί αιχμαλώτισαν 20 χωρικούς ώστε να χρησιμοποιηθούν ως ασπίδα της πομπής με προπορευόμενο όχημα. Τρεις εξ αυτών εκτελέστηκαν. Ανάμεσα στις θέσεις “Χάνι Κατσούλη” και “Χάνι Τολιά” ήταν, σε θέση μάχης, η επόμενη ενέδρα των ανταρτών. Στην επίθεση αυτή ανατινάχτηκε 1 φορτηγό και 2 ακόμη κατρακύλισαν στον γκρεμό. Οι όμηροι διασώθηκαν όλοι. Την ίδια ημέρα, ανατινάχτηκε από νάρκη ένα άρμα μάχης στο Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας.
14 Ιουλίου 1959
Παρέμβαση του Κράτους στην αγορά των καπνών
Ο υπουργός της Κυβέρνησης Καραμανλή, Λεωνίδας Δερτιλής ανακοίνωσε, ότι αποφασίσθηκε η παρέμβαση του Κράτους στην αγορά των καπνών με την αγορά χιλίων τόνων εξαγώγιμων καπνών από την περιοχή του Αγρινίου και πιο συγκεκριμένα από τις ποικιλίες «μυρωδάτα» και «σπόρου Καβάλας». Οι συγκεκριμένες αγορές από την 1η Αυγούστου και θα πραγματοποιηθούν μέσα από τον Εθνικό Οργανισμό Καπνού. (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 15/7/1959)
Φωτογραφία: Στυλιανός Χούτας
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας