Καπνεργάτες στα οδοφράγματα 4ο | Η επίθεση στο ΤΑΚ


.

| Καπνεργάτες στα οδοφράγματα |

– Κείμενο | Έρευνα | Επιμέλεια: Λευτέρη Τηλιγάδα –


Στις 23 Σεπτεμβρίου 1929, οι καπνεργάτες του Αγρινίου
συγκεντρώθηκαν στις 10:00 το πρωί στην Εργατική Λέσχη της πόλης

| Καπνεργάτες στα οδοφράγματα 2ο |

Η Συνέλευση στην Εργατική Λέσχη | « Κάτω οι κλέφτες, κάτω οι λωποδύτες».

Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε μέσα σε πολύ ένταση και νευρικότητα, αφού η αγανάκτηση ήταν έκδηλη σε όλα τα πηγαδάκια πριν την έναρξή της καθώς και κατά τη διάρκειά της. Οι φωνές και οι συζητήσεις που γίνονταν πλημμύριζαν από την αγανάκτηση των καπνεργατών: «Φθάνει πια», λέγανε, «οι κοροϊδίες, φθάνουν τα ψηφίσματα και οι απλές τηλεγραφικές διαμαρτυρίες. Θέλουμε την επίλυση των αιτημάτων της Καπνεργατικής Ομοσπονδίας. Θέλουμε επιδόματα ανεργίας σε όλο το διάστημα της ανεργίας μας. Κάτω οι κλέφτες, κάτω οι λωποδύτες».

Σε λίγο όλη η συνέλευση βρισκόταν στο ποδάρι και με μια φωνή ακούστηκε από όλα τα στόματα η προτροπή: «Όλοι στο Τ.Α.Κ.». Από κείνη τη στιγμή όλη η συνέλευση μετατράπηκε σε διαδήλωση η οποία μέσα από την αγορά κατευθύνθηκε στο υποκατάστημα του Ταμείου. Ο διευθυντής του υποκαταστήματος Αλεξόπουλος απουσίαζε ενώ ο αντικαταστάτης του προσπάθησε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα στην πόρτα. Οι καπνεργάτες όμως τον σπρώχνουν και μπαίνουν μέσα. Ο υπάλληλος ελεγκτής της ανεργίας στο σημείο αυτό αρχίζει να βρίζει τους καπνεργάτες, του ανταπαντούν με χειροδικίες, ενώ όλο το μένος τους εκτός από τον ελεγκτή στρέφεται και κατά του έκτακτου υπαλλήλου του Ταμείου Δ. Κουζέλη. Μελανοδοχεία, χαρτιά κ.ά. εκσφενδονίζονται προς κάθε σημείο και εναντίον κάθε υπαλλήλου. Μετά την εκτόνωση αυτού του θυμού, οι καπνεργάτες αποχωρούν από το υποκατάστημα και διαλύονται.

Την άλλη μέρα οι καπνεργάτες άρχισαν να μεταβαίνουν ομαδικά στο Τ.Α.Κ. για την επίλυση των ζητημάτων τους. Αυτή τη φορά όμως, όπως ήταν επόμενο, το υποκατάστημα φρουρούνταν από άνδρες χωροφυλακής. Οι υπάλληλοι του Ταμείου έχοντας τις πλάτες της χωροφυλακής αποθρασύνθηκαν για άλλη μια φορά, γεγονός που εξόργισε και πάλι τους καπνεργάτες, οι οποίοι επιτέθηκαν ξανά κατά των γραφείων, ξυλοκόπησαν και πάλι τους υπαλλήλους και κατέστρεψαν όλα τα έπιπλα. Η χωροφυλακή συνέλαβε τον καπνεργάτη Νίκο Νικολάου, αλλά οι καπνεργάτες τον απελευθέρωσαν αμέσως. Ύστερα από αυτό το επεισόδιο το υποκατάστημα του Ταμείου στην πόλη έκλεισε και οι υπάλληλοί του εξαφανίσθηκαν.

Την ίδια μέρα η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου του Αγρινίου οργάνωσε στις 4:00 το απόγευμα μια πανεργατική συνέλευση της πόλης, η οποία στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία. Σ’ αυτή εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου μίλησε ο εργάτης Ζούμπος, ο οποίος ανέλυσε της επιτυχίες της εργατικής τάξης, τα μέτρα που παίρνει το Κράτος ενάντια στην εργατική τάξη και τόνισε ότι τα προβλήματα θα λυθούν μόνο με ένα ταξικό επαναστατικό αγώνα, τον οποίο κάλεσε να δώσουν όλοι εργάτες της πόλης.

Αμέσως μετά μίλησε ο καπνεργάτης Ζήσης, ο οποίος αναφέρθηκε στον αγώνα των καπνεργατών ενάντια στην αντεργατική λειτουργία του ΤΑΚ, ενώ τελευταίος το λόγο πήρε ο Γραμματέας των αρτεργατών, ο οποίος ενημέρωσε την εργατική συνέλευση για τον αγώνα που δίνει ο κλάδος του. Τέλος εκδόθηκε ψήφισμα και η πανεργατική συνέλευση της πόλης διαλύθηκε.

 

Διαβάστε όλες τις αναρτήσεις για το θέμα
στο link που ακολουθεί:
Καπνεργάτες στα οδοφράγματα

 

Φωτογραφία: Χωροφύλακες φράζουν το δρόμο
——————————————————————————————————
Η μνήμη είναι μια δυνατότητα για να διευρύνουμε το μέλλον
και όχι για  να το συρρικνώσουμε στο ήδη ξεπερασμένο παρελθόν