Χατζηδάκης | Θα φορολογούνται τα tips άνω των 300 ευρώ μηνιαίως


.

| Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών |

Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
για όλα τα φυσικά πρόσωπα από το 2025

[ Χατζηδάκης | Θα φορολογούνται τα tips
άνω των 300 ευρώ μηνιαίως ]

Ως 4% η έκπτωση στο φόρο εισοδήματος
για εμπρόθεσμες πληρωμές

a

Φορολογικές αλλαγές ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε μαζί με τους αρμόδιους υφυπουργούς για τη Φορολογική Πολιτική και τη Δημοσιονομική Πολιτική, αντίστοιχα, Χρίστο Δήμα και Θάνο Πετραλιά. Συγκεκριμένα ανακοίνωσε εκπτώσεις ως 4% στον φόρο εισοδήματος για εμπρόθεσμες πληρωμές, αυστηρές ποινές για τις επιχειρήσεις και τους φορείς που καθυστερούν τις βεβαιώσεις αποδοχών και πρόστιμα έως 2.500 ευρώ, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα από το 2025, ενώ ανακοίνωσε ότι πλέον θα φορολογούνται τα tips άνω των 300 ευρώ μηνιαίως, ισχυριζόμενος ότι η συγκεκριμένη νομοθεσία προϋπήρχε εδώ και δεκαετίες.

Ειδικότερα, κατά τη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομικών, ανακοινώθηκαν τα ακόλουθα:

-Η έκπτωση φόρου για εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος αυξάνεται στο 4% εφόσον η δήλωση υποβληθεί εντός του πρώτου ενάμιση μήνα της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων. Πιο ειδικά, ορίζεται σταθερή ημερομηνία υποβολής από τις 15 Μαρτίου έως τις 15 Ιουλίου. Εισάγεται κλιμακωτή έκπτωση, εάν η πληρωμή γίνει έως τις 30 Απριλίου της τάξης του 4%, εάν γίνει έως τις 15 Ιουνίου 3%, εάν τέλος γίνει έως τις 15 Ιουλίου, η έκπτωση για ταχεία εξόφληση φόρου εισοδήματος θα είναι 2%.

  • –Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος σε όλα τα φυσικά πρόσωπα από το 2025.
  • –Εισοδήματα από φιλοδωρήματα άνω των 300 ευρώ τον μήνα θα φορολογούνται κανονικά με βάση τη φορολογική κλίμακα. Ειδική ρύθμιση θα προβλέπει ασφαλιστικές δικλείδες για εργοδότες που επιχειρήσουν να μειώσουν τον μισθό των εργαζόμενων αντισταθμίζοντας τη μείωση με φιλοδωρήματα.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Πετραλιάς, τα φιλοδωρήματα υπολογίζονται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ φέτος, καθώς ο κύκλος εργασιών στον κλάδο της εστίασης εκτιμάται στα 8 δισ. ευρώ, με αύξηση 10%, και ο αντίστοιχος κύκλος εργασιών στον κλάδο των κομμωτηρίων προβλέπεται να κινηθεί στα 575 εκατ. ευρώ.

  • –Κυρώσεις σε φυσικά πρόσωπα που διοικούν τους φορείς του δημοσίου που είναι υπόχρεοι για την υποβολή των στοιχείων συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων. Πιο ειδικά, πρόστιμα έως 2.500 ευρώ σε επιχειρήσεις, οργανισμούς και φορείς του δημοσίου που καθυστερούν την έκδοση των βεβαιώσεων αποδοχών ή στέλνουν ανακριβείς βεβαιώσεις.
  • –Ανανέωση της θητείας του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, καθώς και ότι θα δοθεί η δυνατότητα στην ΑΑΔΕ για προσλήψεις διευθυντών και γενικών διευθυντών από τον ιδιωτικό τομέα, όπως έγινε στον ΕΦΚΑ.

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι η ΑΑΔΕ «είναι ένα βήμα μπροστά». «Ας θυμηθούμε ποια ήταν η εικόνα των πραγμάτων πριν από οκτώ χρόνια και ποια είναι σήμερα», τόνισε, αποδίδοντας τα εύσημα στον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλή.

«Θα υπάρξει μια ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ του διοικητή και του συμβουλίου διοίκησης», είπε ο κ. Χατζηδάκης. «Τα ζητήματα καθημερινής λειτουργίας περνούν στη διοίκηση και φεύγουν από τις αρμοδιότητες του συμβουλίου, οι οποίες γίνονται πιο θεσμικές, με κύριο άξονα την αξιολόγηση του έργου του διοικητή και των υποδιοικητών, με τη σύνταξη ετήσιων εκθέσεων που θα αποστέλλονται στη Βουλή», ενώ ανακοίνωσε ότι «θα προβλέπεται η δυνατότητα για δεύτερη ανανέωση της θητείας του διοικητή, με κρίση – φυσικά – από το συμβούλιο διοίκησης» αλλά και ότι «θα υπάρχει η δυνατότητα πρόσληψης γενικών διευθυντών και διευθυντών από τον ιδιωτικό τομέα».

—————————————————————
https://thepressproject.gr/

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *