Μαζί Αλλάζουμε-Δυτική Ελλάδα | Mόνιμα στην Αρχαία Ολυμπία

«Μαζί Αλλάζουμε-Δυτική Ελλάδα»

Ο αποκλεισμός
της Αρχαίας Ολυμπίας από τη Δ.Ο.Ε.
και το αιολικό πάρκο
στον Πατραϊκό κόλπο στη Λογοδοσία

Ο Κώστας Καρπέτας τονίζει ότι οι εκλογές
για την ανάδειξη του Προεδρείου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής
πρέπει να πραγματοποιούνται μόνιμα στην Αρχαία Ολυμπία

Τον αποκλεισμό της Αρχαίας Ολυμπίας από τις εκλογές της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και την κατασκευή υπεράκτιου αιολικού πάρκου στον Πατραϊκό Κόλπο, φέρνει η παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα» στην προσεχή συνεδρίαση (28/08/2024) λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής Δυτικής Ελλάδας.

Ο επικεφαλής της παράταξης, Κώστας Καρπέτας, κατέθεσε ερώτηση για το συνέδριο εκλογής του νέου προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, το οποίο πρόκειται να διεξαχθεί στη Μεσσηνία και όχι στον τόπο που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες πριν από 2.800 χρόνια, στην Αρχαία Ολυμπία. Ο κ. Καρπέτας τονίζει ότι οι εκλογές για την ανάδειξη του Προεδρείου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής πρέπει να πραγματοποιούνται μόνιμα στην Αρχαία Ολυμπία για λόγους ουσιαστικούς και συμβολικούς και χαρακτηρίζει την απόφαση της ΔΟΕ ως «απαράδεκτη, προσβλητική και ασεβή προς το Ολυμπιακό Κίνημα και τα ιδεώδη που εκπροσωπεί».

«Επειδή η Αρχαία Ολυμπία δεν είναι απλώς ένας αρχαιολογικός χώρος, αλλά σύμβολο και λίκνο των αξιών που ενσαρκώνει το Ολυμπιακό Ιδεώδες: την ευγενή άμιλλα, την ειρήνη και τη συναδέλφωση των λαών, ζητούμε να συζητηθεί το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας», σημειώνει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα».

Την έντονη ανησυχία των κατοίκων της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας για την πιθανή υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής τους, από την κατασκευή και λειτουργία του υπεράκτιου αιολικού πάρκου στον Πατραϊκό Κόλπο, μεταφέρει στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα» Νίκος Κοτρωνιάς (Π.Ε. Αχαΐας).

Όπως αναφέρει ο κ. Κοτρωνιάς, σύμφωνα με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, η οποία έχει εγκριθεί, πρόκειται να κατασκευαστεί στον Πατραϊκό Κόλπο υπεράκτιο πάρκο ανεμογεννητριών που θα καταλαμβάνει 139 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας περιοχής και θα εκτείνεται από το παραλιακό μέτωπο του Ψαθοπύργου μέχρι το Μεσολόγγι.

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο θαλάσσιο πάρκο της Ελλάδας, με τεράστιο δυναμικό ισχύος, δεκαπλάσιο και πλέον από αυτό του Παναχαϊκού. Ο ακριβής αριθμός των ανεμογεννητριών που θα τοποθετηθούν θα καθοριστεί από την τελική μελέτη και μπορεί να ξεπεράσει τις 150», τονίζει ο Νίκος Κοτρωνιάς και μεταφέρει την έντονη ανησυχία των κατοίκων της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας για την πιθανή υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής τους.

Της προγραμματισμένης για την Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024 συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας για τη Λογοδοσία της Περιφερειακής Αρχής, θα προηγηθεί (στις 16.00) η τακτική συνεδρίαση του Σώματος, κατά την οποία θα συζητηθούν τρεις επερωτήσεις που έχουν καταθέσει περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα».

Συγκεκριμένα, ο Κώστας Διαμαντόπουλος (Π.Ε. Ηλείας) έχει καταθέσει προς συζήτηση επερώτηση σχετικά με την προοπτική δημιουργίας Σχολής Ολυμπιακών Σπουδών στην Αρχαία Ολυμπία και ο Νίκος Κοτρωνιάς (Π.Ε. Αχαΐας) δύο επερωτήσεις, η πρώτη αναφορικά με την πανώλη των αιγοπροβάτων και η δεύτερη σχετικά με τη λειτουργία των Δημοσίων ΚΤΕΟ στη Δυτική Ελλάδα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *