Ειδική σήμανση twitter για την παραπληροφόρηση

Twitter: Ειδική σήμανση
στις αναρτήσεις που «παραπληροφορούν» για Ουκρανία

Ο κολοσσός κοινωνικής δικτύωσης Twitter ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να τοποθετεί ειδική προειδοποιητική σήμανση σε αναρτήσεις με παραπλανητικό περιεχόμενο σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, καθώς και ότι θα περιορίσει τη διάδοση ισχυρισμών που καταρρίπτονται από ανθρωπιστικές ομάδες ή άλλες αξιόπιστες πηγές.

Πρόκειται για μια καινοτόμο ενέργεια από τον διαδικτυακό όμιλο που –σύμφωνα με τον ίδιο– θα ενδυναμώσει τον αγώνα κατά της παραπληροφόρησης σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Παράλληλα, η κίνηση αυτή αποτυπώνει και τη νέα μεθοδολογία με βάση την οποία ο όμιλος θα αντιμετωπίζει ανάλογες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια μελλοντικών κρίσεων.

Όλα αυτά, τη στιγμή που οι πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης βρίσκονται αντιμέτωπες με έντονη κριτική για τον τρόπο που οι ίδιες καθορίζουν και χειρίζονται αναρτήσεις ύποπτες για παραπληροφόρηση.

Υπενθυμίζεται παράλληλα ότι ο όμιλος βρίσκεται σε διαδικασία εξαγοράς από τον δισεκατομμυριούχο Έλον Μάσκ, ο οποίος έχει τονίσει ότι το Twitter πρέπει να είναι μια πλατφόρμα ελευθερίας του λόγου. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Μασκ για άρση του «απαγορευτικού» που είχε επιβάλει το Twitter στον Ντόναλντ Τραμπ, μετά τα έκτροπα στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021. Όπως ανέφερε ο Μασκ, η απαγόρευση στον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ ήταν μια «ηθικά κακή απόφαση» και «ακραία ανόητη». Τόνισε επίσης ότι οι μόνιμες απαγορεύσεις λογαριασμών του Twitter θα πρέπει να είναι σπάνιες και να προορίζονται για λογαριασμούς που είναι απάτη ή αυτοματοποιημένα ρομπότ.

Πώς θα λειτουργούν οι σημάνσεις

Οι ειδικές προειδοποιητικές σημάνσεις θα ειδοποιούν τους αναγνώστες ότι ένα tweet έχει παραβιάσει τους κανόνες του Twitter, αλλά θα εξακολουθεί να επιτρέπει στους χρήστες να το δουν και να το σχολιάσουν. Ωστόσο, η πλατφόρμα δεν θα προωθεί ούτε θα προτείνει τέτοια tweets, ενώ θα είναι απενεργοποιημένη η δυνατότητα για retweet.

Η προσέγγιση θα μπορούσε να είναι «ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος παρέμβασης για την αποφυγή βλάβης, διατηρώντας παράλληλα και προστατεύοντας την ομιλία στο Twitter», δήλωσε ο Yoel Roth, επικεφαλής ασφάλειας και ακεραιότητας στο Twitter, κατά τη διάρκεια μιας κλήσης με δημοσιογράφους.

Ο Όμιλος θα δώσει προτεραιότητα στην προσθήκη ειδικών σημάνσεων σε παραπλανητικά tweets από λογαριασμούς «υψηλού προφίλ», όπως επαληθευμένους χρήστες ή επίσημους κρατικούς λογαριασμούς. Θα δώσει επίσης προτεραιότητα σε περιεχόμενο που θα μπορούσε να επιφέρει αρνητικές συνέπειες σε ανθρώπους.

Ο διαδικτυακός κολοσσός πρόσθεσε ότι ορίζει τις κρίσεις ως καταστάσεις στις οποίες υπάρχει εκτεταμένη απειλή για τη ζωή, τη σωματική ασφάλεια, την υγεία ή τη βασική επιβίωση. Ανέφερε ότι η πολιτική θα επικεντρωθεί αρχικά σε διεθνείς ένοπλες συγκρούσεις, αλλά προορίζεται επίσης για άλλες περιπτώσεις, όπως μαζικοί πυροβολισμοί ή φυσικές καταστροφές.

 

 


AgrinioStories