.
Aγρινιώτικο καλαντάρι
1 Νοεμβρίου
– 1911: Αίτημα του Εμπορικού συλλόγου Αγρινίου και κατοίκων της Γαβολούς προς τη βουλή | 1960: Οι Γαλλίδες καλλιτέχνιδες Σιμόν και Φρανσουάζ Πιερρά έρχονται στο Αγρίνιο | 1962: Φωτιά στο Θέρμο –
1 Νοεμβρίου 1911
Ο Πρόεδρος της Βουλής Ιωάννης Τσιριμώκος, ανάμεσα σε διάφορες αναφορές που ναακοίνωσε προς το σώμα, ανακοίνωσε και το αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου και των κατοίκων της Γαβαλούς για παράτηση του νόμου “περί βραχυπρόυεσμών παραγραφών” (ΕΜΠΡΟΣ 1.11.1911)
1 Νοεμβρίου 1960
«Περί το τέλος της εβδομάδος φθάνουν εις Αθήνας», αναφέρει η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, «αι γνωσταί εις το αθηναϊκόν κοινόν Γαλλίδες καλλιτέχνιδες Σιμόν και Φρανσουάζ Πιερρά (βιολοντσέλο και πιάνο)…». Το γεγονός αυτό καθ’ αυτό δεν θα είχε καμία σημασία για την τοπική κοινωνία, αν η είδηση δεν αφορούσε και στο Αγρίνιο. Το όνομα της πόλης μας αναφέρεται ανάμεσα στις έξι πόλεις που οι παραπάνω «καλλιτέχνιδες» θα έδιναν ρεσιτάλ κλασσικής μουσικής, αποδεικνύοντας ότι εκτός από την Αθήνα, τον Πειραιά, τη Χαλκίδα, την Καλαμάτα και την Κοζάνη είχε και το Αγρίνιο ένα σημαντικό αριθμό ακροατών κλασσικής μουσικής, ο οποίος μπορούσε να καλύψει τα έξοδα μιας τέτοιας εκδήλωσης. (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Φύλ. 1.11.1960, Σελ. 2)
1 Νοεμβρίου 1962
Το πρωινό της 1 Νοεμβρίου του 1962 έπιασε φωτιά, η οποία αποτέφρωσε το ξυλουργικό εργοστάσιο του Παναγιώτη Κακούρη στο Θέρμο. Τα αίτια δεν έγιναν γνωστά.
Φωτογραφία: Το Θέρμο τη δεκαετία του ’60 (Πηγή ιστοσελίδα του Δήμου Θέρμου
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας
——————————————————————————————————-
Η μνήμη είναι μια δυνατότητα για να διευρύνουμε το μέλλον
και όχι για να το συρρικνώσουμε στο ήδη ξεπερασμένο παρελθόν