ΚΔΑΠ: Η «Σφαγή» παιδιών σε επανάληψη!

Περισσότερα από 66.000 παιδιά με πλήρη φάκελο
αποκλείστηκαν από τα ΚΔΑΠ στερούμενα τα

ΚΔΑΠ: Η «σφαγή των παιδιών»
σε επανάληψη!

Δεν εισακούστηκαν οι ομόφωνες αποφάσεις της ΚΕΔΕ
για αύξηση του προϋπολογισμού και αλλαγή εισοδηματικών κριτηρίων

 

- του Σίμου Δανιηλίδη - 



Με την τραγική επιβεβαίωση των προβλέψεων και έγκαιρων καταγγελιών του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη ολοκληρώθηκε η διαδικασία της ανακοίνωσης των οριστικών αποτελεσμάτων της ΕΕΤΑΑ για τους δικαιούχους του προγράμματος «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση καθώς και για τη πρόσβασή παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης της χρονικής περιόδου 2024-2025», καθώς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, περισσότερα από 66.000 παιδιά μένουν εκτός της δωρεάν φιλοξενίας στα τμήματα των ΚΔΑΠ.

Συγκεκριμένα, 51.839 παιδιά, παρότι διέθεταν πλήρη φάκελο αίτησης, «κόπηκαν» από τα ΚΔΑΠ και δεν λαμβάνουν την πολυπόθητη επιταγή-voucher, καθώς από τις 108.942 αιτήσεις δικαιώνονται μόνο τα 57.103 παιδιά, με τα περισσότερα από τα «κομμένα» να προέρχονται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (16.322 μη δικαιούχοι με πλήρη φάκελο). Αντίθετα, καλύπτεται το σύνολο των θέσεων-αιτήσεων που αντιστοιχούν στους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς και στα ΚΔΑΠμεΑ, με τον συνολικό αριθμό των αιτήσεων να ανέρχεται στις 225.202 από τις οποίες voucher αποκτούν 173.363 παιδιά.

Το πρόβλημα αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς, από τις 20.960 αιτήσεις με ελλιπή φάκελο, εκτιμάται ότι τουλάχιστον οι 15.000 αιτήσεις απορρίφθηκαν από τα ΚΔΑΠ εξαιτίας των εισοδηματικών κριτηρίων, αφού αυτά δεν αναπροσαρμόστηκαν-επικαιροποιήθηκαν καθώς μέσα στο 2023 σημειώθηκαν αυξήσεις στους μισθούς των εργαζόμενων γονέων, κάτι που ομόφωνα πρότειναν τα συλλογικά Όργανα των δήμων, με αποτέλεσμα ο αριθμός των «κομμένων» παιδιών να ανέρχεται πάνω από τις 66.000. «Οι προβλέψεις μας δυστυχώς επαληθεύτηκαν αφού δεν εισακούστηκαν οι ομόφωνες αποφάσεις της ΚΕΔΕ για αύξηση του προϋπολογισμού και αλλαγή εισοδηματικών κριτηρίων, με αποτέλεσμα να γινόμαστε σε ένα, ακόμη χειρότερο αυτή τη φορά, έργο θεατές. Παρά τις περιχαρείς δηλώσεις της αρμόδιας υπουργού περί την αύξηση του προϋπολογισμού, τα αποτελέσματα είναι τραγικά καθώς πάνω από 66.000 παιδιά μένουν εκτός των ΚΔΑΠ! Ο αριθμός αυτός συνιστά «σφαγή των παιδιών» για δεκάδες χιλιάδες παιδιά που βλέπουν τα όνειρά τους για συμμετοχή σε τμήματα πολιτισμού, αθλητισμού, πληροφορικής, ρομποτικής, κ.ά., να ακυρώνονται με τον χειρότερο τρόπο, και τους γονείς τους να βρίσκονται σε απόγνωση, όταν καλούνται να δώσουν έναν από τους δύο μισθούς τους σε δραστηριότητες, εν μέσω μιας χρονικής περιόδου που ο οικογενειακός προϋπολογισμός πλήττεται από την ενεργειακή κρίση, την ακρίβεια, τον πληθωρισμό και την ανεργία», δηλώνει ο Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος, όλο το διάστημα που προηγήθηκε, δεν σταμάτησε με δημόσιες παρεμβάσεις του, εισηγήσεις του στην ΚΕΔΕ και στην ΠΕΔ-ΚΜ, όπως και με επιστολές του στα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη να επισημαίνει τα τρωτά του συστήματος και της προκήρυξης, καταθέτοντας ταυτόχρονα συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες προτάσεις για την ενίσχυση του προγράμματος.

«Σε πλήρη απόγνωση οι γονείς…»

Όπως τονίζει, «με αυτόν τον χαμηλότατο προϋπολογισμό, και με τους όρους που επέβαλαν, ήταν αναμενόμενο να υπάρξει αυτό το τραγικό αποτέλεσμα», υπογραμμίζοντας ότι πλέον «οι ίδιοι οι γονείς, και μάλιστα υπερπολύτεκνων οικογενειών με 6-7-8 παιδιά, και οικογένειες με μικτό ετήσιο χαμηλό εισόδημα, που τα παιδιά τους δεν απέκτησαν το πολυπόθητο voucher, βρίσκονται σε βαθιά απόγνωση, δεδομένων των συνθηκών της ανεργίας, της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης». «Τούτη η πρακτική, όχι μόνο δεν οδηγεί σε στήριξη της ελληνικής οικογένειας, αλλά αποτελεί χαριστική βολή στο δημογραφικό πρόβλημα καθώς οι γονείς αποθαρρύνονται στην απόκτηση περισσότερων του 1-2 παιδιών βλέποντας να μην υπάρχει στήριξη από την Πολιτεία. Θα το υποστούν τα παιδιά στην προεφηβική, την πιο τρυφερή και εύπλαστη ηλικία τους, που αντί να συμμετάσχουν σε δημιουργικές εξωσχολικές δραστηριότητες, θα αναζητούν άλλες διεξόδους. Έτσι, ας μην εκπλησσόμαστε όταν καταγράφεται αύξηση των παραβατικών συμπεριφορών από εφήβους, όταν επιδεινώνεται το κλίμα με το παιδικό μπούλινγκ και τις παιδικές συμμορίες, αφού τα παιδιά στερούνται διεξόδων που πλάθουν χαρακτήρες και προσωπικότητες. Για αυτό και επιμένουμε ότι το πρόγραμμα για τα ΚΔΑΠ πρέπει να διευρυνθεί και να αγκαλιάσει τους νέους έως και το 15ο έτος της ηλικίας τους. Θα το υποστούν και χιλιάδες εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ που θα βρεθούν ενώπιον της ανεργίας», καταγγέλλει σε υψηλούς τόνους ο Σίμος Δανιηλίδης.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών, αυτό «συμβαίνει τη στιγμή που για μια ακόμη χρονιά διατέθηκαν χιλιάδες voucher σε περιοχές (νησιωτικές και ορεινές) όπου δεν υπάρχουν και δεν προσφέρονται αντίστοιχες θέσεις, με αποτέλεσμα να δεσμεύονται εκατομμύρια ευρώ που δεν θα χρησιμοποιηθούν».

Από τη δραματική αυτή εξέλιξη πλήττονται ιδιαίτερα και οι δημοτικές δομές καθώς η αξία του voucher διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα χρόνια, όταν το συνολικό κόστος λειτουργίας των τμημάτων, ειδικά των Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών αυξήθηκε θεαματικά εξαιτίας των ανατιμήσεων στους τομείς της ενέργειας, των τροφίμων και των αυξήσεων στους μισθούς των εργαζομένων, δεδομένης της αυστηρής τήρησης του νόμου σχετικά με την αναλογία των βρεφονηπιοκόμων και παιδιών ανά τμήμα. Συγκεκριμένα, ενώ το κόστος ανά παιδί στους Βρεφικούς Σταθμούς εκτιμάται στα 5.500 ευρώ, η αξία του voucher είναι 3.239 €, και την ίδια στιγμή το κόστος ανά παιδί στους Παιδικούς Σταθμούς ανέρχεται στα 4.500 € και η αξία του voucher στα 2.612 ευρώ.

«Οι δημοτικές δομές για μια ακόμη φορά καλούνται να σηκώσουν το μεγάλο οικονομικό βάρος, και μάλιστα σε μια περίοδο κρίσης, ανεργίας και εργασιακής αβεβαιότητας που διανύουμε. Και όλα αυτά συμβαίνουν σκοπίμως καθώς δεν προβλέφθηκαν ούτε αύξηση του voucher για τα ΚΔΑΠ, τους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς, ούτε επιπλέον πόροι, ειδικά για τις δημοτικές δομές, ούτε ανακατανομή των αδιάθετων voucher από Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς σε ΚΔΑΠ. Δυστυχώς, για ακόμη μία φορά αγνοήθηκαν οι θέσεις μας και οι ομόφωνες αποφάσεις της ΚΕΔΕ και των ΠΕΔ και διαμορφώθηκε ένα πλαίσιο στο ίδιο αποτυχημένο μοτίβο με τα προηγούμενα», τονίζει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών.

 

Πηγή: https://www.airetos.gr/
Τα ενυπόγραφα κείμενα που δημοσιεύουμε εκφράζουν τον συντάκτη τους,
χωρίς να συμπίπτουν εξ ολοκλήρου και κατ’ ανάγκη με την άποψη μας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *