Covid: Αύξηση πάνω από 43.000 σε παιδιά 4-18

Στα 43.386 ανέρχονται τα κρούσματα σε παιδιά 4-18 ετών
σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Λίγες μόλις ημέρες μετά το άνοιγμα των σχολείων, τα κρούσματα που αφορούν ηλικίες 4 έως 18 ετών «εκτοξεύθηκαν» στα 43.386, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Να αναφερθεί πως τα κρούσματα των παιδιών αφορούν το 18% των συνολικών κρουσμάτων.

Σημειώνεται πως για την εβδομάδα 2021-01-04 έως 2022-01-02, τα κρούσματα σε παιδιά ήταν 31.512 και αποτελούσαν το 16% των συνολικών κρουσμάτων.

Αναλυτικότερα το ποσοστό κρουσμάτων ατόμων ηλικίας 4-18 ετών στο σύνολο των κρουσμάτων COVID-19 ανά επιδημιολογική εβδομάδα αναφοράς 2021-01-04 έως 2022-01-09, όπως παρουσιάζεται στο διάγραμμα.

Λινού: Αρνητικό self test το βράδυ παύει να έχει αξία το πρωί

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε η Αθηνά Λινού σχετικά με τη διασπορά του κορονοϊού, μετά το άνοιγμα των σχολείων, τονίζοντας πως ένα self test κρατάει κάποιον «ασφαλή για 7-8 ώρες».

«Αν κάνω σήμερα ένα τεστ σήμερα και είναι είναι αρνητικό, και δεν είναι λάθος, αυτό με κρατάει ασφαλή 7-8 ώρες. Μετά από 8 ώρες μπορεί να θετικοποιηθεί», είπε συγκεκριμένα η καθηγήτρια επιδημιολογίας, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Παπαευαγγέλου για κρούσματα στα σχολεία: Θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση
Για την αύξηση των κρουσμάτων στα σχολεία μετά το άνοιγμά τους μίλησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, υποστηρίζοντας ότι «ήταν κάτι αναμενόμενο. Και είναι μόνο θετικό και ευχάριστο είναι ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι σε προσυμπτωματικό επίπεδο».

«Νομίζω ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τα κρούσματα στα σχολεία. Τώρα πιάνουμε αυτούς που κόλλησαν στο σπίτι στις γιορτές» δήλωσε στον ΣΚΑΪ.

Σε σχέση με τις ανησυχίες των γονιών για το γεγονός ότι κάποιο παιδί που διαγνώστηκε θετικό στον κορονοϊό την Τρίτη, ήταν στο σχολείο τη Δευτέρα, απάντησε ότι «ξέρουμε ότι η μεταδοτικότητα ξεκινάει ένα ή δύο 24ωρα πριν αρχίσουν τα συμπτώματα. Οι Έλληνες γονείς συνειδητοποιούν ότι ένα παιδί το οποίο έχει συνάχι, πυρετό, αρχίζει να δείχνει άρρωστο και δεν θα το στείλουν στο σχολείο. Συνεπώς, τα παιδιά τα οποία πιάνουμε με τα self test είναι ασυμπτωματικά».

Κρούσματα στα σχολεία: Αναμένεται η απόφαση για την άδεια ειδικού σκοπού στους γονείς
Τη διαβεβαίωση ότι αν χρειαστεί και εφόσον υπάρχει σχετική εισήγηση από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων θα αλλάξουν τα πρωτόκολλα για τα σχολεία, έδωσε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή.

Όπως είπε, τα περίπου 25.000 θετικά τεστ που καταγράφηκαν τις δύο πρώτες μέρες επαναλειτουργίας των σχολείων είναι εν δυνάμει κρούσματα που εντοπίστηκαν από σελφ τεστ τονίζοντας ότι δεν προκληθηκαν από την σχολική δραστηριότητα. Πρόσθεσε δε ότι τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί που ήταν στην πλειοψηφία τους ασυμπτωματικοί θα μόλυναν κάποιους καθώς υπάρχει κινητικότητα, ωστόσο με τα σελφ τεστ μπήκε φρένο στη διασπορά.

Ερωτηθείσα αν θα αλλάξουν τα πρωτόκολλα σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων, επισήμανε ότι το υπουργείο ακούει πάντα την Επιτροπή των Ειδικών. «Δε μένουμε σταθεροί σε ένα πρωτόκολλο. Αν τα πρωτόκολλα χρειαστεί να τροποποιηθούν με εισήγηση της Επιτροπής, θα γίνει». Ειδικά δε για το 50%+1, δήλωσε ότι δεν απασχολεί την Επιτροπή επιδημιολογικά, γιατί έχει κάνει με την κινητικότητα των σχολείων.

Παράλληλα, η κ. Μακρή ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια να βγει όσο γίνεται νωρίτερα η απόφαση για την άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς που τα παιδιά τους νοσούν με κορονοϊό.

Γκάγκα: Ανοίξαμε τα σχολεία για να μη μείνουν κλειστά μέχρι το Πάσχα

Για τη λειτουργία των σχολείων, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα σημείωσε ότι γίνονται συνεχείς έλεγχοι στα παιδιά και όλα μπορεί να αλλάξουν.

Σε ερώτηση γιατί δεν άνοιξαν τα σχολεία μια εβδομάδα αργότερα, κατά την οποία οι μαθητές θα είχαν κάνει τρία self test πριν πάνε στα σχολεία, η υπουργός απάντησε ότι «γίνονται έλεγχοι, αυτό είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει καθημερινά. Γι’ αυτό και κάνουμε συνεχώς self test. Δηλαδή, και αυτή την εβδομάδα να κάνουμε self test, δεν μας λέει κανείς ότι την επόμενη Δευτέρα δεν θα έχουμε νοσήσει με κορονοϊό. Γι’ αυτό και κάνουμε συνεχώς έλεγχο και τα παιδιά χρειάζεται να πηγαίνουν στο σχολείο».

«Αν θυμάστε, πέρυσι, είπαμε να καθυστερήσουμε μια εβδομάδα και τα σχολεία άνοιξαν κοντά στο Πάσχα. Είμαστε η μόνη χώρα που κράτησε τα σχολεία, τόσο πολύ κλειστά κι αυτό έχει τεράστια αρνητικά αποτελέσματα στα παιδιά», συμπλήρωσε αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν είχε πρόθεση να συμβεί το ίδιο και φέτος.

 


AgrinioStories | Πηγή